Πάτρα: Ο Δήμος απαιτεί να πάρει το Τελωνείο – Τι έχει συμβεί

Το επίμαχο κτίριο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου

Δήμος

Συνεχίζεται η προσπάθεια του Τελωνείου Πατρών για να συγκεντρώσει τις εγκαταστάσεις του, που κατακερματίστηκαν έπειτα από την αποχώρησή του, από το κεντρικό κτίριο στο παλιό λιμάνι λόγω κήρυξής του σε κατεδαφιστέο από τον σεισμό του 2008.

Το Τελωνείο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε επαφές με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευθετήσει το αίτημα της εγκατάστασής του στον φυσικό του χώρο, δηλαδή στο νότιο λιμάνι. Για τον σκοπό αυτό, έχει ζητηθεί η παραχώρηση τμήματος του κτιρίου που λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο και είχε αξιοποιηθεί κατά την περίοδο της πανδημίας, ως εμβολιαστικό κέντρο του ΕΟΔΥ. Το Τελωνείο Πατρών στεγάζεται σήμερα σε μισθωμένο κτίριο επί της οδού Ακτής Δυμαίων και όχι στο νότιο λιμάνι, στο οποίο για άγνωστους λόγους δεν είχε προβλεφθεί από τη φάση της κατασκευής, η στέγασή του. Δυστυχώς, ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση.

Ο ΟΛΠΑ, μάλιστα, συνηγορεί στο αίτημα αυτό και ενδιαφέρεται και ο ίδιος να μεταφερθεί στον ίδιο χώρο, πλην όμως, απαιτούνται κονδύλια για τις εργασίες διαμόρφωσης των νέων γραφείων και εγκρίσεις σε υψηλό επίπεδο.

Οπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος», τελευταία, τα προβλήματα για το Τελωνείο Πατρών αυξήθηκαν, καθώς δέχεται και πιέσεις – αν όχι απαιτήσεις από τον Δήμο Πατρέων- να μεταφέρει τις αποθήκες του, από το παλιό λιμάνι. Η αποθήκη του Τελωνείου συνεχίζει να λειτουργεί πίσω από το σεισμόπληκτο και εγκαταλειμμένο κτίριο υπηρεσιών, καθώς εκεί φυλάσσονται ακόμα και σήμερα όλα τα κατασχεθέντα, όπως λαθραία εμπορεύματα, οχήματα, κ.ά.

Ο Δήμος Πατρέων, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες της «Π», διεκδικεί τον χώρο προκειμένου να τον εντάξει στο ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και επειδή οι προκαταρκτικές διαδικασίες ξεκίνησαν με την έγκριση των πρώτων χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, η δημοτική αρχή επείγεται για την όσο το δυνατόν γρήγορη μεταφορά των αποθηκών, γιατί οι μελετητές θα πρέπει να συμπεριλάβουν και αυτό το τμήμα στα σχέδιά τους.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η υπηρεσία, αν και είναι διατεθειμένη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, εν τούτοις δεν είναι εύκολη υπόθεση να βρει νέο χώρο για τη μεταφορά των αποθηκών. Μια προσπάθεια που έγινε στο παρελθόν για αναζήτηση χώρου απέβη άκαρπη.

Από το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητηθεί η έγκριση νέου κονδυλίου για να επαναληφθεί προκήρυξη διαγωνισμού μίσθωσης χώρου, σε ακτίνα μέχρι 5 χλμ. από το λιμάνι, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την κτηματαγορά.