Βοτανικός κήπος «Ζέλιος ΓΗ»: Ενας παράδεισος στη Δυτική Ελλάδα μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Πάτρα ΦΩΤΟ

Ο κήπος, εκτός του ότι είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και πνευματικής ηρεμίας, έχει και επιμορφωτικό χαρακτήρα

Βοτανικός Ενας μικρός επίγειος παράδεισος λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Πάτρα

Η ανταπόκριση σε πρόσκληση φίλων για μία επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο της περιοχής μας αποδείχτηκε αποκαλυπτική.

Αν και απέχει μόλις πέντε λεπτά από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», εδρεύει στην περιοχή της Γαβρολίμνης, ελάχιστοι τον γνωρίζουν. Ο Βοτανικός κήπος «Ζέλιος ΓΗ» αποτελεί δημιούργημα ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο μας και θέλησαν μέσα σε αυτόν να ξετυλίξουν την ιστορία των φυτών και της φιλοσοφίας. Να διδάξουν την ανακύκλωση και την καλλιέργεια. Είναι δημιούργημα της οικογένειας Ζέλιου που πέτυχε με εργασία δεκαετιών, μεράκι και μελέτη να προσφέρει στην περιοχή μας έναν επίγειο παράδεισο.

Συνολικά σε 100 και πλέον στρέμματα γης δίπλα στον ποταμό Εύηνο, απλώνεται ο Βοτανικός κήπος «Ζέλιος ΓΗ», περιλαμβάνοντας περίπου 3.500 φυτά σε 6 θεματικούς κήπους.

Βοτανικός

Ο πύργος είναι φτιαγμένος με περισσότερα από 12.000 γυάλινα μπουκάλια

Βοτανικός

Από την είσοδο του κήπου αισθάνεσαι ότι περνάς σε έναν μοναδικό χώρο. Το φιλόξενο προσωπικό σε κερδίζει αμέσως, καθώς σε υποδέχεται με ευγένεια και σε κατευθύνει στη διαδρομή που θα ακολουθήσεις για να απολαύσεις έναν αποκαλυπτικό περίπατο.

Ο κήπος, εκτός του ότι είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και πνευματικής ηρεμίας, έχει και τον επιμορφωτικό του χαρακτήρα, καθώς όλα τα φυτά που καλλιεργούνται έχουν την ιστορία τους. Αρωματικά, φαρμακευτικά, αρτυματικά βότανα, κοινά και σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας, αλλά και κηπευτικά, έχουν το καθένα τους μια ξεχωριστή θέση στον κήπο.

Πινακίδες παρέχουν πληροφορίες στον επισκέπτη για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση.
Στον χώρο υλοποιούνται βιωματικές δράσεις σχετικά με την αγγειοπλαστική και την κατασκευή χυτών αντικειμένων αλουμινίου από εξειδικευμένους τεχνίτες που γνωρίζουν τα μυστικά της τέχνης.

Βοτανικός

Τα ελάφια προσελκύουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων

Η επαφή των επισκεπτών με τη γη γίνεται μέσω της δράσης του φυτέματος, με την κάθε εποχή και το κάθε είδος φυτού να έχει τα δικά του μυστικά. Οι βιωματικές δράσεις αφορούν μόνο ομαδικές επισκέψεις.

ΠΥΡΓΟΣ

Στην καρδιά του Βοτανικού κήπου «Ζέλιος Γη» δεσπόζει ο Γυάλινος Πύργος. Μια ακόμα έκπληξη για τους επισκέπτες του κήπου, αποτελεί αυτό το ξεχωριστό παράδειγμα ανακύκλωσης στην πράξη. Ο πύργος είναι δημιούργημα του Βασίλειου Ζέλιου. Χρειάστηκαν περισσότερα από 12.000 γυάλινα μπουκάλια, πολλή προσωπική εργασία και σίγουρα αρκετό μεράκι για τη δημιουργία του. Ενα όραμα, ο Γυάλινος Πύργος έγινε πραγματικότητα μέσα σε διάστημα δύο χρόνων. Ο πύργος διαθέτει δύο ορόφους με γυάλινες επιφάνειες, ώστε να μπορεί να βλέπει ο επισκέπτης που βρίσκεται στο ισόγειο, την κορυφή του εσωτερικά.

Βοτανικός

Στα εργαστήρια του Κήπου τα παιδιά γνωρίζουν την αγγειοπλαστική

ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΤΟΜΩΝ

Κι ενώ περπατάς και δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις, βρίσκεσαι σε έναν αμφιθεατρικό χώρο με μεγάλη ποικιλία φυτών, χρωμάτων και αρωμάτων και 24 μαρμάρινες προτομές της ελληνικής ιστορίας και της τέχνης στο πέρασμα των χρόνων. Οκτώ προτομές αρχαίων φιλοσόφων και δύο θεών και 14 προτομές ελλήνων ηθοποιών (Καρέζη, Βουγιουκλάκη, Βέγγος, κ.ά.) τραβούν τη ματιά σου.

Βοτανικός

Στο θέατρο των προτομών περιλαμβάνονται και οκτώ αρχαίοι φιλόσοφοι

ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ

Από ένα μη ορατό σημείο του κήπου ακούγονται χαρούμενες παιδικές φωνές. Οταν φτάνεις εκεί, βλέπεις ένα τσούρμο παιδιά με απλωμένα τα χέρια τους γεμάτα τροφή να ταΐζουν μία ομάδα από ελάφια. Εξήντα πανέμορφα ελάφια ζουν σε έναν χώρο 30 περίπου στρεμμάτων δάσους. Δύσκολα παίρνεις τα μάτια σου από πάνω τους. Είναι φιλικά, ευγενή, όμορφα και σε προσεγγίζουν εύκολα να τα ταΐσεις.

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Ακολουθώντας τη διαδρομή των αρετών, θα γνωρίσει κανείς 14 φυτά και τις αρετές που συμβολίζει το καθένα από αυτά. Ενδεικτικά, σημειώνουμε τα εξής: Κυπαρίσσι Μαρόκου, Κέδρο Λιβάνου και πεύκο χαλέπιο, δέντρα που συμβολίζουν την αρετή της εγκράτειας, άμπελος που συμβολίζει την ηρεμία, ροδιά που συμβολίζει το θάρρος, ροδακινιά που συμβολίζει την ταπεινοφροσύνη, ελιά που συμβολίζει την ομόρριζή της ελεημοσύνη, ράτο, που συμβολίζει την υπακοή.

Βοτανικός

Στον Κήπο των Αγγέλων ο επισκέπτης θα ενημερωθεί για την συμβολισμό των φυτών και τις αρετές τους

Το επόμενο βήμα σε οδηγεί στον λαχανόκηπο. Μία σειρά από παρτέρια σε διάταξη το ένα δίπλα από το άλλο. Οι πινακίδες ενημερώνουν για την ονομασία των κηπευτικών, ενώ, μέσα από βιωματική εκπαίδευση, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν όλα τα μυστικά της κηπουρικής. Επίσης, στα δέκα στρέμματα γης όπου εκτείνεται ο αμπελώνας του Βοτανικού κήπου «Ζέλιος Γη», ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά, αλλά και να μάθει για τις διάφορες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται εκεί.
Η περιγραφή μας σίγουρα αδικεί αυτό το θαυμάσιο δημιούργημα. Οταν το επισκεφτείτε θα αντιληφθείτε τη συγκεκριμένη επισήμανση. (Πληροφορίες: www.zeliosgi.gr / 2634 045707).