Εκλογές – Επιμελητήριο Αχαΐας: Παρέδωσε και φεύγει ο Πλάτων Μαρλαφέκας

Αποχωρεί από το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Πλάτων Μαρλαφέκας. Επιβεβαίωση της «Πελοποννήσου», για την έξοδο του απερχόμενου προέδρου.

 

Μαρλαφέκας

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για το Επιμελητήριο Αχαΐας ο απερχόμενος πρόεδρος του φορέα Πλάτωνας Μαρλαφέκας. Με επίσημη δήλωσή του, επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα Κυριακή 20/10/2024, την απόφασή του να αποχωρήσει, όπως ορθώς έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες από την «Πελοπόννησο».

Ο κ. Μαρλαφέκας γνωστοποίησε πως μετά από 12 χρόνια στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Δεκεμβρίου, διεκδικώντας τρίτη θητεία, καθώς επικαλέστηκε τον αυξημένο φόρτο εργασίας στον ΕΦΕΠΑΕ όπου είναι πρόεδρος.

Μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του, εκτίμησε πως στάθηκε με «ευθύνη και απτά αποτελέσματα στο πλευρό των επιχειρηματιών» και πως επιτέλεσε «σημαντικό έργο μέσα σε δύσκολες συνθήκες για το επιχειρείν στα πιο δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι επί των ημερών του εξασφαλίστηκαν πόροι ώστε να αναβαθμιστεί το ιστορικό κτίριο του Επιμελητηρίου που θα είναι έτοιμο το 2026, ενώ θεωρεί ότι με τις ενέργειές του αναβαθμίστηκε ο «θεσμικός αλλά και κοινωνικός ρόλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

Εξηγώντας τον λόγο που αποχωρεί, τόνισε: «Αυτό το διάστημα, παράλληλα με το έργο στο Επιμελητήριο Αχαΐας, από τη θέση του προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ, καλούμαι μαζί με τους συνεργάτες μου σε όλη την Ελλάδα να ανταποκριθώ σε έναν κρίσιμο εθνικό στόχο. Και αυτός είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, στις προβλεπόμενες προθεσμίες, με τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Η ευθύνη αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσουμε ότι από το 2021 που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής στον ΕΦΕΠΑΕ, καταφέραμε για πρώτη φορά η απορροφητικότητα των επιχειρηματικών προγραμμάτων να ξεπεράσει το 100% των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρημάτων, ενώ ο μέσος όρος στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους ήταν μόλις στο 40%. Επίσης, φτάσαμε να εντάξουμε σε προγράμματα ΕΣΠΑ, 1 στις 3 επιχειρήσεις, ενώ στα προηγούμενα ΕΣΠΑ αυτό το ισοζύγιο ήταν 1 επιχείρηση στις 35! Μάλιστα, το 17,79% από αυτές ήταν μικρές και το 76,4% πολύ μικρές επιχειρήσεις!  Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό έγινε χωρίς κανένα προσωπικό ή επαγγελματικό όφελος.

Αυτά τα θετικά αποτελέσματα πρέπει να υπερασπιστώ ως πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ, για να κλείσει ομαλά αυτή η επιτυχημένη προγραμματική περίοδος.
Αυτός ο στόχος δεν μου επιτρέπει να βρίσκομαι παράλληλα συνεχώς στην Αχαΐα και να αφιερωθώ απερίσπαστα και όσο χρειάζεται ως επικεφαλής της επιμελητηριακής μας παράταξης στην εκλογική διαδικασία που θα εξελιχθεί την ίδια ακριβώς περίοδο με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά αδύνατο».