Με ορθολογική και επιμελή διαχείριση

Ο Διονύσης Πλέσσας είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών Πατρέων.

Στην έκθεση των ορκωτών λογιστών για τις οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Πατρέων, οι οποίες αποτελούνται από τον Ισολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 2023 και από τον Οικονομικό Απολογισμό του ίδιου έτους, δεν υπάρχουν παρατηρήσεις και δεν έχει εντοπιστεί καμία ανακρίβεια στην Εκθεση Διαχείρισης της Οικονομικής Επιτροπής.

Αποδεικνύεται -και μέσω αυτών- ότι ασκούμε οικονομική διαχείριση με ιδιαίτερη προσοχή μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τον πατραϊκό λαό.

Για το 2023, το κυρίαρχο ζήτημα για τον Δήμο, πάγια και διαρκώς, είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος, μέσω χρημάτων, που από φόρους έχει εισπράξει από τον πατραϊκό λαό, για να τα αποδώσει στον Δήμο και όμως τα παρακρατά.

Για εμάς το θέμα είναι ποιος εισπράττει και ποιος καλείται να πληρώσει. Ερχεται το κράτος και μας λέει «εγώ εισπράττω, αλλά θα πληρώσετε εσείς έργα και υπηρεσίες». Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Με διαχρονικό στόχο -από όλες τις κυβερνήσεις- τη μη χρηματοδότηση, που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, να οδηγηθεί η Τοπική Διοίκηση στην «αγκαλιά» μεγαλοεπενδυτών επιχειρηματικών ομίλων ως «εμπόρευμα» στον λαό για κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες μάχες δίνουμε για να κρατήσουμε όρθιες τις Υπηρεσίες μας.

Απέναντι στους πολιτικούς στόχους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, στεκόμαστε με αταλάντευτες διεκδικήσεις όχι με περιγραφές της πραγματικότητας. Μέλημά μας είναι η προσφορά στον λαό με έργα και υπηρεσίες.

Δεν είναι, όμως, μόνο η συνέχιση της μη χρηματοδότησης. Είναι και η συνέχιση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση χωρίς πόρους.

Οπως από Παιδικούς Σταθμούς, λειτουργικές δαπάνες και επισκευές σχολείων, το Βοήθεια στο Σπίτι, τις σχολικές καθαρίστριες, τους ναυαγοσώστες, τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την πολιτική προστασία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα, που λέει το κράτος «πηγαίνετε τα δημοτικά τέλη στον Θεό γιατί από εμάς ούτε ευρώ»!

Τους Οργανισμούς του Δήμου δεν τους χρηματοδοτεί το κράτος, αλλά ο Δήμος από ιδίους πόρους. Σε: Κοινωνικό Οργανισμό, Πολιτιστικό, Βρεφοκομείο, ΔΗΠΕΘΕ, Καρναβάλι 9,3 εκατ. €. Ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού καλύπτει το κράτος.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι άθλος το έργο των Υπηρεσιών και της δημοτικής αρχής. Με σημαντικά έργα καθημερινότητας, με μελέτες, με παρεμβάσεις
στα σχολικά κτίρια, στα γήπεδα.

Στην ελάφρυνση του λαού από τέλη ανταποδοτικότητας, στις απαλλαγές ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στην κοινωνική πολιτική, στις δωρεάν εγγραφές σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, στα φροντιστήρια αλληλεγγύης, στις δωρεάν Κατασκηνώσεις (Πλαζ-Ροΐτικα), στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό για τη νεολαία, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι γονείς, αλλά και με δωρεάν πρόσβαση.

Ολα αυτά είναι κόστος για το κράτος. Ετσι θεωρεί τα παιδιά μας και τον λαό και δεν χρηματοδοτεί.

Στον αντίποδα βρίσκεται η δημοτική αρχή, που αγωνίζεται για χρηματοδότηση και προσωπικό, υλικά, καύσιμα, ανταλλακτικά οχημάτων, φωτισμό, πετρέλαιο θέρμανσης για σχολεία, συντηρήσεις κτιρίων και κοινοχρήστων χώρων, με ορθολογική και επιμελή διαχείριση των οικονομικών αν και δεν αρκεί.

Απαιτείται η επιστροφή 670 εκατ. €, που έχει παρακρατήσει το κράτος στα 10 χρόνια θητείας μας.

Αποπληρώνουμε, επίσης, δάνεια του Δήμου που δεν τα έχει πάρει αυτή η δημοτική αρχή, αλλά τα παραλάβαμε και δεν θα διολισθήσουμε το χρέος στον Δήμο και στον λαό, με χρέη και επιβαρύνσεις. Τα παραλάβαμε 22 εκατ. € και τα έχουμε φτάσει 7 περίπου εκατ. € με καταβλητέο (χρήση 2024) ποσό 1.357.000 €.

Είναι ασήκωτα τα βάρη μετά την κάθε κρίση, όπως από την καπιταλιστική οικονομική, της πανδημίας, στην ενέργεια και όσες άλλες.

Με τα διάφορα Ταμεία, που δημιουργούν, συγκεντρώνουν κεφάλαια από τον λαό μέσω φοροληστείας, τα προωθούν σε μεγαλοεπιχειρηματείες με επιχορηγήσεις και τα παρακρατούν από τους δήμους.

Συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει, από το 2014, ως διοίκηση του Δήμου απέναντι στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Με όλο το διεκδικητικό πλαίσιο, για χρηματοδοτήσεις, επιστροφή παρακρατηθέντων, προσλήψεις προσωπικού, έργα υποδομής, προστασίας και καθημερινότητας και το πιο σημαντικό όλων, πάταξη της ανεργίας.