Καθημερινό γάλα: Ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του εντέρου

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ασβέστιο λειτουργεί προστατευτικά, δεσμεύοντας χολικά και ελεύθερα λιπαρά οξέα στο έντερο

γάλα

Η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού γάλακτος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου έως και κατά 20%, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας εκτεταμένης επιστημονικής μελέτης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ασβέστιο, το οποίο περιέχεται τόσο σε γαλακτοκομικά όσο και σε εναλλακτικές πηγές όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, έχει προστατευτική δράση.

Κάθε δόση 300mg ασβεστίου την ημέρα –όσο περιέχεται σε μισό ποτήρι γάλα– συνδέεται με μείωση του κινδύνου κατά 17%. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications, επιβεβαιώνουν ότι το ασβέστιο είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης της νόσου.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου παγκοσμίως, με περίπου δύο εκατομμύρια διαγνώσεις και ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως. Οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση στις διαγνώσεις, φτάνοντας τα 3,2 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Παράλληλα, ανησυχητική είναι η άνοδος του καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, με αύξηση 22% στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη δεκαετία του 1990 έως το 2018.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πάνω από το 50% των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η διατήρηση υγιούς βάρους, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και η τακτική σωματική άσκηση αποτελούν βασικά προληπτικά μέτρα.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα διατροφής 540.000 γυναικών για σχεδόν 17 χρόνια, εξετάζοντας την επίδραση 97 διαφορετικών τροφίμων και θρεπτικών συστατικών. Επιβεβαίωσε τη θετική επίδραση του ασβεστίου, ενώ παράλληλα ανέδειξε τη σύνδεση του αλκοόλ και του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Η καθημερινή κατανάλωση 20 γραμμαρίων αλκοόλ, περίπου όσο ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15%, ενώ 30 γραμμάρια κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως συνδέονται με 8% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ασβέστιο λειτουργεί προστατευτικά, δεσμεύοντας χολικά και ελεύθερα λιπαρά οξέα στο έντερο, μειώνοντας έτσι τη βλαβερή τους επίδραση. Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκτιμάται ότι τα οφέλη ισχύουν για όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα φύλα.

 

Πηγή: Guardian