ΕΦΕΤ: Ασφαλείς αγορές και κατανάλωση τροφίμων τη Σαρακοστή
Ενημέρωση των καταναλωτών από τον ΕΦΕΤ για την περίοδο της Σαρακοστής

Η Σαρακοστή, και ειδικά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, συνδέεται με παραδοσιακές διατροφικές επιλογές που ακολουθούν τους κανόνες της νηστείας. Στο σαρακοστιανό τραπέζι κυριαρχούν τα όσπρια, οι ελιές, τα λαδερά φαγητά και τα θαλασσινά, όπως χταπόδια, καλαμάρια, γαρίδες, μύδια, καθώς και προϊόντα όπως ο ταραμάς και το αυγοτάραχο. Ο χαλβάς αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό γλυκό αυτής της περιόδου, με πολλές παραλλαγές στην αγορά.
Για να απολαύσουμε αυτά τα τρόφιμα με ασφάλεια, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην επιλογή, τη μεταφορά, την αποθήκευση και την προετοιμασία τους. Ειδικά τα ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως τα θαλασσινά, πρέπει να διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία από τη στιγμή της αγοράς μέχρι την κατανάλωση. Η κατάλληλη αποθήκευσή τους στο σπίτι, καθώς και η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής στην κουζίνα, είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αποφυγή τροφιμογενών λοιμώξεων.
Τι να προσέχουμε στις αγορές μας
Οι συσκευασίες των τροφίμων αποτελούν βασική πηγή πληροφόρησης. Οι ετικέτες αναφέρουν λεπτομέρειες για τα συστατικά, την ημερομηνία λήξης, τις συνθήκες αποθήκευσης και την προέλευση του προϊόντος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην ένδειξη των αλλεργιογόνων συστατικών, που επισημαίνονται με έντονη γραμματοσειρά, ώστε να διευκολύνεται η αναγνώρισή τους από τους καταναλωτές με τροφικές αλλεργίες.
Τα κατεψυγμένα αλιεύματα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης όπου καταψύχθηκαν, ενώ τα αποψυγμένα προϊόντα πρέπει να έχουν σαφή επισήμανση της κατάστασής τους. Απαγορεύεται η απόψυξη και η επανακατάψυξη στα σημεία πώλησης, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος.
Κανόνες αποθήκευσης και προετοιμασίας
Τα θαλασσινά και τα προϊόντα τους (π.χ. ταραμάς, αυγοτάραχο, μπρικ) πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και να καταναλώνονται εντός του προτεινόμενου χρόνου από τον παρασκευαστή. Αν πρόκειται να καταναλωθούν αργότερα, είναι προτιμότερο να αποθηκευτούν στην κατάψυξη, χωρισμένα σε μερίδες. Τα ωμά οστρακοειδή πρέπει να φυλάσσονται χωριστά από άλλα τρόφιμα για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη επιμόλυνση.
Κατά την προετοιμασία του γεύματος, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία και επιφάνειες κοπής για τα ωμά και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην κουζίνα, η επεξεργασία των ωμών τροφίμων πρέπει να ολοκληρώνεται πριν από την προετοιμασία σαλατών ή άλλων πιάτων που δεν θα μαγειρευτούν.
Σωστό μαγείρεμα για μεγαλύτερη ασφάλεια
Η σωστή θερμική επεξεργασία των τροφίμων είναι κρίσιμη για την εξουδετέρωση βιολογικών κινδύνων, όπως βακτήρια και ιοί που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Το μαγείρεμα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή, με επαρκή χρόνο και θερμοκρασία. Στα βραστά φαγητά, η διάρκεια του βρασμού είναι σημαντική για την ασφάλεια του γεύματος, ενώ στο τηγάνισμα χρειάζεται προσοχή ώστε το λάδι να είναι αρκετά ζεστό πριν από την τοποθέτηση των τροφίμων.
Χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή θαλασσινών
Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)
- Τα φρέσκα πρέπει να έχουν καθαρή θαλασσινή οσμή, σφικτή σάρκα και γυαλιστερά μάτια.
- Τα καλαμάρια ξεχωρίζουν από τα θράψαλα από το ρομβοειδές πτερύγιο τους, που καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματός τους, σε αντίθεση με το μικρότερο τριγωνικό πτερύγιο του θράψαλου.
- Τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν πρέπει να παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο χρώμα ή την υφή τους.
Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, στρείδια κ.ά.)
- Αν πωλούνται με κέλυφος, πρέπει να είναι ζωντανά, κάτι που φαίνεται αν κλείνουν ερμητικά με ελαφριά πίεση.
- Η σάρκα τους πρέπει να είναι υγρή και να ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα, όπως λίγες σταγόνες λεμονιού.
Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)
- Τα νωπά έχουν σκληρό σώμα, στερεά πόδια και καθαρή οσμή θάλασσας.
- Το κεφάλι και ο θώρακας πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα, χωρίς μαύρες κηλίδες.
- Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.
Αχινοί
- Πρέπει να είναι ζωντανοί, κάτι που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Άλλα σαρακοστιανά τρόφιμα
Ο χαλβάς, που καταναλώνεται ευρέως αυτή την περίοδο, μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά, όπως ξηρούς καρπούς και σησάμι, οπότε είναι σημαντικό να ελέγχουμε την ετικέτα του.
Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, ενώ αλλοιώσεις, όπως μούχλα ή ξινή γεύση, αποτελούν ενδείξεις ακαταλληλότητας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News