Φώτης Μάρης στο RGC: «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι μια ολοκληρωμένη χωρική εκπαίδευση»

«Πριν από κάποια χρόνια κανείς ίσως δεν πίστευε ότι θα φτάναμε σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη χωρική εκπαίδευση», ανέφερε ο Φώτιος Μάρης

Μάρης

Για το υψηλό επίπεδο λειτουργίας, το όραμα και τους επόμενους στόχους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μίλησε ο πρύτανης Φώτιος Μάρης στο Regional Growth Conference της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο φιλοξενείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

«Πριν από κάποια χρόνια κανείς ίσως δεν πίστευε ότι θα φτάναμε σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη χωρική εκπαίδευση», ανέφερε ο Φώτιος Μάρης και πρόσθεσε: «Σχεδιάζουμε συνολικά το μέλλον. Στο ρόλο του Δημοσίου Πανεπιστημίου προστέθηκαν κι άλλοι ρόλοι, η σύνδεση με την κοινωνία, η διεθνοποίηση, κ.ά. Μετά το πέρας του μεγάλου κύματος της οικονομικής κρίσης όλα συγκλίνουν σε ένα πράγμα, στο ότι οι πολιτικές πρέπει να χαραχθούν, πλέον, επάνω στον παράγοντα άνθρωπο. Αυτό καλείται να κάνει και να ενεργοποιήσει το Πανεπιστήμιό μας μέσω των κατάλληλων δικτύων».

Ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στάθηκε και στις διεθνείς συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη: «Αξιοποιήσαμε τις πολιτικές της ΕΕ και τις Ευρωπαϊκές συμμαχίες. Το σκεπτικό αυτών των συνεργασιών είναι η σύνδεση με Πανεπιστήμια που έχουν χαρακτηριστικά σαν τα δικά μας, π.χ. σε Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Νορβηγία Σλοβάκια κ.α. Στόχος μας είναι η συνεργασία και με την Αίγυπτο, ένα πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Κάιρο που θα απευθύνεται στον αραβόφωνο κόσμο, ενώ δουλεύουμε συνεργασίες και με τις ΗΠΑ, με τα Πανεπιστήμια του Ντελαγουέρ, του Κεντάκι, κ.ά.».

Ο Φώτιος Μάρης αναφέρθηκε και στη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είπαμε στον Πρωθυπουργό ότι έχουμε πολλαπλασιαστική αξία σαν περιοχή και σαν Πανεπιστήμιο. Του παρουσιάσαμε την προσπάθειά μας και το όραμά μας. Χθες είχαμε την χαρά να μας ανακοινώσει την Κτηνιατρική σχολή, ένα δύσκολο εγχείρημα με μπάτζετ, με σαφώς μεγαλύτερες απαιτήσεις. Με χαροποιεί που ο Πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα από πολλούς το project του Πανεπιστημίου μας».

Τέλος, στον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου ζητήθηκε να καταθέσει και τα αιτήματα και τις σκέψεις του για το Πανεπιστήμιο του σήμερα και το έκανε καταθέτοντας παράλληλα κι ένα προσωπικό μήνυμα για την κοινωνία: «Χρειαζόμαστε αύξηση χρηματοδότησης και διοικητική ησυχία. Ας σταματήσουμε να νομοθετούμε συνεχώς κι ας αφήσουμε τους νόμους να λειτουργήσουν μερικά χρόνια για να είμαστε σίγουροι για το που χρειάζονται αλλαγές. Η κρίση έχει φέρει μια κόπωση σε όλα τα επί μέρους κομμάτια της κοινωνίας. Ολοι πίστευαν ότι μετά την οικονομική κρίση θα επιστρέφαμε ως διά μαγείας εκεί που ήμασταν πρώτα. Πρέπει να προσαρμοστούμε για να γίνουμε καλύτεροι στη νέα κοινωνία που φτιάχνεται. Εμείς δεν θέλουμε συνοδοιπόρους που υπόσχονται εύκολες κι άμεσες λύσεις, χωρίς πρόγραμμα και συστηματική δουλειά».

Τον συντονισμό είχε ο έμπειρος δημοσιογράφος του ΑΠΕ Ηλίας Παλιαλέξης.

Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Ο Χρόνος», με τη συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής. Το Συνέδριο είναι διήμερο και στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://rgcpamth.gr/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.