Αποκλειστικά στην «Π» ο Ανδρέας Νικολακόπουλος για Αστυνομικό Μέγαρο: Πότε ξεκινά, ποια η στάση του Δήμου και κατοίκων

Αποκλειστικά στην «Πελοπόννησο», ο ηλείος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών. «Αγκάθι» για Πελετίδη – κατοίκους η χρηματοδότηση για κυκλοφοριακές μελέτες και διανοίξεις οδών.

Αστυνομικό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο κατασκευής του νέου Αστυνομικού Μεγάρου της Πάτρας μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου και πλέον, απομένουν τα τυπικά γα την υπογραφή της σύμβασης.

Αστυνομικό Μέγαρο Πάτρας: Κάτοικοι και Δήμος στο ίδιο «στρατόπεδο», τελεσίγραφο στο υπ. Προστασίας του Πολίτη

Σε δηλώσεις του, αποκλειστικά στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», ο ηλείος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος ανέφερε πως: «Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε και ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατακύρωσης, προκειμένου να προχωρήσει σύμφωνα με τον νόμο η διαδικασία».

Μάλιστα, ο κ. Νικολακόπουλος αποκάλυψε στην «ΠτΔ» τον χρόνο εκκίνησης των εργασιών. Οπως είπε: «Αισιοδοξούμε ότι όλα θα προχωρήσουν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2025. Συνεχίζουμε την πολιτική του εκσυγχρονισμού των αστυνομικών υποδομών σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχουμε θέσει για την αναγκαία στήριξη του έργου της ΕΛΑΣ, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου των αστυνομικών στελεχών, και θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια η Πάτρα θα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Αστυνομικό Μέγαρο».

Το σύγχρονο κτίριο της ΕΛΑΣ στην Πάτρα, αποτελεί ένα από τα πέντε κτίρια υπό ανέγερση που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) το οποίο υλοποιείται από τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ για λογαριασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τα άλλα τέσσερα Αστυνομικά Μέγαρα είναι της Αλεξανδρούπολης, της Λευκάδας, της Καρδίτσας και της Ημαθίας, με συνολικές πιστώσεις και για τα πέντε, που φτάνουν τα 63 εκατομμύρια ευρώ. Ο χώρος που έχει επιλεγεί για την ανέγερση του Μεγάρου στην Πάτρα είναι εντός του στρατοπέδου «Μουζάκη» στο ΚΕΤΧ, στην περιοχή των συνόρων, σε παραχωρημένη έκταση 15 στρεμμάτων που καταλαμβάνει περίπου 10.000 τ.μ

Το ακίνητο, όπως είχε γράψει η «Π», θα καταλάβει το αριστερό τμήμα του στρατοπέδου όπισθεν του σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή. Θα έχει αυτόνομη είσοδο, ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΚΕΤΧ.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: «Το υπουργείο να ικανοποιήσει τη δέσμευση για τα προαπαιτούμενα»

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας για την έγκριση χωροθέτησης του έργου έθετε ως προαπαιτούμενο την ανάληψη της χρηματοδότησης των κυκλοφοριακών μελετών και τις διανοίξεις οδών που απαιτούνται, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σήμερα, μια ανάσα πριν την έναρξη των εργασιών, ο Δήμος δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια και θολό παραμένει το τοπίο εάν και πότε θα γίνει αυτό, με πηγές από το υπουργείο ν’ αναφέρουν πως οι παρεμβάσεις εκτός του χώρου ανέγερσης του Μεγάρου δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Κώστας Πελετίδης

Ο Κώστας Πελετίδης

Για συμφωνίες που θα πρέπει να τηρηθούν κάνει λόγο σε δηλώσεις του στην «ΠτΔ» ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης: «Θα επισκεφθούμε ξανά το υπουργείο, τώρα που μπήκαμε στην τελική φάση, θα πάμε να πούμε στον κ. Χρυσοχοΐδη και όλους, όταν κάνουμε συμφωνίες μετά δεν θα τις τηρούμε; Τις συμφωνίες τις κάνουμε για να πούμε ότι εγκρίνεται το έργο; Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προέκυψε από τη συμφωνία ότι θα γίνουν διανοίξεις δρόμων, θα παρθούν κυκλοφοριακά μέτρα που ήταν αίτημα και των υπηρεσιακών παραγόντων της Αστυνομίας, η οποία λέει ότι από σοκάκια δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, άρα θα πρέπει να γίνουν δρόμοι. Είναι παράλογο αυτό;».

Επεσήμανε δε, πως: «Εχει σταλεί φάκελος προς το υπουργείο, από την αρχή τα είπαμε αυτά, και τώρα μπαίνουμε στην τελική φάση του έργου, εφόσον προχωρούν οι συμβάσεις προχωρούμε και στην υλοποίησή του. Πρέπει, παράλληλα με το έργο που θα γίνεται, να προχωρήσουν και τα έργα των διανοίξεων και ό,τι πρέπει να γίνει στην περιοχή, διότι αλλιώς τι θα λέμε, ότι πήγαμε και φτιάξαμε Μέγαρο, δώσαμε υπερβολική κίνηση σε μια οικιστική περιοχή και θα φωνάζουμε μετά γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ποιος θα φταίει που δεν θα λειτουργήσει αυτή η περιοχή… ο δήμαρχος;».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ο Δήμος να μπλοκάρει το έργο, εάν το υπουργείο δεν ικανοποιήσει τη δέσμευσή του, δήλωσε: «Αυτό το έργο ήμασταν εμείς που το συμφωνήσαμε, δεν συμφώνησε το δημοτικό μας συμβούλιο να γίνει στο ΚΕΤΧ; Αυτά τα προαπαιτούμενα εμείς τα είπαμε; Τα είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση ότι θα πάμε να κάνουμε το Μέγαρο. Καταρχάς, το ότι θα υπάρχουν εκεί διανοίξεις δρόμων, να είναι ανθρώπινη η ζωή στην περιοχή, δεν είναι μόνο αναγκαιότητα για τους κατοίκους, είναι αναγκαιότητα για τη λειτουργία του Αστυνομικού Μεγάρου και δεν θα τα κάνεις; Και γιατί δεν θα τα κάνεις;». Ο κ. Πελετίδης, τέλος, δήλωσε πεπεισμένος για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης λέγοντας: «Θα τα δώσουν. Γιατί να μην τα δώσουν;».

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ: «Ανατροπή του σχεδιασμού ή κάθε νόμιμο μέσο»

Κάτοικοι ΚΕΤΧ - Αστυνομικό Μέγαρο Πάτρας

Με συγκεντρώσεις, περίοικοι του ΚΕΤΧ βάζουν όρους

H Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Εγλυκάδας, Προφήτη Ηλία, Γηροκομειού και Παγώνας επανέλαβε στην «ΠτΔ» ότι στην περίπτωση που δεν χρηματοδοτηθούν τα αντισταθμιστικά έργα και δεν αλλάξει ο υπάρχων σχεδιασμός θα εξαντλήσουν, με τη συνδρομή όλων των τοπικών φορέων και πρωτίστως του Δήμου, κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της πόλης και των έννομων αγαθών των κατοίκων.

Οπως τονίζεται: «Ως κάτοικοι της περιοχής -το διάστημα των τριών τελευταίων χρόνων- έχουμε επισημάνει και αναδείξει με στοιχεία τη βλάβη που θα προκαλέσει στην περιοχή της Ανω πόλης το συγκεκριμένο έργο. Τυχόν υλοποίησή του με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα της περιοχής και χωρίς τα αντισταθμιστικά έργα που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να χρηματοδοτήσει, θα σημάνει πλήρη αποτυχία που θα οδηγήσει αφενός σε κυκλοφοριακό χάος στην Ανω πόλη και σοβαρότατη υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, αφετέρου σε προβληματική λειτουργία των κρίσιμων για την πόλη υπηρεσιών που θέλει να στεγάσει».

Υπογραμμίζεται δε, πως: «Είναι πραγματικά κρίμα, εν έτει 2024, να υλοποιούνται έργα τέτοιας κλίμακας με τόση προχειρότητα χωρίς καμία μελέτη και ορίζοντα σε μια ήδη επιβαρυμένη οικιστική περιοχή. Στην περίπτωσή μας έχει καταλυθεί κάθε πολεοδομικός σχεδιασμός και κατεύθυνση του Σχεδίου Πόλεως. Ο σχεδιασμός αυτός απαιτεί σε μια σύγχρονη πόλη υπηρεσίες τέτοιας φύσης να στεγάζονται περιφερειακά του αστικού κέντρου και να συνδέονται με άρτιο οδικό δίκτυο προς εξυπηρέτηση τόσο των επισκεπτών όσο και των υπαλλήλων».

Καθίσταται σαφές ότι: «Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει από τους ιθύνοντες ο κοινός νους ώστε, εφόσον δεν χρηματοδοτηθούν τα αντισταθμιστικά έργα, να ανατραπεί ο υπάρχων σχεδιασμός προς όφελος της πόλης και των αστυνομικών υπηρεσιών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εξαντλήσουμε, με τη συνδρομή όλων των τοπικών φορέων και πρωτίστως του Δήμου, κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της πόλης και των έννομων αγαθών μας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Από σήμερα διαθέσιμο το πετρέλαιο θέρμανσης, πού θα κυμανθούν οι τιμές

Δήμος Αιγιαλείας: Η κούρσα διαδοχής του Δημήτρη Καλογερόπουλου, οι υποψήφιοι «μνηστήρες»

Πάτρα: Εκαψαν αυτοκίνητο, σε ποιον ανήκει ΦΩΤΟ

Αδίστακτος και αιμοσταγής χαρακτηρίζεται ο Αιγιώτης «πορτιέρης», η ενοπλη ληστεία κατά Καλλίτση και χρηματαποστολής των ΕΛΤΑ

Πάτρα: «Δεν προλαβαίνουμε τις αυτοκτονίες»

Τραγωδία στην Πατρών-Πύργου: Νεκρός 57χρονος οδηγός μηχανής μετά τη σύγκρουση με αυτοκίνητο ΦΩΤΟ

Τι κρύβει ο Κορινθιακός: Η «Π» παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας διεθνούς ομάδας επιστημόνων ΦΩΤΟ

Ξεκίνησε η ρύθμιση χρεών με έως 60 δόσεις στους Δήμους – Η διαδικασία για την Πάτρα

ΒΙΝΤΕΟ Πιτσιρικάς λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε μαϊμού και εκείνη «τρελαίνεται»