Ανοίγει πόρτες… ανοιχτές

Ο Γιώργος Ρώρος είναι επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ωρα Πατρών».

Η πολιτική της ΝΔ θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση αποδεκατισμένη χωρίς δικές της δυνατότητες και αποφάσεις, επιλογές και προγραμματισμό έτσι ώστε μέσα από συγκεντρωτικό και αυταρχικό σύστημα να αποτελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, που θα εξαρτάται από αυτή.

Δεν θα διαφωνήσουμε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών για διεκδίκηση περισσότερων χρημάτων, αλλά και αυτονομία. Ο ισολογισμός για το 2023, που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, έκανε τη δημοτική αρχή να επιχαίρει ότι στην έκθεση των ορκωτών λογιστών δεν υπάρχουν παρατηρήσεις. Η διαδικασία περιορίζεται στα εντελώς τυπικά, για να ισοσκελίσει έσοδα-έξοδα και να μην σταματήσει η εισροή χρημάτων από την Πολιτεία.

Είναι άλλο, λοιπόν, η τυπική λογιστική διαδικασία και άλλο να ισχυρίζεσαι και να το χρησιμοποιείς ως επιχείρημα για σωστή, δήθεν, διαχείριση των χρημάτων των Πατρινών, για τα αυτονόητα.

Πρόσφατα αναδείξαμε ότι χάθηκαν 35 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο έργο του ΕΣΠΑ (2014-20) με ευθύνη της δημοτικής αρχής, αφού δεν κατάφερε να απορροφήσει τα χρήματα. Αναγκαστικά μεταφέρθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ (2021-202) για αυτό και τα πρόσκαιρα προβλήματα χρηματοδότησης.

Η Περιφέρεια διευκρίνισε ότι η εκροή χρημάτων για το νέο Πρόγραμμα θα ξεκινήσει. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί ότι χάθηκε η δυνατότητα προγραμματισμού νέων ισόποσων έργων, με αυτά που δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε.

Χάθηκαν χρήματα από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων για δύο μεγάλα έργα το «Εργοστάσιου Τέχνης» και το έργο του «Παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου» και πλέον αναζητούμε τρόπους χρηματοδότησης.

Επιπλέον, οι καθυστερήσεις, η αργοπορία και οι παρατάσεις λόγω υπαιτιότητας του Δήμου επέφεραν νέες αυξήσεις στα έργα, με αποτέλεσμα η Μαιζώνος να κατασκευάζεται με επιπλέον 3,5 εκατ. €, άλλα 2,5 εκατ. € στον ΑΣΟ και ακολουθεί μακρύς κατάλογος!

Η δημοτική αρχή ακόμα δεν έχει απαντήσει: πόσα χρήματα έχει πάρει από την εκτεταμένη αφισοκόλληση εταιρειών και τις προβολές με διαφημιστικά πανό και εταιρείες διαφήμισης. Ούτε 1 ευρώ απ’ όσους ρυπαίνουν την πόλη, με ανεξέλεγκτη τοποθέτηση αφισών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, επιβαρύνοντας την αισθητική, την καθαριότητα και ένα ευπρεπές, οργανωμένο αστικό περιβάλλον.

Ακούγοντας το επιχείρημα του δημάρχου ότι από προηγούμενες δημοτικές αρχές μία εταιρεία δεν πλήρωνε και χάθηκαν εκατομμύρια, δεν μπορεί να αποτελεί λόγο να μη διαχειρίζεσαι το δικαίωμα, που σου παρέχει ο νόμος, για διαχείριση του χώρου αλλά και των χρημάτων, που μπορείς να εισπράξεις. Είναι σαν να λες ότι αν είχες κάποτε έναν κακοπληρωτή ενοικιαστή δεν θα ξανά νοικιάσεις το ακίνητό σου, μην τυχόν σου ξανά τύχει κακός ενοικιαστής!

Τι έχει κάνει η δημοτική αρχή με κάποιον από τους ενοικιαστές της: «ανακάλυψαν»-ότι χάθηκαν πλέον των 80.000 € από ακίνητο στην Αγορά Αργύρη γιατί δεν εισέπρατταν ενοίκια από κατάστημα που είχε ενοικιάσει ο Δήμος, αλλά δεν παρακολουθούσε αν του αποδίδονταν ενοίκιο. Τι έγιναν τα χρήματα;

Επιχειρηματολόγησαν ότι δεν υπήρχε η σύνδεση της Οικονομικής Υπηρεσίας με την ακίνητη περιουσία του Δήμου. Υπάρχει άραγε σήμερα;

Με τον κομπασμό και την καυχησιολογία δεν παράγεται θετικό οικονομικό αποτέλεσμα αλλά και δεν γίνονται έργα!