Αχαΐα: «Ματώνουν» τα ταμεία των Δήμων από τα τέλη ταφής – Ο ρυπαίνων πληρώνει πολλά εκατομμύρια
Οι δήμοι αντιδρούν έντονα, θεωρώντας ότι το τέλος είναι αντισυνταγματικό και άδικο, καθώς και κοστοβόρο μέτρο που τους επιβλήθηκε, εκτροχιάζοντας τα οικονομικά τους, τη στιγμή μάλιστα που το κράτος θεωρείται βασικός υπαίτιος για την καθυστέρηση της χώρας μας να υιοθετήσει εγκαίρως σύγχρονα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
Σε θηλιά για τα οικονομικά των δήμων όλης της χώρας έχει μετατραπεί το τέλος ταφής απορριμμάτων που επιβλήθηκε στους ΟΤΑ στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», και διαμορφώνεται ανάλογα με τους τόνους αποβλήτων που οδηγούνται κάθε χρόνο προς ταφή σε ΧΥΤΑ.
Οι δήμοι αντιδρούν έντονα, θεωρώντας ότι το τέλος είναι αντισυνταγματικό και άδικο, καθώς και κοστοβόρο μέτρο που τους επιβλήθηκε, εκτροχιάζοντας τα οικονομικά τους, τη στιγμή μάλιστα που το κράτος θεωρείται βασικός υπαίτιος για την καθυστέρηση της χώρας μας να υιοθετήσει εγκαίρως σύγχρονα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
Προς το παρόν το τέλος ταφής δεν έχει ενταχθεί στα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, αλλά παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που δίνει κάθε χρόνο η κυβέρνηση στους δήμους και μάλιστα με αναδρομικότητα από το 2022.
Οπως γίνεται αντιληπτό, η αφαίρεση κάθε χρόνο αντίστοιχου ποσού από τους ΚΑΠ καταλήγει σε οικονομική αιμορραγία για τους δήμους οι οποίοι, θέλοντας και μη, θα βρεθούν κάποια στιγμή μπροστά στην απόφαση να μετακυλήσουν το κόστος του τέλους ταφής στους λογαριασμούς των δημοτικών τελών. Μάλιστα, κάποιοι δήμοι προβλέπουν τέτοιες αυξήσεις από τον προϋπολογισμό του 2025.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος, Θανάσης Παπαδόπουλος, επεσήμανε στην «Πελοπόννησο» ότι το κόστος ταφής απορριμμάτων είναι ένα δυσβάστακτο βάρος που προστίθεται σε όλα τα άλλα που έχουν επιβάλει οι εκάστοτε κυβερνήσεις υπό τη μορφή αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ.
Το τέλος κατευθύνεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, από τον οποίο οι δήμοι δεν έχουν δει μέχρι σήμερα κανένα ανταποδοτικό έργο, πρόσθεσε ο δήμαρχος Καλαβρύτων.
ΠΑΤΡΑ
Για τον Δήμο Πατρέων, το ποσό αυτό αντιστοιχεί μέχρι σήμερα σε 5.100.000 ευρώ το οποίο μπορεί να μη βγήκε από τις τσέπες των δημοτών, όμως, δεν μπήκε ποτέ στο δημοτικό ταμείο για να εξυπηρετήσει κοινωφελείς σκοπούς. Πρόκειται για 1.210.000 ευρώ που παρακρατήθηκαν το 2023, για 1.940.000 το 2024 και φέτος προβλέπεται από τον προϋπολογισμό να παρακρατηθούν πάλι 1.940.000 ευρώ ή 161.000 κάθε μήνα. Δεν είναι λίγο, αν υπολογίσει κανείς ότι οι ΚΑΠ σε ετήσια βάση αντιστοιχούν σε 26 εκατ. ευρώ τον μήνα για τον Δήμο Πατρέων.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ένα ακόμα χαράτσι, τη στιγμή που οι δήμοι έμειναν ακάλυπτοι σε επίπεδο υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων. «Δεν συναινούμε και σε αυτή τη λαϊκή αφαίμαξη που είναι επικαλυμμένη με πράσινο μανδύα» τόνισε.
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Ο Δήμος Αιγιάλειας είναι ο μόνος ΟΤΑ που βρίσκεται σε καλύτερη θέση από όλους, κι αυτό γιατί αν και παράγει 17.000 τόνους σκουπιδιών τον χρόνο, πληρώνει μόνο για το 20% αυτών, καθώς οι άλλες ποσότητες καταλήγουν σε μονάδα επεξεργασίας ή σε μηχανισμό ανακύκλωσης. Ετσι, το 2022 χρεώθηκε με 163.000 ευρώ, το 2023 με 204.000 ευρώ και το 2024 με 204.000 ευρώ.
«Λύση θα δώσει μόνο η λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας αποβλήτων και η επέκταση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή από τους πολίτες» τόνισε στην «Π» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος.
ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ
Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, για 11.653 τόνους σκουπιδιών που καταλήγουν κάθε χρόνο στον ΧΥΤΑ, παρακρατήθηκε το 2022 ποσό 233.000 ευρώ και το 2023 ποσό 291.000 ευρώ, ενώ το 2024 αυξήθηκε σε 350.000 ευρώ και φέτος θα ανέλθει σε πάνω από 400.000 ευρώ.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Για τον Δήμο Καλαβρύτων το τέλος ταφής έχει προκαλέσει ένα άνοιγμα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, το οποίο είναι κλιμακούμενο και αντιστοιχεί σε ετήσιες παρακρατήσεις 70-80.000 ευρώ από τους ΚΑΠ από το 2022 μέχρι σήμερα, είπε στην «Π» ο δήμαρχος Θαάσης Παπαδόπουλος.
ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ
Στον Δήμο Ερυμάνθου, το τέλος ταφής απορριμμάτων έχει επιβαρύνει τον προϋπολογισμό για συνολικό ποσό 190.000, δήλωσε στην «Π» ο δήμαρχος Θεόδωρος Μπαρής. Το 2022 χρεώθηκε με 40.000 ευρώ, το 2023 με 50.000 ευρώ και το 2024 και φέτος με συνολικά 100.000 ευρώ. Και ο Δήμος Ερυμάνθου έχει επιλέξει να μη χρεώσει ακόμα τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών, όμως στερείται ενός πολύτιμου ποσού για έργα και υπηρεσίες. «Ουσιαστικά οι ΟΤΑ πληρώνουν κυβερνητικές παραλείψεις προηγουμένων ετών» είπε ο κ. Μπαρής.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για το τέλος ταφής μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των δημάρχων. Οπως προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογιώργη, το ποσό για το τέλος ταφής θα είναι χαμηλότερο φέτος για τους δήμους, ενώ θα υπάρχει και μια διαδικασία η οποία θα βελτιστοποιεί την είσπραξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπει μείωση κατά 30-35% στα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι δήμοι για το 2025. Συγκεκριμένα θα πληρώσουν μόνο τα τέλη του δεύτερου εξαμήνου του 2024 και του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται όσα χρήματα έχουν παρακρατηθεί από τους ΚΑΠ για όσους δήμους δεν πλήρωσαν το τέλος, να ισοσκελιστούν με τις τωρινές τους υποχρεώσεις και να μεταφερθούν προς πληρωμή από 1 Ιανουαρίου του 2027 και μετά σε 48 δόσεις.
Οι αλλαγές αυτές δίνουν μια ανάσα στους δήμους για να αποφύγουν δυσβάστακτες επιβαρύνσεις τελών, αλλά όχι οριστική λύση στην οικονομική πίεση του τέλους ταφής που θα γίνει εντονότερη τα επόμενα χρόνια.
Το Τέλος Ταφής Απορριμμάτων υπολογίζεται κλιμακωτά, αυξανόμενο ανά έτος, αρχής γενομένης από το 2022, και συγκεκριμένα ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που δεν ανακυκλώνεται και καταλήγει σε ΧΥΤΑ, αυξανόμενο ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ.
Φέτος, το τέλος θα αυξηθεί στα 35 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 40 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η.01.2027, η οποία και θα παραμείνει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Η ΚΕΔΕ και περισσότεροι από 163 δήμοι υπενθυμίζεται πως έχουν καταθέσει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας την αναστολή του μέτρου, χαρακτηρίζοντάς το άδικο και ασύμβατο με την οικονομική πραγματικότητα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News