Ηλεία: Μαίνονται οι φωτιές σε Χάβαρι, Κρυονέρι και Γεράκι – Σοβαρός τραυματισμός πυροσβέστη – Κάηκαν σπίτια

Μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ κινείται ταχύτατα προς το Κρυονέρι και εμφανίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη και για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

φωτιές Φωτογραφία αρχείου

Μεγάλες φωτιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Παρασκευής (04.10.2024) στην Ηλεία με την κινητοποίηση της πυροσβεστικής να είναι μεγάλη. Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους τριών οικισμών να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Τα πύρινα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι τρία. Το ένα είναι προς Χάβαρι, το δεύτερο προς Κρυονέρι και το τρίτο προς Γεράκι την ώρα που οι άνεμοι είναι ιδιαιτέρως ισχυροί και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν με ενισχυμένα μέσα τόσο από αέρος όσο και επίγεια.

Από το πρωί έως το απόγευμα ξέσπασαν 9 φωτιές στην περιοχή με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διενέργεια έρευνας.

Παράλληλα, το απόγευμα έγινε γνωστό πως ένας πυροσβέστης της 6ης ΕΜΟΔΕ έχει τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι κατά τη μάχη της κατάσβεσης ανάμεσα σε Μπουμπούνα και Χάβαρι. Στο σημείο έσπευσαν συνάδελφοί του καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Τον τραυματισμένο πυροσβέστη παρέλαβε ελικόπτερο και τον μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για τις πρώτες βοήθειες.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα, η φωτιά δεν γαλουχείται εύκολα λόγω του δυνατού αέρα. Έχω στείλει όλα τα μηχανήματα της περιφέρειας για να αντιμετωπιστεί η φωτιά, γνωρίζω ότι έχουν καεί δύο σπίτια, στο σημείο πετούν 10 εναέρια μέσα και είμαι συνεχώς σε επικοινωνία με τον κ. Κικίλια» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νικόλαος Κοροβέσης.

«Τα μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι τρία. Το ένα είναι προς Χάβαρι, το δεύτερο προς Κρυονέρι και το τρίτο προς Γεράκι. Και τα τρία είναι επικίνδυνα γιατί έχει δυνατό αέρα. Έχουν καεί δύο σπίτια στην περιοχή Μπουμπούνα. Δεν τα προλάβαμε… Τώρα όμως δεν απειλούνται κάποια άλλα σπίτια, εξαρτάται από τον αέρα» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ήλιδας, Χριστοδουλοπουλος Χρήστος.

Η πρώτη φωτιά καίει δασική έκταση στο Γεράκι Αμαλιάδας στην Ηλεία, με τις φλόγες να επεκτείνονται γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η άλλη βρίσκεται στην περιοχή Πανόπουλου στον δήμο Λασιώνος.

H πυρκαγιά στο Γεράκι Αμαλιάδας μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ με την βοήθεια των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, κινείται ταχύτατα προς το Κρυονέρο. Κινείται πλέον προς την περιοχή Μπουμπούνα Κρυονερίου και απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Μάλιστα το 112 εξέδωσε μήνυμα προκειμένου οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τσιχλέικα, Κρυόνερο, Βρετέικα, απομακρυνθείτε προς Αμαλιάδα». Οι κάτοικοι των τριών αυτών περιοχών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με κατεύθυνση την Αμαλιάδα.

φωτιές

Στο σημείο επιχειρούν 188 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για συντονισμό. Συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στις 16.00 εστάλη μήνυμα από το «112» σε όσους βρίσκονται στο χωριό Χάβαρι να είναι σε ετοιμότητα.

 

 

 

φωτιές

Διαβάστε επίσης:

Νοσοκομείο Αιγίου: Ζήτησαν 20 ευρώ από Πυροσβέστη με επιληπτική κρίση!

Λίβανος: Το Ισραήλ χτύπησε καταφύγιο της Χεζμπολάζ, αγνοείται η τύχη του διάδοχου του Νασράλα ΒΙΝΤΕΟ

Η Ασφάλεια Πάτρας εντόπισε 30 απατεώνες! Πως εξαπατούσαν τα θύματά τους

Ισραήλ: Ανακήρυξε «ανεπιθύμητο» τον Αντόνιο Γκουτέρες, πλήρης στήριξη του ΟΗΕ

Η 2η ημέρα του Regional Growth Conference σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Δείτε ζωντανά