Τα νέα εκθέματα στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του σπιράλ ΦΩΤΟ

Μια μοναδική προσφορά του καθηγητή Μιχάλη Σκούλλου

εκθέματα στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του σπιράλ

Η Έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του σπιράλ, άνοιξε ξανά τις πόρτες της.

Εμπλουτισμένη με νέο πολύτιμο πρόκειται να φιλοξενήσει -σε αυτή τη νέα φάση λειτουργίας της- σχολεία και αθλητικά σωματεία της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα εξακολουθεί να είναι ανοικτή για το ευρύ κοινό στις εβδομαδιαίες ώρες λειτουργίας της αλλά και οποτεδήποτε επιθυμούν οι ενδιαφερόμενοι, κατόπιν ραντεβού και κράτησης.

Ένας από τους συλλέκτες που συνεισέφερε σπάνιο Ολυμπιακό υλικό στην Έκθεση είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Μιχάλης Σκούλλος. Ο καθηγητής έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό, διεθνώς αναγνωρισμένο έργο, στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της αειφόρου ανάπτυξης, ενώ διαθέτει και ένα πολύ σπάνιο αρχείο, υλικό από το οποίο προσέφερε στη δημοτική παράταξη σπιράλ, προκειμένου να εκτεθεί στην «Οικία Παλαμά».

Μερικά από τα ιδιαιτέρως αξιόλογα αντικείμενα που έφερε στην Πάτρα και προσέφερε αφιλοκερδώς στην έκθεση είναι τα εξής:

• Το σπάνιο πορτραίτο του Σπύρου Λούη από τον ζωγράφο Νικόλαο Φερεκείδη (1852-1929).

• Αυθεντικά ολυμπιακά μετάλλια των συμμετοχόντων αθλητών της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας το 1896 και της Μέσο-Ολυμπιάδας των Αθηνών το 1906.

• Το ιδιαιτέρως σπάνιο μετάλλιο – επίσημη κονκάρδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936

• Δύο χρυσά αναμνηστικά νομίσματα των 100 ρουβλίων των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας του 1980.

• Ελληνικά αναμνηστικά νομίσματα των 10 € των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004

• Γραμματόσημα των πρώτων Ολυμπιάδων.

• Ένα διασκόπιο (συσκευή τρισδιάστατης αναπαράστασης ειδικών φωτογραφιών), με σειρά φωτογραφιών από την Αρχαία Ολυμπία.

Δήλωσε ο Μιχάλης Σκούλλος, παραδίδοντας το υλικό στον επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρο Ψωμά και τον υπεύθυνο της έκθεσης, Στέφανο Δημητρόπουλο: «Πληροφορήθηκα με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση την διοργάνωση εκ μέρους σας της Έκθεσης για την Ολυμπιακή Φλόγα στο αναστηλωμένο σπίτι του Κωστή Παλαμά, το πνευματικό διαμέτρημα του οποίου και σήμερα συναρπάζει και καθοδηγεί. Σας δίνω θερμότατα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Ως ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ του οποίου ο Παλαμάς υπήρξε επί μακρά σειρά ετών εμβληματικός Γενικός Γραμματέας, θα ήθελα να συμβάλλω έστω και λίγο στο εξαιρετικό σας έργο.

Όντας παλαιός συλλέκτης συχνά δανείζω αντικείμενα της συλλογής μου για διοργάνωση ή εμπλουτισμό αξιόλογων εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με ιδιαίτερη χαρά συνεισφέρω τώρα και στη σπουδαία αυτή δουλειά σας με τίτλο “Η Φλόγα του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού, στην Πάτρα του Κωστή Παλαμά και της Κούλας Πράτσικα”».

Υπενθυμίζονται οι ώρες λειτουργίας: Τρίτη & Πέμπτη 18:00 – 21:00, Σάββατο 11:00 – 13:00. Για επισκέψεις εκτός ωραρίου λειτουργίας και ραντεβού για ξεναγήσεις, τηλέφωνο επικοινωνίας: 6949976960 (υπεύθυνη: Ιωάννα Κυρίτση).

εκθέματα στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του σπιράλ εκθέματα στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του σπιράλ εκθέματα στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του σπιράλ εκθέματα στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του σπιράλ εκθέματα στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του σπιράλ εκθέματα στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του σπιράλ  εκθέματα στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας του σπιράλ

 

Διαβάστε επίσης:

Μαρινέλλα: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν, τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της

Χάρης Δούκας στον Peloponnisos FM 104,1: «Δεν είμαστε ο Δημαρχάκος που παρακαλάει το Μαξίμου…»

Πάτρα: 17χρονη έστειλε στο νοσοκομείο συμμαθήτρια της, ρίχνοντας της μπουνιές!

ΕΠΑΛ Λαυρίου: Άγρια συμπλοκή μαθητών, βγήκαν μαχαίρια, τραυματίστηκαν δύο

Κιουρτζής: Στις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης