Θετικός ο Σεπτέμβριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Με κέρδη +12,3% ολοκληρώθηκε το 9μηνο

Ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας (+3,05%) και υποχώρησε κατά 16,8 μονάδες ή –1,14%, κλείνοντας στις 1.451,90 μονάδες

Σεπτέμβριος

Αντίδραση σε έναν παραδοσιακά δύσκολο μήνα για τις αγορές κατάφερε να βγάλει το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και συνεχίζει να υποαποδίδει σε σύγκριση με τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, οι οποίες κινούνται σε ρυθμούς ρεκόρ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Εθνική Τράπεζα λόγω του placement, με την έκδοση να έχει υπερκαλυφθεί πάνω από έξι φορές.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (30/9) ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας (+3,05%) και υποχώρησε κατά 16,8 μονάδες ή –1,14%, κλείνοντας στις 1.451,90 μονάδες. Κινήθηκε μεταξύ των 1.451,09 (χαμηλό ημέρας) και των 1.469,49 μονάδων. Ο Σεπτέμβριος ολοκληρώθηκε με κέρδη +1,45% για το Χ.Α. και +12,28% σε επίπεδο εννεαμήνου. Στο γ’ τρίμηνο ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά +3,39%.

Οι πωλητές ανέβασαν ταχύτητα προς τη λήξη των συναλλαγών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στα χαμηλά ημέρας, κάτω από τις 1.460 μονάδες, παρόλο που νωρίτερα διεκδικούσε την επιστροφή σε επίπεδα άνω των 1.470 μονάδων.

Υψηλός ήταν ο τζίρος για την ΕΤΕ (άνω των 30 εκατ. ευρώ), η οποία κινήθηκε νωρίτερα κοντά στο άνω εύρος (7,95 ευρώ) του placement, ξεπερνώντας το προσωρινά, καθώς το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στα 7,974 ευρώ. Ωστόσο, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 7,676 ευρώ.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα όλες οι μετοχές των συστημικών τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τα blue chips, οι πωλητές εστίασαν σε τίτλους που βρίσκονταν στο peak τους βραχυπρόθεσμα, όπως ο ΟΤΕ, η Coca Cola, η ΔΕΗ και η Jumbo. Έντονες πιέσεις δέχθηκαν επίσης ο ΔΑΑ και η ElvalHalcor.

ΕΤΕ και αποτελέσματα στο επίκεντρο

Αφιερωμένη στην Εθνική Τράπεζα είναι η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς σήμερα ξεκίνησε το placement για το 10% των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης μετοχών στην ελληνική αγορά. Η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί με ελάχιστο ή μηδενικό discount σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής, στα 7,844 ευρώ (από 7,3 ευρώ έως 7,95 ευρώ το εύρος). Σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου Reuters, η έκδοση έχει υπερκαλυφθεί πάνω από έξι φορές.

Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, καθώς λήγει η σχετική προθεσμία. Η πλειοψηφία των εισηγμένων παρουσίασε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, ικανοποιώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι αναβαθμίζουν -κατά κύριο λόγο- τις τιμές στόχους.

Στο πεδίο της οικονομίας, νέα αναβάθμιση βλέπει η Goldman Sachs για την Ελλάδα, καθώς οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου θεωρούν ότι η εγχώρια οικονομία είναι καλά τοποθετημένη για να κερδίσει ένα πρόσθετο upgrade στις επόμενες αξιολογήσεις, από τον Οκτώβριο έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Διορθώνουν οι διεθνείς αγορές

Με ήπιες απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street. Στο -0,4% διαπραγματεύεται ο Dow Jones και ακολουθούν στο -0,1% οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες. Η αμερικανική αγορά προέρχεται από τρεις διαδοχικές εβδομάδες κερδών, με τους Dow Jones και S&P 500 να παραμένουν κοντά στα ρεκόρ τους. Θετικά τα πρόσημα σε επίπεδο Σεπτεμβρίου και γ’ τριμήνου.

Ανεβάζουν στροφές οι πωλητές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από μία εβδομάδα που επιφύλασσε νέες κορυφές, στην περίπτωση του γερμανικού DAX. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,8%. Οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου κινούνται πτωτικά από -0,5% έως -0,7%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB κινούνται χαμηλότερα κατά -1,5%.

Συνθήκες ακραίας μεταβλητότητας επικράτησαν στις ασιατικές αγορές. Την ώρα που οι περισσότεροι δείκτες διόρθωναν, με αιχμή τον ιαπωνικό Nikkei (-4,82%, απώλειες σχεδόν 2.000 μονάδων), στην Κίνα διατηρήθηκε η κατάσταση ευφορίας (στο +10,7% ο Shenzhen Component) με ώθηση από το πακέτο νομισματικής τόνωσης. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι κινεζικοί δείκτες κατέγραψαν το μεγαλύτερο ράλι τους από το 2008.

πηγή Newmoney.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και νέο μήνυμα από το 112, αναμένεται η ταυτοποίηση των 2 σορών

Εσβησε κάθε ελπίδα για τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο

Στην Πάτρα φιλοξενούνται 53 μετανάστες, συλλήψεις διακινητών και η «ταρίφα»

Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την Μαρινέλλα: Ποια η κατάσταση της υγείας της

Μητσοτάκης: Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια