Οι χαιρετισμοί στο ξεκίνημα της 2ης ημέρας του RGC ΠΑΜΘ

Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Ο Χρόνος»

RGC

Με χαιρετισμούς από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας και τους βουλευτές του Νομού Ροδόπης ξεκίνησε η δεύτερη και τελευταία ημέρα του Regional Growth Conference της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο φιλοξενείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

«Ευελπιστούμε ότι οι εργασίες του συνεδρίου θα οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία στη συνέχεια εμείς ως αυτοδιοίκηση θα αξιοποιήσουμε για να χαράξουμε πολιτικές προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νικόλαος Ευκαρπίδης και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Περιφέρειά μας σε πύλη ανάπτυξης, καινοτομίας και επενδύσεων, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας, με τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την  καινοτομία και την ανάπτυξη. Οι προκλήσεις είναι πολλές αλλά με θέληση και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις υποδομές. Ο Περιφερειάρχης μας Χριστόδουλος Τοψίδης ηγείται της όλης προσπάθειας για ανάπτυξη και πρόοδο στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Κοινοβ. Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε τα εξής: «Ανεξαρτήτως από τις όποιες διαφορές, αυτό που μας ενώνει στην περιοχή μας είναι το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο μας. Η Θράκη όπως αναφέρει ο Παλαμάς αποτελεί πηγή λαών και χρόνων. Στην περιοχή μας συνυπάρχουν όλες οι ιστορικές περίοδοι. Αρκεί μια βόλτα στα σοκάκια της Κομοτηνής για να δείτε τα διαφορετικά ήθη, έθιμα και θρησκείες και κυρίως το πως αυτά αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν ένα παζλ ανοικτής δημοκρατίας, η οποία δεν διαταράχθηκε ποτέ εξαιτίας των ανθρώπων της, παρά μόνο όταν κάποια ξένα κέντρα επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό, καθώς προωθεί σχέδια και διεργασίες με τεχνοκρατικό και πολιτικό χαρακτήρα, οι οποίες θα μετατραπούν σε προτάσεις που θα πάνε τεκμηριωμένα και αξιόπιστα στους κυβερνώντες. Είμαι σίγουρος ότι και θα συνεχιστεί και θα αναβαθμίζεται κάθε χρόνο η όλη προσπάθεια του RGC.

Τέλος, ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Σαμπρή Αχμέτ στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: «Κάθε φορά που πρόκειται να μιλήσω για τη Θράκη αισθάνομαι μια μικρή αμηχανία, καθώς παρά τις πολλές συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν δυστυχώς είχαμε πενιχρά αποτελέσματα. Το κεντρικό κράτος δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αλλαγή σελίδας στην περιοχή μας. Ο Εβρος και τμήμα της Ροδόπης κάηκαν πριν από έναν χρόνο κι εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη στη Βουλή για τις αποζημιώσεις. Η Θράκη είναι ένα ενιαίο γεωπολιτικό σύνολο. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο, ότι άλλο πράγμα είναι δηλαδή ο Εβρος κι άλλο η Ροδόπη και η Ξάνθη. Η Θράκη είναι γέφυρα φιλίας λαών, ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Εμείς οφείλουμε να διαφυλάσσουμε και να διευρύνουμε ένα δημοκρατικό κεκτημένο, απομονώνοντας κάθε κίνηση ακραίων».

Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Ο Χρόνος», με τη συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής. Το Συνέδριο είναι διήμερο και στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://rgcpamth.gr/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.