9+1 συμβουλές για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μετά το σχολείο

Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ σημαντικός στη ζωή ενός παιδιού

παιχνίδια-γνώσεων-ζώδια

Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών, και συγκεκριμένα το πώς θα τον περάσουν ποιοτικά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλους τους γονείς, ειδικά από τη στιγμή που ξεκινούν τα σχολεία, όπου τα διαβάσματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών, έχουν ως αποτέλεσμα να τον περιορίζουν σημαντικά.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, για ψυχαγωγία, για ξεκούραση, για δραστηριότητες που τα ενδιαφέρουν και είναι κατάλληλες για την ηλικία τους, αλλά και δικαίωμα να συμμετέχουν ελεύθερα στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή.

Παρουσιάζουμε λοιπόν 10 συμβουλές για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μετά το σχολείο.

  1. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δίνουμε τα παιδιά μας χρόνο για ξεκούραση! Όπως εμείς κουραζόμαστε από τη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις μας, έτσι και τα παιδιά, χρειάζονται χρόνο να αποφορτιστούν από τις διάφορες υποχρεώσεις που έχουν, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους.
  2. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, αποτελεί έναν από τους πιο παραγωγικούς τρόπους να περάσει ένα παιδί τον ελεύθερο χρόνο του. Τόσο τα ομαδικά, όσο και τα ατομικά αθλήματα, έχουν πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά. Η άσκηση, εκτός από το σώμα, τρέφει και το πνεύμα των παιδιών, αφού συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή τους, στην πειθαρχία, αφού μαθαίνουν να υπακούν σε συγκεκριμένους κανόνες, μαθαίνουν την ευγενή άμιλλα, αλλά είναι και ένας υγιής τρόπος εκτόνωσης της έντασης που δημιουργεί η καθημερινότητα. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό, να μην πιέζουμε τα παιδιά, αλλά και να τους δώσουμε διάφορες επιλογές, μέχρι να βρουν το άθλημα που τους ταιριάζει.
  3. Εξίσου σημαντική, είναι η επαφή του παιδιού με τις τέχνες κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του, είτε αυτή σχετίζεται με τη ζωγραφική, τη μουσική, ή και πιο ιδιαίτερα πράγματα, όπως είναι για παράδειγμα η κεραμική. Η ενασχόληση με τις τέχνες, αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, τη συγκέντρωση, αλλά και την πειθαρχία και τη συνεργασία.
  4. Ένας όμορφος τρόπος να περάσουν τα παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους, είναι η επαφή με τη φύση, είτε παίζοντας σε μια πλατεία, είτε πηγαίνοντας έναν περίπατο στη γειτονιά, είτε μια βόλτα σε κάποιο πάρκο! Σε μια εποχή που τα παιδιά τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους τον περνούν μέσα στο σπίτι, στο σχολείο, στο φροντιστήριο κλπ, είναι σημαντικό να κάνουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους,
  5. Το διάβασμα ενός βιβλίου, με τον αγαπημένο τους ήρωα που θα τα ταξιδέψει σε όμορφα μέρη, είναι ακόμα ένας τρόπος, να περάσουν δημιουργικά και ποιοτικά το χρόνο τους μετά το σχολείο. Μην ξεχνάμε, ότι τα βιβλία, αναπτύσσουν τη φαντασία, τον γραπτό αλλά και τον προφορικό λόγο των παιδιών.
  6. Όσο και αν μας φαίνεται αυτονόητο, αξίζει να αναφέρουμε ότι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών είναι να περνούν χρόνο με την οικογένεια, τα αδέρφια και τους γονείς τους. Παίξτε με τα παιδιά σας ένα επιτρεπέζιο, βγείτε έξω, ή απλά συζητήστε μαζί τους! Θα χαρούν πολύ να σας μιλήσουν για την ημέρα τους, τους φίλους τους, τα «προβλήματα» και τις ανησυχίες τους.
  7. Σίγουρα δεν μπορεί να μείνει εκτός της λίστας μας το παιχνίδι! Όσο μεγάλο και αν είναι το παιδί, πάντα έχει ανάγκη για κάποιο παιχνίδι, που θα το χαλαρώσει και θα το ηρεμήσει.
  8. Η συνάντηση με τους φίλους τους μετά το σχολείο, και το να περνούν χρόνο μαζί τους, είναι κάτι που επίσης θα ευχαριστήσει και θα χαλαρώσει τα παιδιά.
  9. Η συμμετοχή του παιδιού στις «δουλειές» του σπιτιού, είναι ακόμα ένας τρόπος να περάσει δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος. Το μαγείρεμα ενός γλυκού με τη μαμά για παράδειγμα, είναι μια δραστηριότητα που χαροποιεί τα περισσότερα παιδιά! Ακόμα με το να μαζεύουν τα παιχνίδια τους, ή να τακτοποιούν τα ρούχα τους, μαθαίνουν σιγά σιγά να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους!
  10. Δεν μπορεί επίσης να μην γίνει αναφορά στην χρήση της «οθόνης». Στην εποχή που ζούμε όσο και αν θέλουμε να αποκλείσουμε από τα παιδιά μας τις οθόνες,  αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να ελέγχουμε τι παρακολουθούν τα παιδιά μας, και φυσικά να θέτουμε χρονικά όρια. Σημαντικό είναι να τα παροτρύνουμε να κοιτούν ποιοτικά προγράμματα, όπως είναι τα ντοκιμαντέρ, ή κινούμενα σχέδια που τα ευχαριστούν.