ΠΕΔ Δ Ελλάδος: Σταθερά υπέρ της ενεργειακής αυτονομίας οι Δήμοι

Τα τέσσερα σημεία που επισημαίνει η ΠΕΔ

ΠΕΔ

Τα μέλη του ΔΣ της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμαρχοι συμμετείχαν στην ενημερωτική συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την 2-10-2024 με αντικείμενο τις ενεργειακές κοινότητες, την ένταξή τους στο νέο πλαίσιο Net Billing και το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ».

Κυρίαρχο επιχείρημα εκ μέρους του Υπουργείου ήταν ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» θα κερδίσουν το 50% της τιμής του ρεύματος, με σταθερή τιμή για 10 +2 χρόνια στα 80 – 85 ευρώ με το σκεπτικό ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν μπορούν να υλοποιήσουν τέτοια έργα. Ο σχεδιασμός όμως της Περιφέρειας, όπως αποδείχθηκε από τα στοιχεία και τα σενάρια που παρατέθηκαν, ήταν διαφορετικός και στο πλαίσιο του Net Metering (το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει καταργηθεί ακόμα) απέδιδε το 75% της ενέργειας δωρεάν. Μελέτες δε ειδικών επιστημόνων επισημαίνουν ότι ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» δεν πρόκειται να προσφέρει το 50% της αξίας του ρεύματος αλλά μόλις το 24%.

Από τις τοποθετήσεις του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου Δημάρχου Καλαβρύτων, του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου και του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, προέκυψε με σαφήνεια ότι οι Δήμοι και η Περιφέρεια επιμένουν στον αρχικό σχεδιασμό, καθότι είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για προσφορά φθηνού ρεύματος και ενέργειας στους πολίτες, τις ευάλωτες ομάδες και τις επιχειρήσεις στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Εξάλλου δημιουργούνται εύλογες απορίες δύο (2) χρόνια τώρα, όταν υπήρχε ετοιμότητα εκ μέρους της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γιατί δεν δόθηκαν όροι σύνδεσης και σήμερα ενδεχομένως να παραχωρηθούν, με την προϋπόθεση να ενταχθεί η ενεργειακή κοινότητα στο νέο εγχείρημα του σχεδίου «ΑΠΟΛΛΩΝ»!

Παρά την ολοκληρωμένη τεκμηρίωση από τον κ. Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ που συμμετείχαν στην ανωτέρω σύσκεψη, δεν βγήκε “λευκός καπνός” και δόθηκε εκ μέρους της κας Υφυπουργού υπόσχεση για εύλογη παράταση και πέραν της 31/10/2024 για τη λήψη των όποιων νέων αποφάσεων.

Με βάση τα παραπάνω η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, δηλώνει τα εξής:

1. Εμμένει στον αρχικό σχεδιασμό της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συμμετέχουν 66 φορείς και καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επανεξετάσει την θέση του.

2. Εκφράζει την αντίθεσή της στην προωθούμενη άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ή «ΑΠΟΛΛΩΝ» ή τίποτα.

3. Θεωρεί ότι οι Δήμοι και οι πολίτες δεν μπορούν να αποτελέσουν πελάτες των ιδιωτών που εποφθαλμιούν την εν λόγω διαχείριση.

4. Επιφυλάσσεται για την άσκηση των όποιων νόμιμων δικαιωμάτων, από κοινού, με όλους τους φορείς της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.