Η Πατρίδα μας διαχρονικά και με ηρωισμό στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Ο Ανδρέας Τσώκος είναι πολιτευτής Αχαΐας με την Νέα Δημοκρατία.

Τι είναι για εμάς σήμερα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου; Ως Έλληνες, οφείλουμε να αναλογιστούμε τη σημασία της ημέρας αυτής στη σύγχρονη συγκυρία, τι μπορεί να μας πει, να μας διδάξει και να μας εμπνεύσει για το παρόν και το μέλλον.

Κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, με σεβασμό, αναλογιζόμαστε και επαναφέρουμε στην Εθνική μνήμη την γενιά των Ελλήνων του 1940. Οι πρόγονοί μας έβαλαν μπροστά την Εθνική αξιοπρέπεια, αντιστεκόμενοι πέραν κάθε συσχετισμού δυνάμεων στο Φασισμό και στο Ναζισμό. Κατέβαλαν βαρύ φόρο αίματος στον βωμό της Ελευθερίας των Ελλήνων. Είναι η υπενθύμιση ενός ορόσημου στην ιστορία μας, όπου η Ελλάδα, μια μικρή σε χώρα έκταση αλλά μεγάλη στο ηρωικό ανάστημα του λαού της, αντιστάθηκε με αξιοπρέπεια.

Από τότε, πάρα πολλά είναι αυτά που έχουν ριζικά αλλάξει, όμως οι αξίες που ενέπνευσαν τον ελληνικό λαό το 1940 παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες. Η ανάγκη για ενότητα, η αντίσταση στην αδικία, η προστασία των δημοκρατικών ιδεωδών και η διαφύλαξη της εθνικής μας κυριαρχίας αποτελούν ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σήμερα.

Οι σύγχρονες διεθνείς συγκυρίες καταδεικνύουν την ανάγκη για εθνική συναίνεση και συνεργασία. Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Η άνοδος του λαϊκισμού και των ακραίων πολιτικών σε πολλές χώρες του κόσμου υπενθυμίζει ότι ο κίνδυνος του ολοκληρωτισμού είναι παρών. Η 28η Οκτωβρίου τονίζει τη σημασία της προστασίας των δημοκρατικών θεσμών και της καταπολέμησης κάθε μορφής αυταρχισμού.

Η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας αποτελεί μια διαχρονική αποστολή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα προς την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας. Η έναρξη διαπραγμάτευσης και για τέταρτη φρεγάτα FDI είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας. Όπως και στα θέματα αεράμυνας και δημιουργίας του θόλου πάνω από την Ελλάδα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε πολύ εξελιγμένη φάση, με μια συνολική νέα προσέγγιση για τα εξοπλιστικά, με αρχές τη διασφάλιση της αποτροπής στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και την αντίληψη εντός και εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων για την τήρηση του δημοσιονομικού χώρου. Επιπλέον, η κυβέρνηση ενισχύει της Ένοπλες Δυνάμεις, με βελτίωση των στρατιωτικών σχολών, ενθαρρύνοντας την νέα γενιά.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί μια σταθερή πολιτική, με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, που αποδίδει καρπούς με εδραίωση του κύρους της πατρίδας μας.

Οι επέτειοι είναι για να αποδίδουμε τιμές και το «σήμερα» είναι για να το αξιοποιούμε με συνεπή δουλειά, με ταπεινότητα απέναντι στους συμπολίτες μας και σεβασμό απέναντι στην ιστορία της πατρίδας μας. Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης για όσους πολέμησαν για την πατρίδα μας και αγωνίστηκαν για τις αξίες της ελευθερίας. Ως Έλληνες στο σήμερα, είμαστε υπερήφανοι για τις ιστορικές επιλογές της χώρας μας, που βρίσκεται διαχρονικά και με ηρωισμό στη σωστή πλευρά της ιστορίας, και για αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.