Εχει και η Πάτρα την… Πίζα της! Η «Π» αποκαλύπτει τη μελέτη της πλατείας της Περιβόλας, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ! ΦΩΤΟ

Κλαυσίγελος με την… κεκλιμένη πλατεία της Περιβόλας

Πάτρα Η πιο… σουρεαλιστική πλατεία της Πάτρας: Άδεια και… κατηφορική!

Μπορεί η Ιταλία να είναι ξακουστή για τον κεκλιμένο Πύργο της Πίζας, αλλά φαίνεται ότι έχει και η Πάτρα, το ανάλογο «αξιοθέατό της»: Την… κεκλιμένη πλατεία της Περιβόλας!

Δεν πρόκειται βέβαια, για ένα περίπυστο μνημείο ιστορίας, αλλά για ένα… περίπτυστο «μνημείο» γραφειοκρατικής τρέλας!

Η… σουρεαλιστική «πλατεία» που βρίσκεται έμπροσθεν του Ι.Ν. Αγίων Πάντων, έχει τη θλιβερή ιδιαιτερότητα ότι κατασκευάστηκε… κατηφορική, ενώ σε πολλά σημεία έχει υποστεί καθιζήσεις του εδάφους! Είναι μάλιστα παντελώς… άδεια, χωρίς ούτε καν ένα… παγκάκι, έστω για δείγμα, αλλά το βασικότερο είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με τα σχέδια της μελέτης, που παρουσιάζει σήμερα η «Π».

Πάτρα

Η ανεφάρμοστη μελέτη του Δήμου για πλατεία-φάντασμα

Πάτρα

Οι κάτοικοι δείχνουν στην “Π” την μελέτη

Οπως μπορείτε να δείτε σε αυτά, είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα – μηχανικό του Δήμου Πατρέων Δημήτρη Τσιριγώτη, μία ειδυλλιακή πλατεία: Με σύγχρονα στοιχεία, μεγάλη παιδική χαρά, άπλετο φωτισμό, συστοιχίες δένδρων και παρτέρια, ενώ προβλέπονταν σκίαστρα, πέργκολες, σκαλοπάτια, ακόμα και βυθιζόμενες μπάρες!

Οπως λένε οι κάτοικοι, ο χώρος αγοράστηκε από τον Δήμο το 2005, ενώ το 2010 εκδόθηκε η άδεια με την αντίστοιχη μελέτη. Το 2013, ήρθε ένα δημοτικό συνεργείο, τοποθέτησε απλά κυβόλιθους και… έγινε καπνός! Εκτοτε, η κατ’ ευφυμισμόν πλατεία, έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης τροχοφόρων για τις ανάγκες της εκκλησίας!

Πάτρα

“Μας έχει ξεγραμμένους ο Δήμος” λένε οι κάτοικοι

«Δεν έχει καμία σχέση με τη μελέτη που είχε συνταχτεί! Την έχουν αφήσει όπως τη βλέπετε εδώ και πολλά χρόνια και έτσι εδώ στην Περιβόλα, αν και υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά, δεν έχουμε ούτε μία πλατεία, ούτε μία παιδική χαρά! Είμαστε ξεχασμένοι από τον Δήμο Πατρέων! Το λέμε με πολύ παράπονο! Δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος αναψυχής για τους κατοίκους μιας τόσο μεγάλης περιοχής, όπως η Περιβόλα!», σημειώνουν με παράπονο οι κάτοικοι στην «Πελοπόννησο» και συμπληρώνουν:

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ»

Οπως εξιστορούν στην «Π», μετά από συνεχείς οχλήσεις του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, καλούνται το 2017 οι εκπρόσωποι της περιοχής στον Δήμο:

«Μας ανακοινώνουν ότι έχουν έτοιμη την παιδική χαρά για να την τοποθετήσουν. Αλλά πού να την τοποθετήσουν; Σε μια κατηφορική πλατεία; Οταν τους επισημάναμε αυτή την κατάσταση, αντί να φτιάξουν την πλατεία, απλά… ακύρωσαν την τοποθέτηση της παιδικής χαράς! Το 2021 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας έδωσε υπόσχεση ότι σύντομα ο Δήμος θα προχωρήσει στην επανακατασκευή της πλατείας, μαζί με την ασφαλτόστρωση της οδού Διακίδη. Δεν έγινε τίποτε φυσικά… ».

Οι κάτοικοι εκφράζουν την πικρία τους στην «Π»: «Είμαστε η περιοχή της Πάτρας, με τα περισσότερα παιδάκια. Κι όμως, δεν έχουμε μια πλατεία να παίξουν τα παιδιά! Αναγκάζονται οι γονείς να τα πηγαίνουν σε άλλες μακρινές περιοχές, ή σε ιδιωτικούς παιδότοπους για να παίξουν! Παράλληλα, χωρίς πλατεία, δεν υπάρχει στην Περιβόλα ένας χώρος για κοινωνική συνάθροιση, για την τέλεση εκδηλώσεων και κάθε είδους πολιτιστική παράσταση. Οι συνέπειες από την απουσία πλατεία είναι πολύπλευρες… Δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχει κοινωνική ώσμωση, δεν υπάρχει τίποτα!».

Πάτρα

“Δεν μπορούν να παίξουν τα παιδιά μας”, λέει η Χριστίνα Πέττα

Μέσω της «Π» απευθύνουν μήνυμα στον Δήμο: «Είμαστε δυστυχώς ξεγραμμένοι από τον δημοτικό χάρτη! Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν από το σημερινό δημοσίευμα της «Πελοποννήσου» και να κάνουν επιτέλους κάτι για την πολύπαθη περιοχή μας!».
Αραγε, θα αποκτήσουν, επιτέλους, και τα παιδιά της Περιβόλας, την πλατεία που δικαιούνται;