Πάτρα: «Δεν κινδυνεύει με λουκέτο η Μέριμνα», σε φάση εξωστρέφειας και οικονομικής εξυγίανσης το Ίδρυμα ΦΩΤΟ

Έκκληση για χορηγίες από επαγγελματίες και εταιρείες

Μέριμνα Με ταχύ βηματισμό η "Μέριμνα" οδεύει αταλάντευτα στο αύριο

Σε φάση πλήρους εξωστρέφειας και οικονομικής εξυγίανσης έχει περάσει πλέον η «Μέριμνα» μετά τις κοπιώδεις, συντονισμένες και λυσιτελείς ενέργειες της Διοίκησης, στέλνοντας μέσω της «Πελοποννήσου» το μήνυμα, ότι το ίδρυμα επιταχύνει τον βηματισμό του, συγχρονιζόμενο στις σύγχρονες και επιτακτικές ανάγκες της κοινωνίας.

Η αυτοψία που διενήργησε η εφημερίδα μας αναδεικνύει την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο, έπειτα από αρκετά χρόνια αστάθειας και κλυδωνισμών που προηγήθηκαν, ιδιαίτερα κατά και μετά την περίοδο του κορονοϊού.

Μέριμνα

Περιήγηση της “Π” στο Ίδρυμα, από τον Νίκο Μαρκάτο

«Σήμερα η Μέριμνα, με βάση τα οικονομικά στοιχεία, έχει βγει από το τέλμα της εσωστρέφειας και σύντομα ελπίζουμε να παρουσιάσουμε στον πατραϊκό λαό το ιδρυμα, όπως το ήξερε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δηλαδή να προσφέρει το έργο του, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και στις γύρω περιοχές» λέει στην «Π» ο δραστήριος πρόεδρος του ΔΣ Ανδρέας Δημητρακόπουλος, καλώντας ταυτόχρονα επιχειρηματίες, εταιρείες και απλούς πολίτες, να συνδράμουν το έργο του Κέντρου: «Αυτή τη στιγμή το ύψος των χορηγιών ανέρχεται μόλις στις 15.000 -20.000 ευρώ τον χρόνο, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός φθάνει το 1.100.000 ευρώ. Θα μπορούσαμε να δεχθούμε χορηγίες και όχι απαραίτητα μετρητά, αλλά σε είδος και υπηρεσίες. Θέλουμε να απευθύνουμε ένα ανοικτό κάλεσμα μέσα από την «Πελοπόννησο», σε όσους μπορούν να βοηθήσουν είτε αναλαμβάνοντας την αναβάθμιση των κτιρίων είτε με τη διάθεση λεωφορείων είτε με την προμήθεια εδεσμάτων, γλυκών κ.ά. είτε με την παροχή έργου. Είναι όλα καλοδεχούμενα! Και το σίγουρο είναι ότι η όποια βοήθεια, εδώ πιάνει τόπο!».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημητρακόπουλος ξεκαθαρίζει ότι δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος «λουκέτου» για τη «Μέριμνα»: «Βγήκαμε από την περίοδο του κορονοϊού με οικονομικά βάρη, τα οποία όμως τα έχουμε ρυθμίσει και θα είμαστε ακόμα καλύτερα, όταν τελειώσουν αυτές οι ρυθμίσεις. Το Ιδδρυμα είναι σε θέση, με τα προγράμματα που έχει, να πορευτεί χωρίς προβλήματα, μέσα από τη χρηστή διαχείριση που κάνουμε».

Η Μέριμνα παρέχει υπηρεσίες λογοθεραπείας, ατομικής εργοθεραπείας, φυσικής αγωγής, φυσικοθεραπείας και ειδικής διαπαιδαγώγησης σε άτομα χρήζοντα εξειδικευμένων υπηρεσιών και άνω των 21 ετών. Με το τέλος δηλαδή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Δημοσίου και μέχρι να κλείσουν τα μάτια τους. Σήμερα φιλοξενεί 100 παιδιά και καθημερινά έχουν φυσική παρουσία, περί τους 80-90 τροφίμους και 15 άτομα που διαμένουν στο οικοτροφείο.

Μέριμνα

O Πρόεδρος, δείχνει τον κήπο που καλλιεργούν τα παιδιά

Ο γραμματέας Νίκος Μαρκάτος υπογραμμίζει την αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Σεβ, Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, αλλά σε σχέση με τον Δήμο Πατρέων είναι συγκρατημένος: «Εχουμε μερικώς αγαστή συνεργασία με τον Δήμο. Θέλουμε εντονότερη την παρουσία του σε θέματα καθημερινότητας. Θα μπορούσαν τα συνεργεία του να περιποιηθούν το χώρο, να φυτέψουν λουλούδια, να στήσουν εκδηλώσεις, να μας εμπλέξουν εντονότερα στο Καρναβάλι κ.ά. Γενικότερα, να νιώσουμε τον Δήμο πιο κοντά μας. Αυτό μας λείπει!».

Το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πάτρας Aτόμων με Νοητική Υστέρηση η «ΜΕΡΙΜΝΑ», ιδρύθηκε το 1969 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Διοικείται από 7μελές ΔΣ, του οποίου τα 4 μέλη προέρχονται από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ» ΜΕΡΙΜΝΑ και τα 3 μέλη ορίζονται από τον Δήμο Πατρέων. Επισημαίνεται, ότι τα μέλη του ΔΣ προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους.

Το Κέντρο εκπαιδεύει και φιλοξενεί κατά κύριο λόγο άτομα με νοητική υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές μέσα από διάφορα προγράμματα που υλοποιεί. Οι ωφελούμενοι του Κέντρου συμμετέχοντας σε τμήματα υποστήριξης, επαγγελματικής και προεπαγγελματικής κατάρτισης λαμβάνουν υπηρεσίες αξιολόγησης και διάγνωσης, εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ένταξης στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ενώ παρέχεται και υποστήριξη – συμβουλευτική στους φροντιστές τους.

Ενδεικτικά, λειτουργούν Εργαστήρια Βιβλιοδεσίας, Διακοσμητικής, Κηπουρικής, Σαπουνιού, Αγγειοπλαστικής, Κατασκευών, Γενικής χειροτεχνίας, Ξυλουργικού, Πληροφορικής ενώ λειτουργεί και Μουσικό Εργαστήρι.

Μέριμνα

Το τμήμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Οσο για την κτιριακή υποδομή της «Μέριμνας» ο πρόεδρος σημειώνει: «Είναι επί της ουσίας τρία τα κτίρια μας και είναι ενεργοβόρα. Θα θέλαμε να τα αναβαθμίσουμε, να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά, αλλά δεν υπάρχουν οι πόροι. Θα θέλαμε στον τομέα αυτή τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».