Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών

Γεμάτη είναι και αυτή την εβδομάδα η ατζέντα του Πανεπιστημίου Πατρών

νέα

Πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις και δράσεις περιλαμβάνει και αυτή την εβδομάδα η ατζέντα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συγκεκριμένα:

31.10.2024 | Τελετή Αναγόρευσης του Δημοσθένη Ε. Μπούρου Ομότιμου Καθηγητή Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής

Ο Δημοσθένης Ε. Μπούρος, Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης». Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα παρουσιάσει ο Αργύριος Ε. Τζουβελέκης, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγητή Γεώργιο Αντωνάκη. Η περιένδυση του τιμώμενου θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Δημοσθένη Ε. Μπούρου με τίτλο: «Πνευμονική Ίνωση, γιατί μας ενδιαφέρει;».

H εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://youtube.com/live/3eJy2eOuMSc?feature=share

Διάκριση μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Γεωλογίας

Εργασίες του κ. Γ. Ηλιόπουλου, Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, δημοσιεύθηκαν στα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά Science (DOI:10.1126/science.adp3703) και Science Advances (DOI:10.1126/sciadv.adp1134). Οι εργασίες αφορούν στην επίδραση που είχε η κρίση αλατότητας του Μεσσηνίου στη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου κατά το ανώτερο Μειόκαινο – Κατώτερο Πλειόκαινο. Για την έρευνα αυτή, 29 παλαιοντολόγοι από 25 διαφορετικά ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης συγκέντρωσαν αρχειακά δεδομένα απολιθωμάτων της Μεσογείου για ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών μικρών και μεγάλων ομάδων οργανισμών.

 

30.10.2024|Εκδήλωση Γραφείου Πρακτικής Άσκησης: Αποτελέσματα Πρακτικής Άσκησης 2023-2024

Περισσότερα

Διάκριση μέλους ΔΕΠ του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών

Πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Henan, Κίνα απένειμε τον τίτλο του Chair Professor, στον Καθηγητή Σωτήριο Μπασκούτα για την σημαντική συνεισφορά του στις Νανοεπιστήμες. Πρόκειται για την ανώτατη διάκριση που μπορεί να δοθεί σε επιστήμονες της αλλοδαπής από το Πανεπιστήμιο Henan.

Προκήρυξη Βραβείου προς τιμήν Γεωργίου Λευθεριώτη

Η Συνέλευση του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αποφάσισε να απονείμει βραβείο, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο, για το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025, προς τιμήν του εκλιπόντος Καθηγητή Γεωργίου Λευθεριώτη, ο οποίος υπηρέτησε στο Τμήμα Φυσικής, με γνωστικό αντικείμενο: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Το βραβείο θα απονεμηθεί σε προπτυχιακό/ή φοιτητή/τρια ή μεταπτυχιακό/ή φοιτητή/τρια ή Υποψήφιο/α Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής, για τη συμβολή του/της στην επιστημονική περιοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία ήταν και το ερευνητικό αντικείμενο που θεράπευε ο Γεώργιος Λευθεριώτης. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν όσοι/όσες εκπληρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, χωρίς ηλικιακό όριο.

Περισσότερα

Έναρξη του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου

Πατρών στο Μεσολόγγι
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας ξεκίνησε τις εκπαιδεύσεις των φοιτητών/τριών όχι μόνο στις αίθουσες διαλέξεων, αλλά και στον υπαίθριο χώρο της Σχολής. Συντροφιά με τις μέλισσες, οι φοιτητές εκπαιδεύονται πλέον άμεσα στις επιθεωρήσεις των μελισσιών, στους χειρισμούς που είναι απαραίτητοι να γίνονται σε κάθε επιθεώρηση σε κάθε μελίσσι ξεχωριστά, ώστε να παραμένουν υγιή, δυνατά και έτοιμα να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες. Μόνο τα υγιή μελίσσια μπορούν να είναι αποδοτικά και να συλλέξουν γύρη, νέκταρ και νερό με μεγάλη ευκολία και μικρή καταπόνηση. Στην φθινοπωρινή εκπαίδευση οι φοιτητές διδάσκονται πώς να προετοιμάζουν τα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα, να φροντίζουν και να προετοιμάζουν το μελισσοκομικό τους υλικό (βάψιμο και απολύμανση κυψελών, συρμάτωση πλαισίων, λιώσιμο κηρηθρών, κ.α.), ώστε με τις πρώτες ανοιξιάτικες ανθοφορίες τα μελίσσια να αρχίζουν να αναπτύσσονται και να δυναμώνουν.

Απώτερος στόχος όλων των χειρισμών είναι να αποδίδουν στις ανθοφορίες και να προσφέρουν τα μέγιστα στη συλλογή τροφών, αλλά και την παραγωγή Βασιλικού Πολτού και Βασιλισσών. Δεν κερδίζει όμως μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα μέσω της επικονίασης των φυτών και την αύξηση της καρπόδεσης των ανθέων. Οι φοιτητές μαθαίνουν για τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών, τον τρόπο επικοινωνίας τους, στην αναγνώριση ασθενειών και μελισσοκομικών φυτών, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε μελισσοκόμος με έμφαση στην πρόληψη και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν ανάλογα με την εποχή. Άλλωστε «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν». Σύντομα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα ανοιχτών στο κοινό διαλέξεων για όσους/ες θα ήθελαν να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις σ΄αυτήν την δραστηριότητα.

1.11.24 | Ημερίδα “Οι προοπτικές της Επιστήμης των Πολιτών για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα”

Περισσότερα

Φόρμα Υποβολής

Γκόλφω, η αθάνατη ηρωΐδα του Σπυρίδωνος Περεσιάδη

Το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή τα 170 χρόνια από τη γέννηση του Σπυρίδωνος Περεσιάδη στο Μεσορρούγι Αχαΐας και τα 130 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του έργου του «Η Γκόλφω», διοργανώνει υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πατρών (Αίθουσα Μπάρρυ), από τις 16 Οκτωβρίου, με αποκορύφωμα το διήμερο 24-25 Οκτωβρίου 2024.

Οι εκδηλώσεις που υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Ι&Ε Τοπάλη, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων κ.ά αποσκοπούν στην προσέγγιση και ανάδειξη του σπουδαίου αυτού θεατρικού έργου του Αχαιού δημιουργού, που με τη δύναμη και την αλήθεια του εξακολουθεί να τέρπει και να συγκινεί το θεατρόφιλο κοινό και γενιές καλλιτεχνών όλων των μορφών έκφρασης, από τους συγγραφείς και τους ηθοποιούς έως τους κινηματογραφιστές, τους μουσικούς κ.ο.κ.

Περισσότερα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη»

Το βράδυ της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου 2024 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η θεατρική παράσταση η «Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη» σε Μετάφραση/ Απόδοση, Διδασκαλία Εκφοράς και Ερμηνείας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Κειμένου, Σκηνική όψη/Σκηνοθεσία του κ. Δήμου Αβδελιώδη. Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών χορήγησε 600 δωρεάν μονές προσκλήσεις στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τα οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την παράσταση στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο Ίδρυμα.

Eκπροσώπηση του Πανεπιστημίου Πατρών στην «Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας»

Η 20η Οκτωβρίου, ημέρα που τιμάται ο προστάτης του Σώματος της Αστυνομίας Άγιος Αρτέμιος έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση της Πολιτείας ως «Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας». Για το λόγο αυτό, στις 20-10-2024, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, παρoυσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγου Ανδρέα Τσαπικούνη, πραγματοποιήθηκε στις 11:00 το πρωί, Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Πατρών, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου. Το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσώπησε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων & Οικονομικών κ. Ιωάννης Βενέτης.

Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών στην εκδήλωση για την 80η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Ο Δήμος Πατρέων τίμησε, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, την 80η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με εκδήλωση που διοργάνωσε, στον τόπο εκτέλεσης Αγωνιστών της Αντίστασης, στα Ψηλά Αλώνια. Προηγήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας. Τόσο στην Δοξολογία όσο και στην εκδήλωση έδωσε το παρών και το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Θεμάτων & Οικονομικών κ. Ιωάννη Βενέτη ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δημάρχου Πατρέων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των εκτελεσθέντων αντιστασιακών Αγωνιστών. Για το Πανεπιστήμιο Πατρών στεφάνι κατέθεσε ο Αντιπρύτανης κ. Βενέτης.

Για την 28η Οκτωβρίου 2024

Οκτώβρης 1940, του Γιάννη Ρίτσου

Ανοίγουν τα παράθυρα

κι όσοι μένουν χαιρετούν αυτούς που φεύγουν

και φεύγουν όλοι.

Γέμισαν οι πόλεις τύμπανα και σημαίες.

Ορθή η αυγή σημαιοστολίζει τα όνειρά μας

κι η Ελλάδα λάμπει μες στα φώτα των ονείρων μας (…)

Διαβάζουμε τα τελευταία παραρτήματα:

Νικούμε. Νικούμε.

Πάντα νικάει το δίκιο!

Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.

Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.

Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.

Αθήνα, Νοέμβριος 1940, Γιάννης Ρίτσος