Πάτρα: Με έρανο οι διευθυντές καλύπτουν τα έξοδα – Άδεια τα ταμεία των σχολείων

Αιτία του προβλήματος είναι η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών που μέχρι την περασμένη σχολική χρονιά είχαν την αρμοδιότητα της διαχείρισης και της κατανομής των κονδυλίων προς τις σχολικές μονάδες

Πάτρα

Με μηδενικά ταμεία καλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Αρκετοί διευθυντές πληρώνουν από την τσέπη τους, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου τους, άλλοι κάνουν προμήθειες με πίστωση και άλλοι απευθύνονται στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, αναζητώντας χορηγίες και κάνοντας έρανο.

Αιτία του προβλήματος είναι η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών που μέχρι την περασμένη σχολική χρονιά είχαν την αρμοδιότητα της διαχείρισης και της κατανομής των κονδυλίων προς τις σχολικές μονάδες. Η αρμοδιότητα αυτή έχει περάσει στους δήμους οι οποίοι όμως δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να απορροφήσουν τη νέα τους αρμοδιότητα.

«Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Επιτροπών στις υπηρεσίες των Δήμων γίνεται χωρίς να έχει υπάρξει ανάλογη προετοιμασία και θα οδηγήσει σε γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό, διαχειριστικό αδιέξοδο και οικονομική ασφυξία» σημειώνει ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας Βασίλης Δημόπουλος προσθέτοντας ότι:

«Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενός άνευ προηγουμένου αλαλούμ που δημιούργησαν οι ρυθμίσεις αυτές, αφού ούτε το άνοιγμα των λογαριασμών στο όνομα των διευθυντών των σχολικών μονάδων (για να πιστωθεί η προκαταβολή των 500€!) έχει γίνει, ούτε οι ενέργειες για τη διαχείριση των πιστώσεων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων».

Οι εκπρόσωποι των καθηγητών παρουσιάζουν την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχολικές μονάδες, σημειώνοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των σχολείων. Δεν γνωρίζει κανείς πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μέχρι τη διευθέτηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που αναπόφευκτα έχουν προκύψει. Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς, με την προμήθεια πετρελαίου, με τις αναγκαίες μικροεπισκευές, ειδικά σε δήμους με ιδιαιτερότητες όπως οι ορεινοί ή αυτοί που διαχειρίζονται τις ανάγκες σχολικών μονάδων που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους;».

Η διοίκηση της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας ζητάει την επανασύσταση των Σχολικών Επιτροπών και παράλληλα «την άμεση και γενναία χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας τους ώστε να εκλείψει ο όποιος κίνδυνος απειλεί την ομαλή λειτουργία των σχολείων».
Ερωτηθείσα από την «Π» η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Σίμου διαβεβαίωσε ότι «από τη στιγμή που ήρθε σε εμάς το περάσαμε ως κατεπείγον στο δημοτικό συμβούλιο και αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η πίστωση των χρημάτων».

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: «Γολγοθάς» για τον τραυματία δασοκομάντο, ποια είναι η κατάσταση της υγείας του ΒΙΝΤΕΟ

Κασσελάκης: Ζητάει την παραίτηση Σβίγκου για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και τη διαρροή του Πόθεν Έσχες του

«Ινδικό καλοκαίρι» έως το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, τι λένε οι μετεωρολόγοι, πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία

Οι τελευταίες στιγμές 5χρονης στη Γάζα: «Φοβάμαι, έλα να με πάρεις»

Κυψέλη: ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο από τη στιγμή δολοφονίας του 28χρονου από τα ανήλικα ξαδέλφια του