Αχαΐα: Ολονύχτια επιφυλακή σε Αιγείρα και Μοναστήρι, στην «Π» οι πρόεδροι των χωριών ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

«Κόλαση του Δάντη» στα όρια της Αχαΐας. Σε επιφυλακή Αιγείρα και Μοναστήρι. Τιτάνια μάχη ανάσχεσης της πυρκαγιάς του Ξυλοκάστρου.

 

Φωτιά Ξυλόκαστρο - Αχαΐα

Ηταν λίγο μετά τις 4, χθες το απόγευμα Δευτέρα 30/09/2024, όταν η πύρινη λαίλαπα που μαίνεται από την Κυριακή στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας κινήθηκε στα όρια της Αχαΐας και συγκεκριμένα στα ορεινά της Ανατολικής Αιγιάλειας με άμεσο κίνδυνο για τις κοινότητες Περιθωρίου, Μοναστηρίου και Σελιάνας.

Αιγιάλεια: Πένθιμο κλίμα για τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, σήμερα η απόφαση για τη δωρέα οργάνων

Αμεσα, κατά μήκος των «κόκκινων» σημείων, αναπτύχθηκαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ακράτα, το Αίγιο, την Πάτρα, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο και ομάδες πεζοπόρων μεταξύ αυτών και της 6ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) Πάτρας. Στην επιχείρηση ανάσχεσης του πύρινου εφιάλτη ρίχτηκαν στελέχη και μέσα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αιγιαλείας, εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης και κάτοικοι.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η φωτιά βρισκόταν στην κορυφογραμμή της Ευρωστίνης, πλησίον του χωριού Ζάχολη, με την «κόλαση του Δάντη», σύμφωνα με περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων στην «Πελοπόννησο», να είναι μια ανάσα από την Αχαΐα.

«Είμαστε σε επιφυλακή. Είναι ακόμα στην Κορινθία, έρχεται στην κορυφογραμμή της Ευρωστίνας, πάνω από τη Ζάχολη είναι η φωτιά. Είμαστε όλοι εδώ, κάτοικοι με βυτία και ραντιστικά, πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές του «Αχαιού». Θα είναι δύσκολο το βράδυ» δήλωσε στην «Π», ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αιγείρας Ηλίας Σταθακόπουλος.

«Εχουμε έτοιμα τα βυτία στα αμάξια. Είμαστε σε ετοιμότητα, σε επαγρύπνηση» περιέγραψε στην «Π» ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μοναστήρι Χρήστος Σπυρόπουλος.

Λίγο πριν τις 11μμ, αποφασίστηκε η εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου.

Φωτιά Ξυλόκαστρο - Αχαΐα

Πυρινη κόλαση μια ανάσα από την Αχαΐα

«ΑΝΑΣΑ»

Εκείνο που απεύχονταν όλοι ήταν το «πέρασμα» της πυρκαγιάς στην Αχαΐα, καθώς οι πύρινες γλώσσες που κατευθύνονταν προς το Περιθώρι, θα έβρισκαν μπροστά τους πευκοδάσος. Τις απογευματινές ώρες, η αλλαγή των ανέμων έδωσε «ανάσα» στην τιτάνια μάχη των πυροσβεστών, ανακόπτοντας την καταστροφική πορεία της φωτιάς που «γύρισε» στα καμένα της Κορινθίας.

ΝΕΚΡΟΙ

Το θάρρος και η αυτοθυσία απέβη μοιραία για δύο εθελοντές 35 και 40 ετών, οι απανθρακωμένες σοροί των οποίων εντοπίστηκαν προχθές το πρωί, κοντά στο χωριό Ελληνικό, στο Ξυλόκαστρο. Οπως έγινε γνωστό, μετέβησαν στη περιοχή για να σώσουν φίλο τους που κινδύνευε σε μαντρί, αγνοώντας τις εκκλήσεις των πυροσβεστών να απομακρυνθούν. Ο 40χρονος ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ ο 35ρονος αφήνει πίσω του δύο παιδιά και την έγκυο σύζυγό του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Στα Ροζενά Κορινθίας ο Βασίλης Κικίλιας

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες – Πάνω από 42.000 στρέμματα καταστράφηκαν με τη φωτιά να καίει για δεύτερο 24ωρο

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Πώς πέθαναν οι δύο άνδρες;

Πυρκαγιά Ξυλόκαστρο: Καταστροφικό το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, η έκταση του μετώπου, διάσπαρτες οι εστίες ΦΩΤΟ -ΒΙΝΤΕΟ