Η Αιγιάλεια πενθεί: Σήμερα το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Καλογερόπουλο, η παράκληση της οικογένειας

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου.  Νεκρώνουν όλα σήμερα σε ένδειξη πένθους και τιμής. Τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες για τη διαδοχή.

 

Καλογερόπουλο Λίγα λουλούδια και μια φωτογραφία στο γραφείο του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου

Η Αιγιάλεια, με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής, αποχαιρετά το μεσημέρι τον πρώτο πολίτη της, τον δήμαρχό της Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Η πιο δύσκολη ώρα… Η «στιγμή» που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από μόλις ένα μήνα. Η πιο αβάστακτη «εικόνα» σ’ ένα οδυνηρό και ανέλπιστα τραγικό φινάλε. Στις 2μ.μ., σήμερα Δευτέρα 14/10/2024, στο Αίγιο.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, το γλοιοβλάστωμα (επιθετικός και κακοήθης τύπος όγκου στον εγκέφαλο) τον «καθάρισε» ύπουλα.

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή το πρωί, κηδεύεται σήμερα στην αγαπημένη του πόλη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 2μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου. Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10 π.μ. στον Ιερό Ναό.

Δημήτρης Καλογερόπουλος

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας έφυγε μετά από βραχυχρόνια νοσηλεία στη ΜΕΘ Ρίου

Μετά το τέλος της κηδείας, η πομπή θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Μητροπόλεως (ανάποδα), Ανδρονοπούλου, στάση στο Δημαρχείο Αιγιαλείας, Κλ. Οικονόμου, Μητροπόλεως, στάση στο πρώην Δημαρχείο Συμπολιτείας (όπου ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έγραψε μια μοναδική ιστορία) και κατάληξη στο Κοιμητήριο Ροδοδάφνης, όπου θα ταφεί…

Στην απόδοση τιμών θα συμμετάσχουν προσκοπικά τμήματα, η δημοτική Φιλαρμονική Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης» και οι Φιλαρμονικές Αιγίου και Ακράτας.

Μετά την ταφή, θα προσφερθεί καφές στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο στην παραλία Αιγίου (Κήπος πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου).

Η οικογένεια του δημάρχου παρακαλεί όσους θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του, αντί στεφάνων να στηρίξουν το ταμείο υποτροφιών, το φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης, το ΕΚΑΜΕ Αιγίου και το Χαμόγελο του Παιδιού.

Ο Δήμος Αιγιάλειας έχει κηρυχθεί από το δημοτικό συμβούλιο σε τριήμερο πένθος και οι σημαίες σε όλα τα δημοτικά καταστήματα,κτίρια και κοινόχρηστους χώρους κυματίζουν μεσίστιες.

Σήμερα θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει με δημόσια δαπάνη.

Εχει αποφασιστεί, και θα επισημοποιηθεί στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο στη μετά Καλογερόπουλου εποχή, να δοθεί είτε σε μια πλατεία είτε σε μια οδό ή σε έναν κοινόχρηστο χώρο του Δήμου το όνομα «Δημητρίου Καλογερόπουλου».

Τι ισχύει για σχολεία, εμπορικά και εστίαση

Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο τον Δήμο Αιγιάλειας. Δηλαδή, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Τα αιτήματα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων έγιναν αποδεκτά από το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, σε ένδειξη πένθους για τον εκλιπόντα δήμαρχο.

Ο σύλλογος ιδιοκτητών ιδιωτικών βρεφονηπιακών – νηπιαγωγείων του Δήμου Αιγιάλειας σε ένδειξη σεβασμού και τιμής στον Δήμαρχο αποφάσισε τα σχολεία να λειτουργήσουν ως τη 1 το μεσημέρι και όχι κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας.

 Ο Εμποροεπαγγελματικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Δήμου Αιγιαλείας έχει προτείνει ως ένδειξη σεβασμού και πένθους, τα καταστήματα να κλείσουν σήμερα από τη 1 μ.μ. μέχρι και τις 3.30 μ.μ., ώστε να μπορέσει σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος να παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία στη Φανερωμένη.

Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής του Δήμου Αιγιαλείας ανακοίνωσε ότι με απόφαση του ΔΣ τα καταστήματα (καφέ, εστιατόρια κ.λπ.) θα παραμείνουν κλειστά σήμερα από τη 1 μ.μ. μέχρι και τις 3.30 μ.μ. σε ένδειξη πένθους.

ΚΤΕΛ ΑΙΓΙΟΥ: Ματαιώνονται δρομολόγια

Με ανακοίνωσή του το ΚΤΕΛ Αιγίου έκανε γνωστό το εξής:

Τη Δευτέρα (σήμερα) δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο, από τα παρακάτω, από το Αίγιο με προορισμό τα εξής χωριά και αντίστροφα:

*ΑΙΓΙΟ-ΜΕΛΙΣΣΙΑ-ΑΙΓΙΟ

*ΑΙΓΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΑΙΓΙΟ

*ΑΙΓΙΟ-ΔΙΓΕΛΙΩΤΙΚΑ-ΑΙΓΙΟ

*ΑΙΓΙΟ-ΜΥΡΤΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ-ΑΙΓΙΟ

*ΑΙΓΙΟ-ΚΑΜΑΡΕΣ (6.45 πμ)

*ΑΙΓΙΟ-ΠΑΝΟΡΑΜΑ(2.10μμ)

*ΠΑΝΟΡΑΜΑ-ΑΙΓΙΟ (7.30 πμ και 2.40μμ).

Δεν μπορεί κανείς να το πιστέψει

Παγωμένα βλέμματα, σκυθρωπά πρόσωπα, βουβαμάρα… Το σκηνικό στο Δημαρχείο Αιγιάλειας, χθες και προχθές, ήταν πολύ βαρύ. Αντιδήμαρχοι, συνεργάτες του δημάρχου, υπάλληλοι, με βουρκωμένα μάτια και «βουρκωμένη» καρδιά. Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει πως ο Δημήτρης Καλογερόπουλος δεν θα ξαναμπεί στο κτίριο, δεν θα καθίσει ξανά στη δημαρχιακή «πολυθρόνα» στο γραφείο του.

Λίγα λουλούδια και μία φωτογραφία στο δημαρχιακό γραφείο έκαναν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο βαριά.

Πολύς ο κόσμος που προσήλθε για να γράψει συλλυπητήρια στο βιβλίο που ανοίχτηκε μπροστά από το γραφείο.

Δημήτρης Καλογεροπουλος

Το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Δημήτρη Καλογερόπουλου

 

Δημήτρης Καλογερόπουλος «Δώσε μου λιγάκι ουρανό…»

Τι ειρωνεία… Και πόσο τραγική… Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος αναζητούσε πάντα ουρανό. Ηταν η πιο μεγάλη του αγάπη.

Κυριακή αργά το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου του 2023. Στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού του, μετά τα πανηγύρια για την επανεκλογή του, είχαν μείνει λίγοι και καλοί!

Ενας στενός συνεργάτης του, γνωρίζοντας το πάθος του Δημήτρη Καλογερόπουλου για το «σημάδι του έρωτα», του Γιάννη Πάριου (συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής), έβαλε στο ηχείο το τραγούδι. Και ο δήμαρχος χόρεψε αρχοντικά και παθιασμένα το επινίκιο ζεϊμπέκικο, υπό τις επευφημίες φίλων και συνεργατών του.
«Δώσε μου λιγάκι ουρανό, πάρε με μαζί στο πέταγμά σου, μάθε με και εμένα να πετώ, να μην έχω ανάγκη τα φτερά σου…».

Δημήτρης Καλογερόπουλος

Το επινίκιο ζεϊμπέκικο του Δημήτρη Καλογερόπουλου

Πέταξε για πάντα στον αγαπημένο του ουρανό. Είναι σίγουρο, όμως, για όποιον τον ήξερε καλά, πως δεν θα το ‘θελε να συμβεί τόσο γρήγορα. Είχε πάθος με το Αίγιο, με την Αιγιάλεια, με το «δημαρχιλίκι», είχε σχέδια για πολλά πράγματα την 5ετία που απέμενε. Δυστυχώς, τ’ άφησε όλα στη μέση…

Το καντήλι του έσβησε πολύ πρόωρα και πολύ αναπάντεχα.

Δήμος Αιγιαλείας: Χρέη δημάρχου ο Βασίλης Χριστόπουλος

Από την Παρασκευή το πρωί, απ’ όταν δηλαδή ανακοινώθηκε και επίσημα ο θάνατος του Δημήτρη Καλογερόπουλου, άτυπα χρέη δημάρχου, με βάση το πρωτόκολλο σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτελεί ο Βασίλης Χριστόπουλος, ως ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της παράταξης στις περυσινές εκλογές.

Μέχρι να συμβεί το μοιραίο, αναπληρωτής δημάρχου ήταν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Γιώργος Αγγελόπουλος.

Το σχετικό άρθρο, όμως, για την αναπλήρωση δημάρχου είναι σαφές στο εδάφιο 3: «Αν αυτός που έχει εκλεγεί δήμαρχος παραιτηθεί, εκπέσει, πεθάνει ή η θέση του μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, τα καθήκοντα του δημάρχου εκτελεί, ώσπου να εκλεγεί νέος δήμαρχος, ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερεψήφους».

Η επόμενη μέρα για τον Δήμο Αιγιαλείας θα ξεκινήσει σχεδόν άμεσα, γιατί ο δήμος, όσο κι αν ακούγεται σκληρό και μακάβριο ανήμερα της κηδείας του Δημήτρη Καλογερόπουλου, πρέπει να λειτουργήσει.

Ο αντιδήμαρχος, και εκτελών πια και χρέη άτυπου δημάρχου προς το παρόν, Βασίλης Χριστόπουλος, θα συγκαλέσει για την επόμενη Δευτέρα ή Τετάρτη πιθανότατα, ειδική συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας «Αιγιάλεια τώρα» για να εκλεγεί ο διάδοχος του Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Δημήτρης Καλογερόπουλος

Εκτελών χρέη δημάρχου ο Βασίλης Χριστόπουλος

Επειδή, αρχικά, υπήρχε μια διχογνωμία για το ποια ήταν η ακριβής διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, η «Πελοπόννησος» έψαξε το θέμα, μιλώντας με υπηρεσιακούς παράγοντες, και του υπουργείου Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, και παρουσιάζει σήμερα πώς έχει το σκηνικό.

Η εκλογή νέου δημάρχου Αιγιαλείας θα γίνει με βάση όσα προβλέπει το άρθρο 4 του νόμου 4623/19 περί κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ.

Πρόκειται για άρθρο που αναθεωρήθηκε με τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019 και ήρθε να διαφοροποιήσει τον νόμο 4955 του 2018, που ίσχυε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το άρθρο, λοιπόν, που ισχύει τώρα και θα εφαρμοστεί και στο Δήμο Αιγιαλείας, ορίζει το εξής: «Εάν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, τότε μέσα σε 15 μέρες αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι της παράταξης του εκλεγέντος δημάρχου συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς ως δήμαρχο. Στη συνεδρίαση προεδρεύει εκείνος που συγκάλεσε το συμβούλιο.

Εάν κατά την ψηφοφορία δεν αναδειχθεί δήμαρχος, διενεργείται και δεύτερη ψηφοφορία. Εάν και στη δεύτερη ψηφοφορία κανένας σύμβουλος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωσης νέας ισοψηφίας, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των συμβούλων που ισοψήφισαν».

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε τον Καλλικρατικό νόμο του 2010, ο οποίος για την εκλογή νέου δημάρχου (σε περίπτωση κένωσης της θέσης για οποιοδήποτε λόγο), προέβλεπε διαδικασία εκλογής του μόνο από την παράταξή του και όχι από όλο το δημοτικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε το 2018 το άρθρο, με τον Κλεισθενικό νόμο, και όρισε ότι η εκλογή νέου δημάρχου (σε περίπτωση κένωσης της θέσης για οποιοδήποτε λόγο) θα γίνεται από όλο το δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο από την παράταξή του, ενώ επιπροσθέτως, προς ενίσχυση και του πνεύματος της απλής αναλογικής, επέτρεπε να εκλεγεί νέος δήμαρχος και από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης!

Αυτό, εάν ίσχυε ακόμα, θα σήμαινε πρακτικά ότι θα δικαιούνταν να κατέβουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι ο κ. Γούτος, η κ. Ψυχράμη και κάθε δημοτικός σύμβουλος της παράταξής τους, που είναι η μείζων αντιπολίτευση, ο δεύτερος συνδυασμός δηλαδή!
Και για την εκλογή του νέου δήμαρχου (είτε εκλεγόταν στην πρώτη, είτε στη δεύτερη, είτε στην τρίτη ψηφοφορία) θα ψήφιζαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή και της παράταξης Κώστα Σπηλιόπουλου.

Το 2019, όμως, η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει ως τρόπο εκλογής νέου δημάρχου σύμφωνα με το παλιό άρθρο.

Στην ειδική συνεδρίαση θα ψηφίσουν για νέο δήμαρχο μόνο οι 17 σύμβουλοι της παράταξης Καλογερόπουλου.

Για να εκλεγεί νέος δήμαρχος, απαιτείται να πάρει 9 ψήφους, την απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν την πάρει (ούτε σε 2η ψηφοφορία), τότε πάμε σε 3η ψηφοφορία, όπου θα εκλέγεται όποιος πάρει απλή πλειοψηφία.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

«Βροχή» από συλλυπητήρια μηνύματα και προχθές και χθες, για τον θάνατο του Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Μεταξύ άλλων, μηνύματα και ψηφίσματα εξέδωσαν τα εξής πρόσωπα, σύλλογοι και φορείς (η «Π» είχε δημοσιεύσει στο φύλλο του σαββατοκύριακου το πρώτο κύμα των συλλυπητήριων μηνυμάτων):

Ο αιγιώτης ευρωβουλευτής της Νίκης Νίκος Αναδιώτης.

⦁ Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αιγιάλεια Προορισμός Κώστας Σπηλιόπουλος.

⦁ Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Τάκης Βασιλείου.

⦁ Η πολιτευτής Αχαΐας της ΝΔ Ευσταθία Γιαννιά.

⦁ Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Αιγιάλειας (ο εκλιπών ήταν πρόεδρος).

⦁ Η παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑ- Μαχητική ΠΡΟοδευτική Συνεργασία Της Αιγιαλείας.

⦁ Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ροδοδάφνης.

⦁ Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας.

⦁ Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιαλείας.

⦁ Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου.

⦁ Ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

⦁ Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικειακής Περιφέρειας Αιγίου.

⦁ To ΔΣ του Μουσείου Ιστορίας-Λαογραφίας Λόγγου.

⦁ Το ΚΤΕΛ Αστικών Γραμμών Αιγίου.

⦁ Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας».

⦁ Ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιάλειας.

⦁ To Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί αυτοκινήτων Αιγίου και περιχώρων «Αγιος Χριστόφορος».

⦁ Το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις» Ακράτας.

⦁ Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου.

⦁ Το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου του Σάκη Παπαδημητρίου.

⦁ Το ΔΣ του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου.

⦁ Τοι Χορευτικό Εργαστήριο Αιγίου.

⦁ Το ΔΣ του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Φιλαρμονικής Ακράτας.

⦁ Ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι Αιγίου «Ο Αγιος Γρηγόριος».

⦁ Το Σωματείο Εργατοτεχνικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιάλειας.

⦁ Τα Συμβούλια των Κοινοτήτων Αιγίου, Καμαρών, Διγελιωτίκων.

⦁ Το Σωματείο Καθαριστών/Καθαριστριών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

⦁ Η Ενωση Καπνοπωλών Περιπτερούχων, Παντοπωλείων, Μίνι μάρκετ, Ψιλικών Αιγιάλειας.

⦁ Η Αχαιός ΕΟΠΠ

⦁ Η Οργάνωση μελών Νέας Αριστεράς Αιγίου και η Συντονιστική Επιτροπή Αχαΐας της Νέας Αριστεράς.

⦁ Η Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας.

⦁ Ο Σύλλογος Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

⦁ Το ΔΣ της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).

⦁ Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Δυτικής Ελλάδας.

⦁ Η Συντεχνία Αρτοποιών Αιγιαλείας.

⦁ Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΟΑΚ «Ο ΑΡΙΩΝ».

⦁ Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Αιγείρας.

⦁ Το Συμβούλιο του Φιλοπροοδευτικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ζαχλωριτίκων.

⦁ Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων περιοχής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων (που ανέβαλε τις χθεσινές αρχαιρεσίες του).

⦁ Ο Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς.

⦁ Ο Κεραυνός Αιγίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία και έρχονται βροχές, η πρόγνωση μέχρι την Παρασκευή 18/10

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια η τιμή εκκίνησης, ξεκινά την Τρίτη η διάθεση

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα πρώτα μηνύματα για τη άνετη νίκη Ανδρουλάκη κατά Δούκα

Μέση Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Χαμάς στη Γαζα, 15 νεκροί σε σχολείο-καταφύγειο, φονικό πλήγμα της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ

Εκανε τη δουλειά η Εθνική με την Ιρλανδία και τώρα Αγγλία HIGHLIGHTS

Τι βρέθηκε στην κατοχή του Αιγιώτη «πορτιέρη» που συνελήφθη στην Πάτρα, όπως αποκάλυψε το pelop.gr

Πελετίδης για το τρένο: Μερικοί παίζουν τον ρόλο του «λαγού» – Συνέντευξη στον Peloponnisos FM