«Ο παλιός φωνόγραφος έπαψε να παίζει»: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Μίμη Πλέσσα

Η συναυλίες για τα 100 χρόνια του μεγάλου μουσικοσινθέτη θα πραγματοποιηθούν πλέον, στη μνήμη του, λένε οι συντελεστές

καλλιτεχνικός

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και γλυκιά νοσταλγία για τις μελωδίες του, που έντυσαν μερικά από τα αριστουργήματα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, σκόρπισε η είδηση της απώλειας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα.

Από το πρωί του Σαββάτου, μουσικοί, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες εκφράζουν τα συλληπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο Λουκίλα Καρρέρ και την οικογένειά του, ενώ θυμούνται κοινές στιγμές και ανέκδοτες ιστορίες με πρωταγωνιστή το σπουδαίο μουσικό.

Φτωχότερο το ελληνικό τραγούδι: Πέθανε ο ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας μία εβδομάδα πριν τα 100ά γενέθλιά του

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν την απώλεια. Το έργο του όμως θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο να μας συντροφεύει. Καλό και ευλογημένο ταξίδι στο φως. Γεμάτος φως, γεμάτος ταλέντα, δώρα που τα μοίραζε μέσα από τα τραγούδια του θα είναι για πάντα κοντά μας. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, η ηθοποιός Άντζελα Γκερέκου, και συμπλήρωσε: «Για εμάς ήταν και λατρεμένος φίλος. Ένας σπουδαίος άνθρωπος, με ήθος, απαράμιλλη ευγένεια, γλυκύτητα, αγαπούσε πάρα πολύ τον κόσμο. Την ευγένειά του σπάνια τη συναντάς σε άνθρωπο. Παράδειγμα φωτεινό για όλους μας».




H τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου μιλώντας στο ΑΝΤ1 είπε ότι θα έδινε συναυλία για τα 100 χρόνια του Μίμη Πλέσσα, η οποία θα πραγματοιηθεί, πλέον, στη μνήμη του: «Για μένα ο Μίμης Πλέσσας ήταν δάσκαλος, μέντορας, είχα συνεργαστεί σε πάρα πολλές συναυλίες. Είχα φιλική και οικογενειακή σχέση. Πέρασε στην αιωνιότητα και στην ιστορία και ένα μεγάλο ευχαριστώ για το τεράστιο έργο που άφησε στην Ελλάδα. Ήταν ενεργός και όταν έβαζε τα χέρια του στο πιάνο και έπαιζε, έπαιζε. Είναι μια πολύ μεγάλη συναυλία για τα 100 του χρόνια, θα είναι ένα πολύ μεγάλο αφιέρωμα στα 100 του χρόνια».




«Είχε πολύ χιούμορ και πολύ ταλέντο στη μουσική. Ήταν ένας άνθρωπος που δικαιολογημένα αναφερόταν πάντα στους καλύτερους. Διέφερε, ο Μίμης, πέρασε στην ιστορία σαν ένας από τους καλύτερους. Έφυγε ευχαριστημένος από τη ζωή πιστεύω» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός.




Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Μίμη Πλέσσα έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ με μία συγκινητική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1924 και σε μία εβδομάδα θα γιόρταζε έναν αιώνα ζωής σε μουσική παράσταση προς τιμήν του.

Η τραγουδίστρια Μπέσσυ Αργυράκη, τόνισε: «Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Προ ημερών μιλούσα μαζί του για τη μουσική γιορτή για τα 100 του χρόνια. Αυτές οι γιορτές θα γίνουν και θα μείνουν. Θα γίνουν τις μέρες που ήταν προγραμματισμένες από τις 10 μέχρι τις 20 του μήνα
που ήταν προγραμματισμένες, απλώς θα αλλάξουν ονομασία. Δέκα βραδιές μουσικές που θα γίνουν παραστάσεις στη μνήμη του. Εγώ με τον Μίμη Πλέσσα μεγάλωσα. Όλος ο κόσμος γνώριζε την αξία του σαν μουσικοσυνθέτη κατά κύριο λόγο των κινηματογραφικών ταινιών. Είμαι λίγο συγχυσμένη που έγινε έτσι ξαφνικά. Πήρε πάρα πολλή αγάπη, ήταν αυτός ο Θεοδωράκης, ο Χατζηδάκης και ο Ξαρχάκος που ζει ακόμα, οι τέσσερις στύλοι του μουσικού μας Παρθενώνα. Αυτοί οι άνθρωποι μετέτοια παρακαταθήκη δεν πεθαίνουν ποτέ».




Συλληπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στο οποία αναφέρει: «Η απώλεια του Μίμη Πλέσσα προκαλεί βαθειά θλίψη. Ένας μοναδικός μουσικοσυνθέτης, ένας βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος, χάραξε την πολιτιστική ζωή της πατρίδας μας. Οι μελωδίες του ήταν, είναι, και θα είναι, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Έκτακτο αφιέρωμα από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ

Με βαθιά συγκίνηση η Ελληνική Ραδιοφωνία και οι παραγωγοί του Δεύτερου αποχαιρετούν τον Μίμη Πλέσσα.

Το πρόγραμμα του Δεύτερου μεταβάλλεται από σήμερα Σάββατο, 5 Οκτωβρίου ως εξής:

Η Λίτσα Τότσκα στις 8 το πρωί απευθύνει τον “Πρώτο Αποχαιρετισμό” σε μια δίωρη εκπομπή όπου θυμόμαστε τις μεγάλες στιγμές της ζωής και της καριέρας του Μίμη Πλέσσα.

Ακολούθως στις 10:00 η Ιωάννα Νιαώτη συνομιλεί με τον μουσικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη, που έχει συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με τον οξυδερκή συνθέτη.

Ο ίδιος ο Σιδερής, παρών ζωντανά 14:00-16:00 μας παρουσιάζει την πιο δημιουργική περίοδο του Πλέσσα, στην πρώτη μιας σειράς αφιερωματικών εκπομπών που θα διαρκέσουν μια εβδομάδα.

Στις 18:00-19:00 ακούμε ένα επεισόδιο της σειράς “Εκ Βαθέων” όπου ο Μίμης Πλέσσας παρουσίαζε τα δικά του έργα στο Δεύτερο Πρόγραμμα: H συγκεκριμένη εκπομπή μεταδόθηκε στις 13 Ιουνίου 2011 και ο Μίμης Πλέσσας παρουσιάζει τα πλέον βραβευμένα τραγούδια του.

Το βράδυ του Σαββάτου 21:00-23:00 θα ακούσουμε εκτάκτως την εκπομπή “Το Μουσικό Κουτί – Μίμης Πλέσσας” (Πρώτη Μετάδοση 21 Ιανουαρίου 2024).

καλλιτεχνικός
Επίσης, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 15:00 αρχίζει η μετάδοση των οκτώ εκπομπών, που ηχογράφησε ο Μίμης Πλέσσας το 1984 για τη σειρά «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν», σε επιμέλεια και παραγωγή Έφης Μεταλληνού.

Στις εκπομπές αυτές, ο μεγάλος συνθέτης αυτοβιογραφείται, χωρίζοντας την έως τότε πορεία του στη μουσική, σε είδη και περιόδους, διανθίζοντας τις αφηγήσεις του με γνωστά τραγούδια, αλλά και με σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα.

Η σειρά «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν» μεταδίδεται σε επανάληψη από Κυριακή 6 Οκτωβρίου ως Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 15:00.

Διαβάστε σχετικά