Γεγονός η χερσαία εισβολή Ισραήλ στο Λίβανο – Αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό με τρεις νεκρούς ΒΙΝΤΕΟ

Τρεις νεκροί, ανάμεσα τους παρουσιάστρια της συριακής κρατικής τηλεόρασης κατά την αεροπορική Ισραηλινή επίθεση, στη Δαμασκό.

Ισραήλ

Οπως μεταδίδουν συριακά κρατικά ΜΜΕ, τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη 1/10/2024.

«Συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνάς μας αναχαιτίζουν εχθρικούς στόχους στην επαρχία της Δαμασκού», σημείωσε το πρακτορείο SANA.

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό είχε ως στόχο μια συνάντηση μεταξύ ηγετών της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης όπως τονίζουν τοπικά μέσα ενώ το χτύπημα έπληξε ένα αυτοκίνητο κοντά στην ιρανική πρεσβεία.

Νωρίτερα, κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ακούστηκε τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη στην περιοχή της πρωτεύουσας της Συρίας.

Η συριακή κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι ένας από τους παρουσιαστές της σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τρεις γύρους επιθέσεων στην περιοχή της πρωτεύουσας μέσα σε μία νύχτα.

Η κρατική τηλεόραση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «θρηνεί την παρουσιάστρια Σαφάα Άχμαντ που έπεσε μάρτυρας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στην πρωτεύουσα».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε νωρίτερα ότι «τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν εχθρικούς στόχους για τρίτη φορά απόψε στην περιοχή της Δαμασκού».

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει το χτύπημα και διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έχουν επαληθεύσει ακόμη την εμπλοκή των δυνάμεών του.

Ισραήλ: «Περιορισμένες οι χερσαίες επιδρομές» σε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε περιορισμένες επιδρομές στο νότιο Λίβανο αργά το βράδυ της Δευτέρας κατά των δυνάμεων της Χεζμπολάχ και των υποδομών που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ώρες αφότου το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας λέγεται ότι ενέκρινε σχέδια για τη νεότερη φάση του πολέμου, σε μια κίνηση που οι ΗΠΑ φάνηκαν να εκφράζουν την υποστήριξή τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι μια «στοχευμένη και περιορισμένη» εισβολή είχε ξεκινήσει αρκετές ώρες νωρίτερα, και επικεντρώθηκε σε στόχους και υποδομές της Χεζμπολάχ σε ορισμένα λιβανέζικα χωριά κατά μήκος των συνόρων που αποτελούσαν άμεση απειλή για τις ισραηλινές πόλεις στην άλλη πλευρά της Μπλε Γραμμής.

Τα χερσαία στρατεύματα που δρουν εντός του νότιου Λιβάνου υποστηρίζονται από δυνάμεις αέρος και πυροβολικού, σημειώνει ο IDF, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση βασίστηκε σε σχέδια που εκπονήθηκαν από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση του IDF.

Η επιβεβαίωση ότι ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούσαν στη λιβανική πλευρά των συνόρων ήρθε αρκετές ώρες μετά την εμφάνιση διαφόρων αντικρουόμενων δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένα αραβικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το εάν κάποια στρατεύματα είχαν ήδη περάσει τα σύνορα. Τα λιβανέζικα στρατεύματα αποσύρθηκαν περίπου πέντε χιλιόμετρα από θέσεις κατά μήκος των συνόρων αργά τη Δευτέρα (30/9), επιλέγοντας προφανώς να παραμείνουν στο περιθώριο.