Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια και πορτοκάλι

Υλικά

1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο

3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη

2 αβγά

1/4 φλ. τσαγιού γάλα

1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ

2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό

Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσετε ένα ελαφρύ και βελούδινο μείγμα.

Βήμα 2

Προσθέστε τα αβγά και συνεχίστε το χτύπημα. Ρίξτε, επίσης, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι, λίγο λίγο τη φορά, ενώ ανακατεύετε, μέχρι να έχετε μια μαλακή, αλλά όχι κολλώδη, ζύμη.

Βήμα 4

Καλύψτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο 30 λεπτά. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 5

Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί, αλευρώστε ελαφρώς μία καθαρή επιφάνεια και πλάστε τα κουλουράκια σε πλεξούδες.

Βήμα 6

Τοποθετήστε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, αλείψτε με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε με το σουσάμι (προαιρετικά).

Βήμα 7

Ψήστε τα κουλουράκια για 15- 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια απόχρωση.

Βήμα 8

Αφήστε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.