Με αυτοκόλλητο τα ταξί της Αχαΐας, τι λένε στην «Π» οι επαγγελματίες για τα POS και τη φορολόγηση

Πρόβλημα για τα ταξί η τεκμαρτή φορολόγηση και όχι τα POS

ταξί Τα μεγάλα διάφανα σήματα από χθες και στα ταξί της περιοχής
Ξεκίνησε από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η διάθεση των αυτοκόλλητων ετικετών για τα τερματικά πληρωμής POS στα ταξί της Αχαΐας. Η διάθεση των αυτοκόλλητων ετικετών γίνεται στις εγκαταστάσεις του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού, στην οδό Ευβοίας 250 προσωπικά στον κάθε ιδιοκτήτη ή οδηγό, διότι υπογράφει σε κατάσταση με ονοματεπώνυμο και αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στους οδηγούς Ταξί διορία, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, για να τοποθετήσουν στο πίσω δεξί τζάμι των οχημάτων τους, τις ειδικές αυτοκόλλητες ταμπέλες, με τις οποίες ενημερώνονται οι καταναλωτές σχετικά με την υποχρέωση αποδοχής καρτών πληρωμών από τους αυτοκινητιστές. Σε περίπτωση μη επικόλλησης της ταμπέλας προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΙΑΤΑ), αν και τις προηγούμενες ημέρες, προχώρησε σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρώσει τη σχετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών παρέλαβε το σύνολο των αυτοκόλλητων και το μοίρασε στα κατά τόπους σωματεία.

Πρόεδρος Ταξί Πάτρα Γιώργος Σιδέρης

Ο Γιώργος Σίδερης

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Πατρών και Περιχώρων, Γιώργος Σίδερης δήλωσε στην «Πελοπόννησο», ότι ο κλάδος δεν κάνει πίσω ως προς τις επιδιώξεις του. «Οι οδηγοί ταξί έχουν προσφύγει στο ΣτΕ μέσω της Ομοσπονδίας και περιμένουν να βγει η απόφαση. Εως τότε είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε τα αυτοκόλλητα σήματα, γιατί είναι νόμος του κράτους και πρέπει να συμμορφωνόμαστε» είπε ο κ. Σίδερης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σωματείου, σχολίασε δυσμενώς και τα στοιχεία για τη χρήση των POS που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα παραπλανητικό αφήγημα, για να δοθεί μία εικόνα ότι ο κλάδος έκρυβε έσοδα. «Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που παρουσιάζονται. Δεν αυξήθηκε ο τζίρος 177%, αντιθέτως μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και φέτος που μας φορολόγησαν με το τεκμαρτό εισόδημα, μας πέθαναν. Είναι δυνατόν ένα συνεταιριστικό αυτοκίνητο να πληρώνει φόρο 6.000 ευρώ; Για όνομα του Θεού» τόνισε ο κ. Σίδερης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο τζίρος στα ταξί μέσω POS ήταν 26 εκατ. ευρώ συνολικά το 2023, με το οκτάμηνο να φτάνει στα 18 εκατ. ευρώ. Φέτος, μετά τη διασύνδεση ταμειακών με POS, η ΑΑΔΕ κατέγραψε τζίρο 50 εκατ. ευρώ στο οκτάμηνο, ενώ συνολικά για το 2024 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 73 εκατ. ευρώ.

ταξί

O Πάνος Αγγελόπουλος

Ο πρόεδρος του Σωματείου οδηγών ταξί Αιγίου, Πάνος Αγγελόπουλος τόνισε στην «Π»,  ότι 128 επαγγελματίες στην περιοχή έχουν προμηθευτεί τα αυτοκόλλητα και τα τοποθετούν στα οχήματά τους, γιατί είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να το κάνουν. Τόνισε πως οι οδηγοί δεν είναι αντίθετοι στα POS και στο αυτοκόλλητο, όμως θα έπρεπε να τοποθετείται σε άλλο σημείο του οχήματος, ώστε να μην παρεμποδίζει την ορατότητα του οδηγού και του πελάτη. «Οι 128 οδηγοί Ταξί στην Αιγιάλεια έχουμε όλοι POS από την πρώτη στιγμή. Τα χρησιμοποιούμε κανονικά, αλλά αυτό που γίνεται, ισοδυναμεί με κυνηγητό» είπε αναφερόμενος στο φορολογικό. «Πώς θα αντέξει ένα ταξί στα ορεινά της Αιγιάλειας, με τεκμαρτή φορολόγηση, τη στιγμή που λειτουργεί κυρίως με μαθητές και δύο μήνες από τον τουρισμό του καλοκαιριού; Ηδη κάποιοι συνάδελφοι έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους» είπε.