Τιμολόγια ρεύματος: Πράσινο, μπλε και κίτρινο – Ποια η πιο οικονομική κατανάλωση

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στους καταναλωτές είπε ότι «αυτή η αγορά είναι κολασμένα σύνθετη. Η προσπάθεια μας είναι να απλοποιήσουμε αυτή την διαδικασία».

Τιμολόγια ρεύματος

Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσπάθησε να εξηγήσει το νέο τοπίο σε σχέση με τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερωτηθείς για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το φθηνότερο τιμολόγιο που θα ισχύει από την Πρωτοχρονιά τις μεσημβρινές ώρες, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε ότι με βάση το υφιστάμενο καθεστώς το νυχτερινό ρεύμα το καλοκαίρι ίσχυε από τις 23:00 έως τις 07:00 και τον χειμώνα από τις 02:00 έως τις 08:00».

Με το νέο καθεστώς από το επόμενο έτος, το φθηνότερο ρεύμα θα παρέχεται κατά τις μεσημβρινές ώρες. Και αυτό γιατί το μεσημβρινό φθηνότερο τιμολόγιο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από πολλά νοικοκυριά και συγκεκριμένα από τους εργαζόμενους. Ο κος Σκυλακάκης σημείωσε πως το πλυντήριο καταναλώνει το 17% της ενέργειας, ενώ το 40% καταναλώνεται από το μαγείρεμα.

Προχωράμε στο νέο μέτρο «για να πετύχουμε γενικότερα φθηνές τιμές ρεύματος και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μετατοπίζοντας την ζήτηση σε εκείνες τις ώρες», σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας, συμπληρώνοντας πως “υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που έχουν πάντοτε ένα άτομο στο σπίτι, όπως τα νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία, 150.000 νοικοκυριά με μωρά έως 2 ετών, τα νοικοκυριά των συνταξιούχων”, ενώ σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι έχουν και το Σαββατοκύριακο». Ο ίδιος σημείωσε πως «το φθηνό ρεύμα δίνεται όταν είναι φθηνό το ρεύμα» και πως «αν δίνουμε φθηνό όταν είναι ακριβό, κάνουμε παράλογα πράγματα και δεν μπορεί να κάνουμε παράλογα πράγματα».

Εξήγησε ακόμη ότι «η αποθήκευση ρεύματος ήταν πανάκριβη πριν από δύο χρόνια. Αν βάζαμε μαζικά αποθήκευση θα ήταν ακριβότερο το ρεύμα για όλους».

Σύμφωνα με το newsit, ερωτηθείς για το ποιο χρώμα τιμολογίου πρέπει να επιλέξει κανείς και για το αν υπάρχει «τιμωρία» των καταναλωτών που δεν θα μπορούν να υπαχθούν στο πορτοκαλί τιμολόγιο, αν δεν διαθέτουν έξυπνο μετρητή, ο υπουργός είπε ότι «ο καθένας έχει το δικό του προφίλ, εγώ πέρσι πήρα πράσινο.

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν περίπου το 50% της κατανάλωσης. Προτεραιοποιήθηκαν αυτές να αποκτήσουν έξυπνο μετρητή, γιατί όταν αυτές μειώσουν την κατανάλωση, θα αλλάξουν οι τιμές για όλους μας. Είχαμε καθυστέρηση 2,5 ετών, καθώς υπήρξαν δικαστικές εμπλοκές. Έχουν αρχίσει και μπαίνουν έξυπνοι μετρητές και σε οικιακούς καταναλωτές: θα μπαίνουν 500.000 τον χρόνο και θα μπορούν να επιλέξουν και αυτοί το πορτοκαλί τιμολόγιο».

«Το πράσινο τιμολόγιο μας εξασφάλιζε να εξοικειωθούμε με την ανταγωνιστικότητα», είπε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι «στους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς αυξάνεται η είσοδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα έχουμε μείωση των τιμών. Αν διαλέξετε μπλε σε περίοδο με χαμηλές τιμές και χαμηλό τιμολόγιο αυτό σας διασφαλίζει. Σε περίπτωση μείωσης των τιμών, το μπλε θα είναι λίγο ακριβότερο. Εγώ έχω πράσινο, αν δω ότι τα τιμολόγια πέφτουν, μπορεί να επιλέξω ένα μπλε. Οι τιμές είναι χαμηλότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη από ότι το καλοκαίρι. Τότε πρέπει να διαλέγεται το τιμολόγιο».

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στους καταναλωτές είπε ότι «αυτή η αγορά είναι κολασμένα σύνθετη. Φυσικό είναι να αισθάνονται προβληματισμένοι οι καταναλωτές, θέλει χρόνια να την καταλάβεις. Η προσπάθεια μας είναι να απλοποιήσουμε αυτή την διαδικασία».

 

Διαβάστε επίσης:

Oσμή σκανδάλου στην Πάτρα, «βαφτίζονται» διαβητικοί αλλά χωρίς να είναι!

Συναγερμός μετα από απειλή για βόμβες σε σημεία της Αθήνας

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Οι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, υπάρχει Συμφωνία

Εκτός υπηρεσίας ο σταθμάρχης που έστειλε συρμό Προαστιακό σε γραμμή μετρό!

Καιρός: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι σήμερα 17/10, η πρόγνωση μέχρι τη Δευτέρα