Τι γίνεται με το πρόγραμμα συντήρησης ποταμών και ρεμάτων της Περιφέρειας; Στην «Π» Βασίλης Γιαννόπουλος

Τι αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών – Ενεργές οι εργολαβίες, αλλά με αργό ρυθμό, λόγω στασιμότητας στις χρηματοδοτήσεις

συντήρηση

Στον απόηχο της φονικής πλημμύρας του περασμένου Σαββάτου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός φύλακα εργοταξίου και καταστροφές σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα στο Διοικητήριο Μεσολογγίου, σύσκεψη εργασίας υπό τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, με αντικείμενο τον συντονισμό ενεργειών για θέματα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

Συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης και υπηρεσιακοί παράγοντες και καθορίστηκαν οι διαδικασίες, που είναι απαραίτητες για την καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάστασή τους.

Από τις πλημμύρες σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο χωριό Στράτος σε σπίτια, αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, όπως και στα χωριά Ρίβιο, Μπαμπαλιό, Μαλεσιάδα, Αμοργιανοί, Πετρώνα, Βαρετάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, το χειρότερο όλων ήταν η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, αφού στο σημείο παρασύρθηκε, από τα ορμητικά νερά χειμάρρου ο 54χρονος εργάτης Αγγελος Κανιώτης. Προχθες, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου διενήργησε αυτοψία όπου διαπιστώθηκε ότι το εργοτάξιο, που δούλευε εβρίσκεται σε ακατάλληλο σημείο, δίπλα σε ρέμα.

Τραγική ειρωνεία της υπόθεσης!

συντήρηση

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Βασίλης Γιαννόπουλος

Σύμφωνα με δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Εργων, Βασίλη Γιαννόπουλου στην «Πελοπόννησο», ο χείμαρρος που ξεχείλισε είχε καθαριστεί πριν από έναν μήνα από εργολαβία της Πολιτικής Προστασίας. Το πώς ξεχείλισε ένας καθαρισμένος χείμαρρος μπορεί να εξηγηθεί πιθανόν με όρους ορμητικότητας των νερών, γιατί ο καθαρισμός της κοίτης σαφώς βελτιώνει τη διαδικασία απορροής των υδάτων. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καθαρίζονται οι κοίτες των χειμάρρων και των ποταμών. Ούτε αποτελεί λόγο να μη διερευνηθεί η ασφάλεια της τοποθεσίας όπου είχε αναπτυχθεί το εργοτάξιο. Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του για να μην εκτίθεται σε πιθανούς κινδύνους, όταν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πάντως, η πλημμύρα στην Αιτωλοακαρνανία θέτει ξανά ως επίκαιρο το ζήτημα της έγκαιρης προετοιμασίας της Περιφέρειας και της συντήρησης των ποταμών, χειμάρρων και ρεμάτων.

Οπως εξήγησε στην «Π» ο κ. Γιαννόπουλος, η Περιφέρεια προκηρύσσει κάθε 2 ή 3 χρόνια έναν διαγωνισμό ανά περιφερειακή ενότητα για την περιοδική συντήρηση των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης ποταμών και χειμάρρων, που περιλαμβάνει και έκτακτες ανάγκες οι οποίες προκύπτουν από τον περασμένο χειμώνα.

Εκτός από αυτές τις τρεις μεγάλες εργολαβίες, η Περιφέρεια προκηρύσσει και κάποιες ακόμα εξίσου μεγάλες αλλά, ξεχωριστές, οι οποίες αφορούν στη συντήρηση και καθαρισμό μεγάλων ποταμών, που κατά καιρούς εκδηλώνουν επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα.

Για παράδειγμα, ο ποταμός Αλφειός είναι ένα ποτάμι με πολύ μεγάλη επικινδυνότητα, συσσωρεύει ποσότητες ύδατος από πολλά ρέματα και χειμάρρους που ξεκινούν από την Αρκαδία.

Το ίδιο γίνεται και με τη Νέδα και τον Ενιπέα στην Ηλεία, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία ανατίθενται ξεχωριστές εργολαβίες για τον Αχελώο και τον Εύηνο, δηλαδή, μεγάλα ποτάμια που έχουν δώσει συμβάντα στο παρελθόν και γι’ αυτό αντιμετωπίζονται ξεχωριστά.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι, στην Αχαΐα, η συντήρηση των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης γίνεται περιοδικά μέσα από μια συνολική εργολαβία και, όπου προκύπτει κάποια έκτακτη ανάγκη, παρεμβαίνει με δικά της μέσα και πόρους η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Στην Αχαΐα δεν έχουμε ξεχωριστές εργολαβίες, αλλά συμπληρωματικές συμβάσεις στις τρέχουσες, γιατί η περιοχή δεν έχει δώσει φαινόμενα αντίστοιχης σοβαρότητας, με αυτά της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

συντήρηση

Για παράδειγμα, προχθες, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, πέρασαν από έγκριση, συμπληρωματικές συμβάσεις που αφορούν σε συντήρηση ρεμάτων σε Πάτρα και Ερύμανθο, τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη και στην τακτική εργολαβία συντήρησης, αλλά προέκυψαν στη συνέχεια από έκτακτα φαινόμενα.

Ετσι, οι τακτικοί πόροι που διαθέτει η ΠΔΕ για αντιπλημμυρική προστασία για κάθε μια περιφερειακή ενότητα, κυμαίνονται γύρω στα 9 εκατ. ευρώ ανά διετία ή τριετία. Από εκεί και πέρα, ξεχωριστές εργολαβίες έχουν βγει για τον Αλφειό με 7 εκατ. ευρώ, για τον Νέδα με 2,5 εκατ. ευρώ, για τον Εύηνο με 6,5 εκατ. ευρώ και για τον Αχελώο με 9,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε στην «Π», ότι «από την πλευρά μας έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις και για να έχουμε ενεργές εργολαβίες και στις τρεις περιφερειακές ενότητες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ενεργές εργολαβίες σε όλα τα μεγάλα ποτάμια της Δυτικής Ελλάδας, αλλά επειδή πρόκειται για φαινόμενα που δεν προβλέπονται, παρεμβαίνει η Πολιτική Προστασία αν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας».

Ακόμα και αυτή τη στιγμή, παρά τη δυσκολία που υπάρχει με τη ροή των χρηματοδοτήσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι εργολαβίες παραμένουν ενεργές στα ποτάμια και ρέματα της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας, αν και οι ρυθμοί, όπως πληροφορείται η «Π» από ανεξάρτητες πηγές, είναι κατεβασμένοι από το περασμένο καλοκαίρι, γιατί οι εργολάβοι λειτουργούν με ίδιους πόρους, περιμένοντας την επανενεργοποίηση των πληρωμών.