σπιράλ: Η μεταστέγαση του ΕΝΕΕΓΥΛ και το «μονοπώλιο» της ευαισθησίας

Οι δύο διαφορετικές αντιλήψεις στο δημοτικό συμβούλιο

σπιράλ

Στο θέμα του ΕΝΕΕΓΥΛ και συγκεκριμένα τις εξελίξεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται με ανακοίνωσή του το σπιράλ.

Όπως αναφέρει: “Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) λειτουργεί στην Πάτρα εδώ και χρόνια, στεγαζόμενο παράτυπα σε δύο κτίρια, απομακρυσμένα μεταξύ τους και εν πολλοίς ακατάλληλα. Στο κτίριο του Μπεγουλακίου δεν υπάρχει μόνο στενότητα χώρων αλλά άθλιες συνθήκες που διαρκώς επιδεινώνονται.

Το στεγαστικό των σχολείων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δήμου. Ως εκ τούτου, η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για την εγκατάλειψη του συγκεκριμένου σχολείου στην τύχη του, επί μία δεκαετία! Δεν θα κουραστούμε να θυμίζουμε πως οι εκάστοτε Αντιδήμαρχοι Παιδείας της Λαϊκής Συσπείρωσης εκφράζουν μεν άποψη για όλα τα ζητήματα της παιδείας, ολιγωρούν δε χαρακτηριστικά στην ανεύρεση κατάλληλων σχολικών κτιρίων. Τώρα ασχολήθηκαν καθώς εκπαιδευτικοί και γονείς έφτασαν στα όριά τους και δικαίως πίεσαν για να βρεθεί λύση.

Ήρθε, έτσι, στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση μεταστέγασης του μισού σχολείου. Μόνο που η λύση χώλαινε: προσωρινή και όχι μόνιμη, μη εγκεκριμένη από το Υπουργείο, χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας από την αρμόδια επιτροπή! Δημοτικοί χώροι δεν διερευνήθηκαν, εναλλακτικές δεν αναζητήθηκαν, η εισήγηση ήρθε βεβιασμένα και με απόκρυψη στοιχείων. Το κερασάκι: Οι εργασίες μεταστέγασης είχαν ήδη ξεκινήσει 15 μέρες πριν, άρα η διαδικασία ψήφισης στο δημοτικό συμβούλιο θεωρήθηκε αμελητέας σημασίας.

Με αφορμή το θέμα συγκρούστηκαν στο συμβούλιο δύο εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες: Ο λαϊκισμός με τη σοβαρότητα, η ασυδοσία με τη νομιμότητα, το «γιατί έτσι θέλω» με το «γιατί έτσι πρέπει». Δυστυχώς υπερίσχυσαν τα πρώτα στη συζήτηση και στην ψηφοφορία. Το δημοτικό συμβούλιο σύστησε «απειθαρχία και παρανομία», για μια ακόμη φορά. Έτσι, με την ψήφο ασυνείδητων, αποφασίστηκε η μεταφορά μαθητών από ακατάλληλο περιβάλλον σε ακατάλληλο περιβάλλον!

Έχουν ενδιαφέρον τα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν για να βαφτιστεί «σωστή» η λάθος απόφαση: Αντιδήμαρχος – νομικός αποκάλεσε «τύπο» τη νομιμότητα. Δημοτική σύμβουλος – καθηγήτρια ισχυρίστηκε πως «οι εκπαιδευτικοί δεν τηρούν τους τύπους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους»! Αντιδήμαρχος ύψωσε επαναστατική φωνή λέγοντας «να παρανομήσουμε για τα παιδιά, αν χρειαστεί να πάμε και στον εισαγγελέα». Και έτσι η –προειλημμένη- απόφαση ελήφθη και τυπικά.

Στο σπιράλ θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε το νόμιμο και το ορθό, θα ακούμε τους ειδικούς και θα πειθαρχούμε στις τεκμηριωμένες γνωματεύσεις τους, θα εκπροσωπούμε πάντα τους Πατρινούς που μας εμπιστεύτηκαν με συναίσθηση ευθύνης.

Κύριοι της δημοτικής αρχής, δεν έχετε το «μονοπώλιο» της ευαισθησίας, ούτε μπορείτε με λεονταρισμούς και ρητορείες να κρύψετε τις υπερ-δεκαετείς ευθύνες σας και την ανικανότητα να εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας. Αφήνουμε στην κρίση της πόλης τις προθέσεις, τις αποφάσεις και τη στάση σας”.