Πάτρα: Προχωρά η μετατροπή του παλαιού νοσοκομείου σε μουσείο στην Άνω Πόλη

Η πρόοδος είναι ξανά εμφανής στο χώρο του εργοταξίου

Πάτρα

Η επανεκκίνηση των εργασιών στην ανάπλαση της Ανω Πόλης στην Πάτρα είναι γεγονός και σε συνδυασμό με την έναρξη των εργασιών για την μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε Εκθεσιακό – Μουσειακό χώρο και σε Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Πρόκειται για δύο έργα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που θα μετατρέψουν τη γραφική γειτονιά της Πάτρας σε μια συνοικία που θα θυμίζει σε πολλά την….Πλάκα της Αθήνας!

Ηδη, από τις αρχές τις εβδομάδας ξεκίνησαν και πάλι τα έργα της Ανάπλασης μετά από μεγάλη καθυστέρηση λόγω της εύρεσης αρχαίων, εργασιών υπογειοποιημένων δικτύων, αλλά και φυσικά λόγω του «μπλοκαρίσματος» των χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι πληροφορίες της «Πελοποννήσου» αναφέρουν πως για αρκετούς εργολάβους έχουν «ξεμπλοκάρει» οι πληρωμές τους και μπορούν να ξαναπιάσουν δουλειά.

Στην Ανω Πόλη οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια. Αρχικά η πρόοδος ήταν αρκετά γρήγορη και ορατή στους περίοικους και τους επισκέπτες, ωστόσο τα προαναφερθέντα προβλήματα έβαλαν «φρένο» στην ταχεία εξέλιξη των εργασιών. Η ουσία είναι πως, πλέον, ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί στο άνω μέρος της Αγίου Νικολάου αλλά και κοντά στο σχολείο επί της οδού Σωτηριάδου, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε αυτά τα σημεία. Παράλληλα, σε καθημερινή βάση μπορούν οι επισκέπτες της περιοχής να διαπιστώνουν ότι εργάζονται κανονικά τα συνεργεία σε άλλο εργοτάξιο της περιοχής.

Ο εργολάβος για την μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες και προχωρά με γοργό ρυθμό, έχει καθαρίσει σχεδόν τα πάντα εντός του κτιρίου για να μπορέσει στη συνέχεια να ξεκινήσει στην ανακατασκευή του χώρου.

Θυμίζουμε πως εκεί, σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, εντός δύο ετών θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα εξής σημεία:

-Στο ισόγειο δυτικό τμήμα της πτέρυγας Hansen, στην οποία έχει δοθεί το όνομα του Δανού αρχιτέκτονα του κτιρίου, θα δημιουργηθεί χώρος περιοδικών εκθέσεων και δραστηριοτήτων.
-Στο υπόγειο δυτικό τμήμα της ίδιας πτέρυγας, θα χωροθετηθούν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας και γραφεία.
-Στην ισόγεια αίθουσα της δυτικής πτέρυγας θα διαμορφωθεί μικρό συνεδριακό κέντρο με δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων.
-Στη βορειοδυτική πτέρυγα θα λειτουργήσει χώρος εστίασης και αναψυχής.
-Στους υπόλοιπους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος θα λειτουργήσουν γραφεία διοίκησης και υποστηρικτικές λειτουργίες.
-Το ψηφιακό κέντρο οπτικοακουστικής κληρονομιάς πρόκειται να λειτουργήσει στο ανατολικό υπόγειο και ισόγειο τμήμα της πτέρυγας Hansen, καθώς και στην ανατολική και βόρεια πτέρυγα του συγκροτήματος.