Χάρης Δούκας στον Peloponnisos FM 104,1: «Δεν είμαστε ο Δημαρχάκος που παρακαλάει το Μαξίμου…»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας μίλησε στον Peloponnisos FM 104,1 και την εκπομπή «Μαζί στον αέρα… καλημέρα!» του Κώστα Λαμπρόπουλου.

Peloponnisos FM 104 Ο Χάρης Δούκας μίλησε στον Peloponnisos FM 104,1

Μερικά 24ωρα πριν από την επίσκεψή του στην Πάτρα, ο Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας μίλησε αποκλειστικά στον Peloponnisos FM 104,1 και την εκπομπή «Μαζί στον αέρα… καλημέρα!» του Κώστα Λαμπρόπουλου.

Οι κυριότερες τοποθετήσεις του έχουν ως εξής:

Για το ντιμπέιτ: «Εγινε ένας τρίωρος ανοικτός διάλογος με ανοικτή συζήτηση ανάμεσα στους υποψηφίους. Ολοι έχουν βγάλει ξεκάθαρα συμπεράσματα για το πως βλέπει ο κάθε υποψήφιος τη χώρα και τον χώρο. Εμείς πιστεύουμε πολύ στο μοντέλο που παρουσιάζουμε, κρινόμαστε και ο κόσμος θα αποφασίσει».

Για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ: «Στόχος μας είναι να ξαναφτιάξουμε στο ΠΑΣΟΚ τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που ενώνοντας δυνάμεις στην κοινωνία, θα νικήσει. Ξέρω ότι η ατζέντα που βάζουμε ενοχλεί. Ενοχλεί να μιλάμε για τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας με Δ κεφαλαίο, που μπορεί να κρατάει χαμηλά τα τιμολόγια, αντί να μιλάμε για τα χρώματά τους. Ενοχλεί να μιλάμε για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να παίρνουν 800 και 900 ευρώ και τους τραπεζίτες να παίρνουν 600.000 ευρώ τον χρόνο. Ενοχλεί όταν μιλάμε και για την ενίσχυση της Παιδείας, εκεί όπου τώρα οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές καθηγητές αμείβονται επίσης με 800 και 900 ευρώ, ενώ σε αυτήν τη συγκυρία οι τράπεζες αντί να ενισχύουν τις  δυνατότητες χρηματοδότησης κι ενίσχυσης της ρευστότητας, δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους, μερίσματα και μάλιστα με φόρο 5% όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουμε φόρο 40%».

Για το πρόγραμμά του: «Εχω ξεκάθαρη προοδευτική ατζέντα χωρίς ναι μεν αλλά. Είναι ξεκάθαρο με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Θέλω να στηρίξω τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τη δημόσια δωρεάν υγεία, τον χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τη νέα γενιά και γι΄ αυτό και μίλησα για μέρισμα στα μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα. Σε όλη την Ευρώπη όταν φτιάχνουν τεράστια μεγαθήρια από μεγάλους επενδυτές, το 10% πάει στο κράτος για κοινωνική κατοικία και φοιτητικές εστίες. Στην Ελλάδα θα δοθεί αυτό το περίφημο 10% ως κοινωνικό αντιστάθμισμα. Ερχονται δισεκατομμύρια και πρέπει να πιάσουν τόπο. Αν δεν τα καταφέρουμε τώρα, τα επόμενα χρόνια θα μπλέξουμε σε περιπέτειες. Τώρα μπορεί να δημιουργούνται υπερκέρδη, αλλά αν συνεχίζουν να καταλήγουν στις τσέπες λίγων κι αν δεν φτιάξουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που να κατανείμει δίκαια τον πλούτο θα μπλέξουμε πάλι σε περιπέτειες».

Για τις αιχμές των συνυποψηφίων του: «Με στενοχωρούν όλα αυτά, όμως προσπαθώ να το ξεπερνάω. Εγώ μιλάω πολιτικά. Και παρουσιάζω μια ατζέντα που αφορά τους πολλούς. Θέλουμε να μιλήσουμε στην καρδιά των ανθρώπων που δυσκολεύονται. Η ενότητα σφυρηλατείται. Προσπαθώ με το παράδειγμά μου να δείχνω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει άλλος ύφος κι άλλος ήθος, ότι πρεσβεύουμε κάτι διαφορετικό».

Για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ: «Ημουνα πάντα ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν έφυγα ποτέ. Θα συνεχίσω να πιστεύω στις αξίες και τις ιδέες μου. Εγώ ήμουνα πάντα στρατιώτης στην πρώτη γραμμή. Δεν ήμουνα αυτοδιοικητικό στέλεχος. Καθηγητής στο Πολυτεχνείο ήμουνα και γραμματέας στον Τομέα Ενέργειας. Όταν κάποιοι – πολλοί όμως – κρύβονταν, μου προτάθηκε η Αθήνα να διεκδικήσω μια μάχη που πολλοί την έλεγαν χαμένη. Το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι ποιος θα νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ποιος θα αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Εμείς θέλουμε αποκέντρωση στην πράξη, μιλάμε για την ξεχασμένη περιφέρεια και ότι πρέπει να φύγουμε από το υδροκέφαλο κράτος της Αθήνας. Κι αυτό το λέει ο Δήμαρχος της Αθήνας. Με το παράδειγμά μας σπάμε κατεστημένες αντιλήψεις. Είμαστε έτοιμοι να συγκροτούμε με όσα μας πληγώνουν. Με συμμετοχή και δημοκρατία για μεγάλες τομές και ανατροπές».

Για τα διπλά καθήκοντα σε Δήμο Αθηναίων και ΠΑΣΟΚ: «Είμαι 44 ετών. Δουλεύω από όταν τελείωσα το Πολυτεχνείο. Είμαι στην πρώτη γραμμή στις μεγάλες μάχες. Ημουνα νέος λέκτορας αμέσως μετά τη στρατιωτική μου θητεία. Μάλιστα, αργήσαμε να διοριστούμε επειδή ήμασταν μέσα στα Μνημόνια. Παλεύουμε σε όλα τα μετερίζια, στα κοινωνικά, στα επαγγελματικά, στα ακαδημαϊκά. Η εμπειρία χτίζεται, αλλά πιστεύω πολύ και στους ανθρώπους. Εχω άξιους συνεργάτες και στον Δήμο και στο Πολυτεχνείο και στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα. Μας αρέσει να φτιάχνουμε ομάδες, να στηρίζουμε τους ανθρώπους, να δημιουργούμε συνθήκες εμπιστοσύνης και να ενεργοποιούμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις. Δεν μπορεί να πάρει κατεύθυνση η χώρα από έναν πεφωτισμένο ηγέτη από έναν Μεσσία. Αν ψάχνει κάποιος κάτι τέτοιο, ας ψηφίσει ξανά τον κ. Μητσοτάκη που του το είπε και το πιστεύει. Εμείς πρέπει να πιστέψουμε στο εμείς, να λειτουργήσουμε σαν συλλογικό υποκείμενο, κινηματικά. Αυτή η ερώτηση (σ. για τα διπλά καθήκοντα σε Δήμο Αθηναίων και ΠΑΣΟΚ) δεν είχε γίνει στον κ. Ανδρουλάκη όταν ήταν Ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα ήταν γραμματέας ή πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν επίσης τα παραδείγματα Τζιτζικώστα και Καμίνη. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Οι ρόλοι αυτοί δεν είναι αντιπαραθετικοί, αλλά συμπληρωματικοί. Δεν είμαστε ο Δημαρχάκος, ο επαίτης, που παρακαλάει τον βουλευτή, ο βουλευτής τον Υπουργό, ο Υπουργός το Μαξίμου και το Μαξίμου τον Μητσοτάκη για να πάρουμε μια χρηματοδότηση. Πρέπει να πιστέψουμε ξανά στους εαυτούς μας. Στις 6 Οκτωβρίου σηκώνουμε ξανά ανάστημα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάρης Δούκας στον Peloponnisos FM 104,1: «Δεν είμαστε ο Δημαρχάκος που παρακαλάει το Μαξίμου…»

Αχαΐα – Φιλόλογος στην «Π»: «Κάνω τον σταυρό μου μην εντοπίσω μαθητή με κινητό και βρεθώ κατηγορούμενη σε τηλεοπτικό παράθυρο»!

Καιρός: Παραμένει το καλοκαίρι… πότε θα φθινοπωριάσει, η πρόγνωση για την Πάτρα

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ για Τουρκία: Η Ελλάδα είναι πρόθυμη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τι είπε για το Κυπριακό

Σχολεία: Γιατί σήμερα δεν έχουν μάθημα

Δήμος Αιγιαλείας: Το πρόβλημα υγείας και η «αποχώρηση» Καλογερόπουλου

Πάτρα: Σύλληψη μαθητριών Γυμνασίου για «συμπλοκή» εντός σχολείου

Πάτρα: «Παιδί θαύμα» ο Γιάννης από τα Καμίνια – Πήρε πτυχίο αγγλικών στην Πέμπτη Δημοτικού!