Πάτρα: Αντιπολεμικό συλλαλητήριο το Σάββατο

Το αντιπολεμικό συλαλλητήριο, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 5/10/2024, στην Πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα.

αντιπολεμικό Φωτογραφία αρχείου

Κάλεσμα για το προγραμματισμένο αντιπολεμικό συλλαλητήρηριο το Σάββατο 5/10/2024, στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα, απευθύνει με ανακοίνωση του, ο ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 30 Σεπτέμβρη ξεκίνησε στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας, η νατοϊκή αεροπορική άσκηση “Ramstein Flag”, με συμμετοχή 12 χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η άσκηση αυτή, με τη συμμετοχή 140 αεροσκαφών και 1500 ατόμων προσωπικού, αποτελεί την μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που πρόκειται να διεξάγει το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και ένα επικίνδυνο βήμα βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Η διεξαγωγή της άσκησης πραγματοποιείται στο φόντο της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού στην λωρίδα της Γάζας από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Αυτές τις ημέρες το Ισραήλ ξεκινά έναν νέο πόλεμο με το Λίβανο, με εκατοντάδες νεκρούς μέχρι ώρας και την αμέριστη στήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ελληνικής κυβέρνησης. Με αυτή την άσκηση εκφράζεται ξεκάθαρα η πρόθεση του ΝΑΤΟ να εντείνει την εμπλοκή του στα πολεμικά μέτωπα, εξοπλίζοντας ακόμα περισσότερο την Ουκρανία με πολεμικό υλικό και αεροσκάφη, αλλά και προετοιμάζοντας τις χώρες-μέλη του στην περιοχή για τις πολεμικές του εφορμήσεις.

Την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, τα δικαιώματα για δωρεάν περίθαλψη και παιδεία συρρικνώνονται, η κυβέρνηση δια στόματος Μητσοτάκη στη ΔΕΘ προαναγγέλλει 2,6 δις επιπρόσθετες πολεμικές δαπάνες για τον προϋπολογισμό του 2025. Τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας θυσιάζονται στο βωμό της πολεμικής οικονομίας και των γιγαντιαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθεί η ΕΕ και υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται η διείσδυση της πολεμικής βιομηχανίας και στα πανεπιστήμια, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της συνεργασίας της πολυεθνικής Lockheed-Martin με το ΕΚΠΑ, αλλά την γενικευμένη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως αυτά που διεξάγονται στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών.

Η ελληνική αστική τάξη ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς έχει επιλέξει πλευρά εδώ και χρόνια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, ευθυγραμμίζονται πλήρως στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, εμπλέκοντας τη χώρα σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές αποστολές (από το Κόσοβο μέχρι τη Σαουδική Αραβία και με φρεγάτες σε Ερυθρά θάλασσα, Λίβανο, Λιβύη κ.α.). Σε αυτό το πλαίσιο η ντόπια αστική τάξη διεκδικεί και για λογαριασμό της την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή έναντι των ανταγωνιστριών γειτονικών της.

Τα σχέδια αυτά πρέπει να αποτραπούν με το μαζικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι αναγκαίο να ενταθεί η πάλη των εργαζομένων και των λαών, να συγκροτηθεί ένα μαζικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στην πολεμική προετοιμασία και τις επεμβάσεις, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενάντια στις πολιτικές που γκρεμίζουν δικαιώματα και ελευθερίες. Είναι αναγκαία η σύνδεση αυτού του αγώνα με τη πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για αυξήσεις στους μισθούς/συντάξεις, για το δικαίωμα σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση, για να ανατραπούν οι πολιτικές της κυβέρνησης και όσων συναινούν σε αυτή την καταστροφή.

Καλούμε τους συνδικαλιστικούς φορείς, του φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες εργαζομένων και νεολαίας, στην αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση εν όψει της διεξαγωγής της άσκησης “Ramstein Flag”, το Σάββατο 05 Σεπτέμβρη στις 12:00 στην πλ, Γεωργίου, αλλά και στην διοργάνωση αντίστοιχων κινητοποιήσεων σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας εκείνη την ημέρα.

• Λευτεριά στην Παλαιστίνη, καμιά συμμετοχή στη σφαγή στη Γάζα, διακοπή κάθε εμπλοκής και συνεργασίας με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, νίκη στην Παλαιστινιακή αντίσταση.

• Να σταματήσει ο άδικος πόλεμος στην Ουκρανία, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ. Καμία αποστολή έξω από τα σύνορα.

• Ήττα της πολεμικής εκστρατείας, πάλη ενάντια στους θηριώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς.

• Έξοδος από το ΝΑΤΟ – να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

• Ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών».