Ο Ξένος: Υποφωτισμένα μυστικά και απρόβλεπτα μυστήρια

Η αφήγηση είναι πολυεπίπεδη, με διάφορες υποπλοκές και χαρακτήρες των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται με απροσδόκητους τρόπους.

Ο Ξένος

όσο και η έλλειψη της έχουν καταστρέψει πολλούς ανθρώπους. Γιατί οι άνθρωποι μπορούν να υπομείνουν κάθε είδους μοναξιά, κάθε είδους απομόνωση αλλά ποτέ δεν μπορούν να αντέξουν τη μοναξιά που γεννά το τέρας της  έλλειψης εμπιστοσύνης.

Ο Άνταμ Πράις στον Ξένο που προβάλλεται στο Netflix συνοδεύει στο γήπεδο, τους δυο γιούς του στην καθημερινή τους προπόνηση. Εκεί γίνεται ο αρχικός στόχος της αινιγματικής φιγούρας που είναι γνωστή ως ο Ξένος ή πιο σωστά η Ξένη, η οποία αποκαλύπτει στον εμβρόντητο οικογενειάρχη ότι η Κορίν η γυναίκα του είχε μηχανευτεί μια εγκυμοσύνη, την οποία για ευνόητους λόγους την οδήγησε στην απώλεια του εμβρύου. Αναστατώνεται ο Άνταμ αλλά ακολουθώντας την αρχή του νήμα που έλαβε από τη σκοτεινή μορφή διαπιστώνει ότι έχει δίκιο. Η Κορίν εξαφανίζεται χωρίς να δίνει σημεία ζωής και οι ειδυλλιακή ζωή της δεμένης και αγαπημένης οικογένειας καταρρέει. Ενώ ο Άνταμ αποδίδεται σε μια εναγώνια προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τη γυναίκα του, η παράξενη Ξένη συνεχίζει τα χειριστικά σχέδιά της με άλλα άτομα, απαιτώντας κάποιες φορές και αμοιβή για να μην προβεί σε αποκαλύψεις.

Στην ήδη υπάρχουσα αναταραχή έρχεται να προστεθεί και ο μυστηριώδης τραυματισμός ενός μαθητή στο σχολείο, που συγκλονίζει την κοινότητα. Ο μαθητής βρίσκεται βαριά τραυματισμένος και εισάγεται στην εντατική. Καθώς η αστυνομία ερευνά, οι υποψίες πέφτουν στον μεγαλύτερο γιο του Άνταμ, τον Μάικ και την φίλης τους την Ντέιζι, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την ήδη ταραγμένη κατάσταση του Άνταμ.

Σύντομα ο Άνταμ βρίσκεται μπλεγμένος σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό από την απάτη της Κορίν και θα συνειδητοποιήσει ότι αν δεν κάνει τις σωστές κινήσεις, η συνωμοσία στην οποία έχει εμπλακεί δε θα καταστρέψει απλώς ζωές, αλλά θα βάλει τέλος σε αυτές.

Ο Ξένος είναι το 14ο αυτόνομο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα αστυνομικού, Χάρλαν Κόμπεν . Το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2015. Ο Χάρλαν Κομπέν δήλωσε: «Ο Ξένος ήταν ένα από τα πιο απαιτητικά μυθιστορήματα – και σίγουρα το πιο ανατρεπτικό. Όταν το έγραφα, δεν  φανταζόμουν ποτέ ότι θα γινόμουν μέλος της “Dream Team” που θα του έδινε ξανά ζωή».

Ένα από τα κεντρικά θέματα που διερευνάται στο “Ο Ξένος” είναι η έννοια της εμπιστοσύνης και το πόσο εύκολα μπορεί να καταρρεύσει. Ο αγώνας του Άνταμ να συμβιβαστεί με την προδοσία της γυναίκας του τον αναγκάζει να αμφισβητήσει όλα όσα νόμιζε ότι γνώριζε για το γάμο τους, οδηγώντας τον σε ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και, τελικά, λύτρωσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς, η ένταση αυξάνεται, καθώς ο Άνταμ αγωνίζεται ενάντια στον χρόνο για να αποκαλύψει την αλήθεια, ενώ παράλληλα περιηγείται σε έναν ιστό απάτης και κινδύνου.

Ο Ρίτσαρντ Άρμιταζ ο οποίος υποδύεται τον Άνταμ δήλωσε «Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος όταν διάβασα το βιβλίο του Χάρλαν Κομπέν «Ο Ξένος», ένα απρόβλεπτο μυθιστόρημα που σου προκαλεί ταχυπαλμία, ενώ ταυτόχρονα εμπεριέχει και κοινωνικά μηνύματα. Είμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψω ξανά με τη Νίκολα Σίντλερ και την υπέροχη δημιουργική ομάδα που έχει συγκεντρώσει.»

Καθώς η σειρά εξελίσσεται, οδηγούμαστε  σε έναν ίλιγγο ανατροπών, καθώς ο Άνταμ εμβαθύνει στην αλήθεια πίσω από τις πράξεις της συζύγου του. Αυτή η αποκάλυψη πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων που δεν επηρεάζουν μόνο τη ζωή του Άνταμ, αλλά διαπλέκονται και με τις ζωές άλλων χαρακτήρων της ιστορίας.

Η αφήγηση είναι πολυεπίπεδη, με διάφορες υποπλοκές και χαρακτήρες των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται με απροσδόκητους τρόπους. Από διεφθαρμένους αστυνομικούς μέχρι προβληματικούς εφήβους, κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του μυστικά και κίνητρα, προσθέτοντας στην πολυπλοκότητα της ιστορίας. Ο ρυθμός είναι αμείλικτος, καθώς το διακύβευμα συνεχίζει να κλιμακώνεται με κάθε επεισόδιο που περνάει.

Στα μέσα του έκτου επεισοδίου, η αφήγηση φτάνει σε πυρετό καθώς συγκλίνουν διάφορα νήματα της πλοκής, αφήνοντας τους θεατές να περιμένουν με αγωνία τη λύση. Η περίπλοκη αφήγηση της ιστορίας κρατάει το κοινό να μαντεύει μέχρι το τέλος, με τις απροσδόκητες ανατροπές και αποκαλύψεις να κρατούν την αγωνία ζωντανή μέχρι τις τελευταίες στιγμές.

Ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά της σειράς είναι η ικανότητά της να συνυφαίνει πολλαπλές ιστορίες μεταξύ τους απρόσκοπτα. Από τη στιγμή που ο Αδάμ προσεγγίζεται από τον μυστηριώδη άγνωστο με τη συγκλονιστική αποκάλυψη για τη γυναίκα του, η πλοκή πυκνώνει με κάθε επεισόδιο, εισάγοντας νέους χαρακτήρες και ανατροπές που προσθέτουν στρώματα στο γενικότερο μυστήριο. Ο ρυθμός είναι καλά εκτελεσμένος, διατηρώντας την ένταση και την ίντριγκα, ενώ σταδιακά ξετυλίγεται ο αλληλένδετος ιστός των μυστικών.

Ορισμένες φορές, όμως,  η πλοκή μπορεί να μοιάζει μπερδεμένη, με πολυάριθμες υποπλοκές και παραπλανητικά στοιχεία που μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς. Επιπλέον, ενώ το φινάλε προσπαθεί να κλείσει τις εκκρεμότητες, μπορεί να αφήσει ορισμένα νήματα της πλοκής άλυτα.

Το καστ προσφέρει εξαιρετικές ερμηνείες, προσδίδοντας βάθος και αυθεντικότητα στους αντίστοιχους ρόλους τους. Ο Ρίτσαρντ Άρμιταζ ως Άνταμ Πράις είναι ο πειστικός οικογενειάρχης που ζει το όνειρο που τείνει να γίνει αβάσταχτος εφιάλτης , απεικονίζοντας έναν άνθρωπο που έχει μπει σε έναν κόσμο εξαπάτησης και αβεβαιότητας με ωμό συναίσθημα και πεποίθηση. Η Σιβόν Φίνεραν αποδίδει μια συναρπαστική ερμηνεία ως επιθεωρήτρια Γιοχάνα Γκρίφιθ, της οποίας η αδιάκοπη αναζήτηση της αλήθειας ωθεί  μεγάλο μέρος της αφήγησης προς τα εμπρός. Η Χάνα Τζον-Κάμεν και το σύνολο των ηθοποιών συμβάλλει στη ζοφερή ατμόσφαιρα της σειράς.

Οπτικά το “Ο Ξένος” έχει ενδιαφέρουσα ατμοσφαιρική κινηματογράφηση που αποτυπώνει αποτελεσματικά τη διάθεση και τον τόνο κάθε σκηνής. Η χρήση των τοποθεσιών προσθέτει στην αυθεντικότητα της σειράς, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την αντίθεση μεταξύ της φαινομενικά συνηθισμένης πρόσοψης της αστικής ζωής και των σκοτεινών μυστικών που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια. Με το μείγμα μυστηρίου και δράματος, το ” Ο Ξένος ” εδραιώνει τη φήμη του Χάρλαν Κομπέν ως αριστοτέχνη αφηγητή στο χώρο της μυθοπλασίας αγωνίας.

Ο άνθρωπος όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αδιέξοδα, όταν κινδυνεύει να αποκαλύψει τις αδυναμίες, όταν φοβάται να βγει στο φως γιατί θα συντριβεί, χτίζει ένα τοίχο από κρυψώνες και μυστικά είναι το μέσο για να καλύψει ό,τι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, είναι ο τρόπος να μην εξαϋλωθεί.