Βουλή: «Γαλάζια» ένταση ανάμεσα σε Χατζηδάκη και Βλάχο για τα κόκκινα δάνεια

Αφορμή αποτέλεσε η ερώτηση του γαλάζιου βουλευτή για τα κόκκινα δάνεια, την οποία είχε επανακαταθέσει, μετά τη σχετική γραπτή απάντηση του Υπουργού, η οποία δεν είχε ικανοποιήσει την ομάδα «11» γαλάζιων.

Βουλή

Κόντρα με αιχμηρές ατάκες ένθεν και ένθεν επικράτησε στη Βουλή ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Βλάχο και στον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Αφορμή αποτέλεσε η ερώτηση του γαλάζιου βουλευτή για τα κόκκινα δάνεια, την οποία είχε επανακαταθέσει, μετά τη σχετική γραπτή απάντηση του Υπουργού, η οποία δεν είχε ικανοποιήσει την ομάδα «11» γαλάζιων.

«Η κυβέρνηση έδωσε στις τράπεζες και το μαχαίρι και το πεπόνι»
«Μετά την ερώτηση την οποία σας κάναμε, εγώ δεν έκανα καμιά δήλωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και περίμενα τη δική σας απάντηση. Αντίθετα από εσάς που ενημερώσατε πρώτα τους κυβερνητικούς συντάκτες και αυτό δεν είναι το καλύτερο και να μην το ξανακάνετε», υπογράμμισε ο κ. Βλάχος και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε στις τράπεζες και το μαχαίρι και το πεπόνι. «Καταλαβαίνω ότι το πεπόνι δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω, αλλά μπορούμε να δώσουμε το μαχαίρι σε κάποιον που να κάνει δίκαιη κατανομή. Δε ζητούμε να χαρίσετε σπίτι σε κάποιον που δεν του ανήκει, ζητούμε δίκαιη κατανομή», προσέθεσε ο κ. Βλάχος στην πρωτολογία του.

«Όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία»
Απαντώντας ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι κανείς στη Βουλή δεν είναι πιο ευαίσθητος από τους άλλους. «Αν υπήρχε κάποιος σίγουρα αυτό θα ήταν λαϊκισμός, αλλά όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία», σημείωσε και εμμέσως πλην σαφώς καταλόγισε λαϊκισμό σε όλους όσοι ζητούν παραπάνω κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης. «Αν κινηθεί κάποιος αλόγιστα και με λαϊκίστικες πρακτικές, δεν τις πληρώνουν οι τράπεζες αλλά οι καταθέτες και οι φορολογούμενοι. Θυμόμαστε τι έγινε με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις, της περασμένης δεκαετίας, έτσι ώστε όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί», είπε και συμπλήρωσε ότι τα μισά από τα μέτρα τα οποία προτείνονται, έχουν ήδη υλοποιηθεί. «Με αποτέλεσμα όχι να κερδίσουν αλλά να χάσουν οι δανειολήπτες, τους οποίους είμαι βέβαιος ότι θέλετε να προστατέψετε. Με αυτές τις πρακτικές οι δανειολήπτες δεν κερδίζουν χάνουν. Καλές προθέσεις δηλαδή, αλλά με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τους κόκκινους δανειολήπτες», είπε.

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες της ΝΔ τόνισε ότι παρέλαβε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση όχι μόνο για τα εθνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια. Μετά τις εκλογές του 2023 η κυβέρνηση με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας πήρε νέα μέτρα. Ενημέρωση των servicers, στους δανειολήπτες, ενισχύθηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, έγινε υποχρεωτικό για τους ευάλωτους και ακόμα περισσότερο για τα άτομα με αναπηρία. Και γι’ αυτό μετά τις εκλογές του 2023 παρακολουθούμε πολύ μεγάλη επιτάχυνση, στο εξωδικαστικό μηχανισμό», υπογράμμισε και ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν χαρίζει σε κανέναν την κοινωνική ευαισθησία.

«Επανέρχεστε στο τι ψηφίστηκε στη Βουλή. Ξέρουμε τι ψηφίσαμε, μην το επικαλείστε. Τι υποσχεθήκατε τότε, ψηφίζουμε τον νόμο για να έχουμε κουρέματα, ρυθμίσεις, προς όφελος δανειοληπτών. Αυτοί που μας έχουν πολιορκήσει, δεν καταλαβαίνουν το καλό τους; Παρουσιάζετε έναν «κόσμο αγγελικά πλασμένο». ξέρετε ότι δε σηκώνουν τηλέφωνα, ότι δε λογαριάζουν κανέναν», επανήλθε σε έντονο ύφος ο Γιώργος Βλάχος, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον Υπουργό Οικονομικών. Εξήγησε ότι δε λειτουργεί η σχετική πλατφόρμα, ότι δε λειτουργεί τίποτα. «Είπατε για μείωση κόκκινων δανείων. Επικαλείστε στατιστικά στοιχεία. Η στατιστική είναι η επιστήμη της απάτης. Kάντε έναν κόπο να μου πείτε πόσα ρυθμίστηκαν και πόσα πήγαν στα funds», σημείωσε. Επιχειρώντας, πάντως, να ρίξει τους τόνους ξεκαθάρισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε κανένας άλλος συνάδελφος δε θα ρίξει την κυβέρνηση. «Απλώς μεταφέρω τη φωνή των συμπολιτών μας που υποφέρουν. Στο ίδιο καράβι είμαστε. Εγώ λέω ότι πρέπει να τολμήσετε. Τις τράπεζες τις έσωσε ο ελληνικός λαός. Πρέπει να τολμήσετε», είπε κλείνοντας.

«Λαϊκιστής δεν πρόκειται να γίνω»
Απαντώντας ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι ο κ. Βλάχος του ζητάει να εφαρμόσει πράγματα που ο λογαριασμός στο τέλος θα γυρίσει στον ίδιο. «Εγώ πρέπει να παραμείνω σε αυτή τη γραμμή με οικονομική σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία. Είπα ότι το πρόβλημα περιορίστηκε και το απέδειξα. Δε χρωστάω σε κανέναν, αλλά λαϊκιστής δεν πρόκειται να γίνω, για να γίνω ευχάριστος και αρεστός και να φύγω από τις βασικές αρχές της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας που ήταν άλλωστε και η γραμμή του Κ. Καραμανλή που και εσάς σας εμπνέει», είπε. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. «Με ευαισθησία και σοβαρότητα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, γιατί φέρνει αποτελέσματα και το οφείλουμε στους Έλληνες. Είμαστε εδώ να βελτιώσουμε, να ακούμε προτάσεις και δικές σας, αποδεικνύεται ότι με τις επανειλημμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες αντιμετωπίζουμε το οξύ πρόβλημα. Θα προχωρήσουμε με καλές πρακτικές μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις και οι δύο θέλουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό και υπεύθυνο», τόνισε κλείνοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι κρύβει ο Κορινθιακός: Η «Π» παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας διεθνούς ομάδας επιστημόνων ΦΩΤΟ

Η Αιγιάλεια πενθεί: Σήμερα το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη Καλογερόπουλο, η παράκληση της οικογένειας

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία και έρχονται βροχές, η πρόγνωση μέχρι την Παρασκευή 18/10

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια η τιμή εκκίνησης, ξεκινά την Τρίτη η διάθεση

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα πρώτα μηνύματα για τη άνετη νίκη Ανδρουλάκη κατά Δούκα

Μέση Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Χαμάς στη Γαζα, 15 νεκροί σε σχολείο-καταφύγειο, φονικό πλήγμα της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση του Ισραήλ

Εκανε τη δουλειά η Εθνική με την Ιρλανδία και τώρα Αγγλία HIGHLIGHTS

Τι βρέθηκε στην κατοχή του Αιγιώτη «πορτιέρη» που συνελήφθη στην Πάτρα, όπως αποκάλυψε το pelop.gr

Πελετίδης για το τρένο: Μερικοί παίζουν τον ρόλο του «λαγού» – Συνέντευξη στον Peloponnisos FM