Η φτωχοποίηση της κοινωνίας με αριθμούς

Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε φτωχοποίηση περιέρχονται όλο και περισσότεροι Ελληνες, κυρίως οι εργαζόμενοι, όπως αποτυπώνεται σε πλήθος αναλύσεων, παρότι η κυβέρνηση προσπάθησε να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία που έλεγαν τη… μισή αλήθεια.

Από τον θρίαμβό της για επενδυτικές βαθμίδες και «success story» στην Οικονομία, στην ανάγκη πολιτικών συναινέσεων, δεδομένων των οικονομικών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η πρόοδος σε δημοσιονομικούς όρους είναι αναμφίβολη, πλέον, για την Ελλάδα».

Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα για την κοινωνία είναι διαμετρικά αντίθετη. Οι εργαζόμενοι ολοένα και φτωχοποιούνται και δεν αποκλείεται η κατάσταση να επιδεινωθεί, όπως είχε καταγράψει εκτίμηση αναλυτών «Financial Times».

Αλλωστε, η χώρα μας συγκρίνεται πλέον μόνο με τη Βουλγαρία, σε όρους αγοραστικής δύναμης πολιτών, καθώς η Οικονομία δεν έχει καταφέρει να «πιάσει» τα προ της κρίσης επίπεδα.

Οπως παρουσιάστηκε από το ΚΕΠΕ, συγκριτικά με τις 27 χώρες της ΕΕ, η Ελληνική Οικονομία κατέχει την τελευταία θέση του μέσου μισθού, ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, ωρομίσθιο. Το 2022 η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού, αντιπροσώπευε το 56,9% του αντίστοιχου στην Ευρωζώνη. Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ μετά από τη Βουλγαρία και παραμένει ουραγός στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, μείωση κατά 1,9% κατέγραψε το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα των νοικοκυριών το α’ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ για το μέσο όρο καταγράφεται αύξηση κατά 0,9%.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες. Το 2023 η ελληνική Οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 2%, αλλά η φτώχεια δεν μειώθηκε. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρισκόταν το 26,1%, δηλαδή 2.658.400 άτομα.

Η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ και στην παιδική φτώχεια, καθώς το 2023 το 22% των ανηλίκων βρισκόταν σε κίνδυνο (έναντι 18,3% των ενηλίκων), σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2022 το 22,3% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτές είναι οι επιπτώσεις της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ.