Προληπτικά μέτρα κατά της διαφθοράς από τη ΔΟΥ Πατρών

Πρωτοφανή μέτρα κατά της διαφθοράς με εντολή ΑΑΔΕ

ΔΟΥ Πατρών

Τα περιστατικά διαφθοράς εφοριακών υπαλλήλων, που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στη Χαλκίδα και προχθές στην Κέρκυρα, είχαν ως αποτέλεσμα να αυστηροποιείται με πρωτοφανή τρόπο, το πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τις κατά τόπους Εφορίες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Πελοποννήσου», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ειδοποίησε – προ ημερών – τη Διεύθυνση της ΔΟΥ Πατρών, ότι σταματούν τα απρογραμμάτιστα «πήγαινε–έλα» φορολογουμένων και λογιστών στο κτίριό της, για οποιαδήποτε υπηρεσιακή εργασία απαιτούσε φυσική παρουσία.

Ολες οι εργασίες, που γίνονται μέχρι σήμερα με αυτό τον τρόπο – και που κατά γενική ομολογία διευκόλυνε τους φορολογούμενους και εξυπηρετούσε τους φοροτεχνικούς, παύουν – με αυστηρή εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή – καθώς τα ραντεβού θα κλείνονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσα από τη σχετική εφαρμογή.

Πλέον, κανείς δεν θα περνά την πόρτα της Εφορίας Πατρών, αν δεν έχει κλείσει ραντεβού και μάλιστα με συγκεκριμένο υπάλληλο.
Σύμφωνα με την ίδια εντολή, οι φορολογικοί έλεγχοι, έπειτα από κλήση σε Επιχειρήσεις και Φυσικά πρόσωπα, θα διενεργούνται υπό τη στενή επιτήρηση και μάλιστα σε ειδικό δωμάτιο.

Οπως πληροφορείται η «Π» από έγκυρες πηγές, ο φορολογικός έλεγχος θα καταγράφεται από κάμερες, που θα είναι εγκατεστημένες στο ειδικό δωμάτιο, όπου παρόντες, εκτός από την ελεγχόμενη επιχείρηση και τον λογιστή της, θα είναι ο αρμόδιος ελεγκτής της ΔΟΥ, ο επόπτης και ο εκάστοτε διευθυντής ή διευθύντρια. Η εικόνα από τις κάμερες θα μεταδίδεται απευθείας σε Κέντρο Ελέγχου της ΑΑΔΕ (στην Αττική), ώστε να διασφαλίζεται από πολλές πλευρές, το αδιάβλητο του φορολογικού ελέγχου.

Η μέθοδος αυτή, μπορεί να θυμίζει σε κάποιους δωμάτιο «ανάκρισης» της Αστυνομίας, αλλά και ο φορολογικός έλεγχος, είναι ένα είδος οικονομικής ανάκρισης. Βέβαια, πολλοί θα διερωτηθούν, τα φακελάκια δωροδοκίας Εφοριακών δίνονταν μέσα στις Εφορίες;

Τέτοιες παράνομες συναλλαγές δεν γίνονταν σε εξωτερικούς χώρους; Και βέβαια, τα φακελάκια δεν δίνονται – συνήθως – μέσα στις Εφορίες, αλλά το μέτρο είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.

Το γεγονός πάντως, ότι στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί έως σήμερα 2.352 καταγγελίες για περιπτώσεις διαφθοράς εκ των οποίων οι 645 είναι επώνυμες, όπως αναφέρει η ίδια, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Φοροτεχνικοί, που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα παραπάνω, τόνισαν, χαρακτηριστικά, πως μετά τις υποθέσεις της Χαλκίδας και της Κέρκυρας, οι εφοριακοί «φυλάνε τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά» και για να είναι καλυμμένοι.

Η Ενωση Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αχαΐας, συμφώνησε σε – προ ημερών – συνάντηση εργασίας αντιπροσωπείας στην Εφορία.