Νομική προσφυγή προαναγγέλλει η Περιφέρεια Δ. Ελλάδος για το ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων

Μετωπική για το ενεργειακό – Μπλέτσας: «Δεν κάνουμε το έργο για τις κορδέλες, αλλά γιατί μπορούμε» – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη για την αυτάρκεια των ΟΤΑ

ΣΔΟΥΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ Αθ. Δαγούμας, Αλεξάνδρα Σδούκου, Νεκ. Φαρμάκης, Λ. Μπλέτσας

Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης μπαίνουν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων των ΟΤΑ.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έχοντας εισπράξει το προηγούμενο διάστημα, το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στους δήμους της Δυτικής Ελλάδας για την καθυστέρηση αδειοδότησης του φωτοβολταϊκού πάρκου 100 MW της Περιφέρειας στο Μεσολόγγι, προσήλθε προχθές στη σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα και με την πρόταση που κόμισε, έδειξε να κάνει ένα βήμα πίσω, αλλά στην πράξη έφερε προ διλήμματος τους αυτοδιοικητικούς.

Ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα δώσει μετά από δύο χρόνια αναμονής, άμεσα και κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης στο έργο της Περιφέρειας, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας, των δήμων και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, να μπουν και στο πρόγραμμα «Απόλλων» του ΥΠΕΝ με «κλειδωμένο» κόστος κιλοβατώρας για 12 χρόνια, περίπου στα 85 ευρώ που θα είναι 50% φθηνότερο από το σημερινό.

Ωστόσο, η απελευθέρωση ενεργειακού χώρου έρχεται κατόπιν εορτής, καθώς καταργείται το καθεστώς σύνδεσης Net Metering, με την κυρία Σδούκου να προσφέρει στις ενεργειακές κοινότητες όρους σύνδεσης μόνο με Net Billing.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν αντιδράσεις, όπως αυτή του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαθανασίου, που είπε στην κυρία Σδούκου «κρατείστε εσείς τα φωτοβολταϊκά, εμείς θέλουμε δωρεάν ενέργεια».

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης που υπερασπίστηκε σθεναρά και με στοιχεία το σχέδιο της Περιφέρειας, ζήτησε και πήρε παράταση λίγων μηνών, ώστε το προτεινόμενο σχήμα να εξεταστεί από τεχνοκράτες, εάν είναι πιο επωφελές.

Χθες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Λίνος Μπλέτσας, μιλώντας στον Peloponnisos FM 104,1 δήλωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσπαθεί εδώ και 2,5 χρόνια να αναπτύξει ένα καινοτόμο και αναπτυξιακό έργο, που αντέγραψε στην ουσία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για όλη τη χώρα.

Ο κ. Μπλέτσας απάντησε και στην αιχμή που εξαπέλυσε κατά τον αιρετών της Αυτοδιοίκησης η κυρία Σδούκου, λέγοντας «δεν κάνουμε το έργο για τις κορδέλες, αλλά γιατί μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι, καινοτόμοι και βιώσιμοι» και για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια διακρίθηκε από τον ΟΗΕ. «Δεν μας αξίζει να λέγονται κουβέντες ότι κάνουμε έργα για το θεαθήναι. Το έργο αυτό είναι ουσιαστικό και πολύ σημαντικό» είπε.

Μάλιστα, ο κ. Μπλέτσας τόνισε ότι η ΠΔΕ συνεχίζει μέχρι να πετύχει τον στόχο της, γιατί έχει το ηθικό και το νόμιμο δικαίωμα, προαναγγέλλοντας νομική διεκδίκηση ένταξης των ενεργειακών κοινοτήτων της Περιφέρειας στους όρους σύνδεσης net mettering, καθώς το έργο είναι ώριμο σε επίπεδο μελετών και αδειών, αλλά έμεινε σε αναμονή για δύο χρόνια με ευθύνη του ΥΠΕΝ, τη στιγμή που προωθούνταν ιδιωτικές επενδύσεις με ευνοϊκούς όρους σύνδεσης.

Πάντως, ο κ. Μπλέτσας ανέφερε πως η Περιφέρεια ζήτησε και πέτυχε να πάρει παράταση λίγων μηνών, μέχρι να εξετάσει τεχνοκρατικά την πρόταση της κυρίας Σδούκου, για το αν η περιοχή θα μπει στο πρόγραμμα «Απόλλων» του υπουργείου ή όχι ή αν θα επιλέξει τη δική της οδό ή μια μέση οδό. «Η πίεση απέδωσε. Παίρνουμε όρους σύνδεσης αρχικά με net billing, αλλά πάμε πιο κάτω για να μας δώσουν το net mettering» είπε ο κ. Μπλέτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίβανος: Το Ισραήλ χτύπησε καταφύγιο της Χεζμπολάζ, αγνοείται η τύχη του διάδοχου του Νασράλα ΒΙΝΤΕΟ

Ισραήλ: Ανακήρυξε «ανεπιθύμητο» τον Αντόνιο Γκουτέρες, πλήρης στήριξη του ΟΗΕ

Κακοκαιρία Cassandra: Αλλάζει από το απόγευμα το σκηνικό του καιρού με βροχές και καταιγίδες, ποιες περιοχές θα επηρεάσει, η πρόγνωση για την Πάτρα

Καρπενήσι: Στο νοσοκομείο 30 φοιτητές, τι συνέβη

Η Ασφάλεια Πάτρας εντόπισε 30 απατεώνες! Πως εξαπατούσαν τα θύματά τους

Οπαδικό επεισόδιο στην Πάτρα με τραυματισμό

Απολογίες στελεχών στη δίκη της «Αχαϊκής» Τράπεζας: Εδειξαν ανώτερους και διοίκηση για δάνεια

Πάτρα: Βαρύς «πέλεκυς» για διακινητές ναρκωτικών, με κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας!