Μέση Ανατολή: Πέντε υπηκόους του Λιβάνου απελευθέρωσε το Ισραήλ

Η απελευθέρωση των πέντε αιχμαλώτων αποτελεί «χειρονομία προς τον νέο πρόεδρο του Λιβάνου» Τζόζεφ Αούν

Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να απελευθερώσει πέντε Λιβανέζους πολίτες που είχε αιχμαλωτίσει, στο πλαίσιο μιας συνάντησης στη Νακούρα, στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι κρατούμενοι περιλαμβάνουν στρατιωτικούς και πολίτες, και η απόφαση ελήφθη σε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την απόφαση να δημιουργηθούν τρεις κοινές ομάδες εργασίας για τη σταθεροποίηση της περιοχής, οι οποίες θα εστιάσουν σε ζητήματα όπως τα ισραηλινά σημεία ελέγχου στον νότιο Λίβανο, τη Μπλε Γραμμή (τα σύνορα), και τα ζητήματα που αφορούν τους Λιβανέζους πολίτες που κρατούνται από το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν νέες αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, σκοτώνοντας μαχητές της Χεζμπολά και τον επικεφαλής των αεροπορικών συστημάτων της μονάδας «Μπαντρ» της Χεζμπολά, Χασάν Αμπάς Εζεντίν. Η Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς, είχε ανοίξει δεύτερο μέτωπο κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας ρουκέτες και drones.

Αν και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο 2023 είχε οδηγήσει σε προσωρινή ειρήνη, οι επιδρομές και οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίζονται με αμοιβαίες κατηγορίες παραβιάσεων των όρων της ανακωχής.

Η συνεχιζόμενη παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων σε πέντε περιοχές του νότιου Λιβάνου παραμένει πηγή έντασης, καθώς ο Λίβανος απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και καταγγέλλει την παραμονή τους ως «κατοχή». Το Ισραήλ, από την πλευρά του, επιμένει ότι η παρουσία αυτή είναι προσωρινή έως ότου οι λιβανικές δυνάμεις μπορέσουν να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Πότε έρχεται η «χειμωνιάτικη φωτοβολίδα», η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Αίγιο-Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Καίτης Κωνσταντίνου: Το τελευταίο αντίο στην αγαπημένη ηθοποιό ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία στη Βούλα: Νεκρός από ηλεκτροπληξία ο 28χρονος χειριστής γερανοφόρου

Πάτρα: «Εφυγε» ο π. Ερμόλαος Μασσαράς

Πάτρα: Φωτιά σε 4 αυτοκίνητα και ένα δίκυκλο σε πυλωτή, σε ποιους ανήκουν

Σαρωνικός: Ερευνες για 61χρονη που μπήκε σε πλοίο αλλά δεν αποβιβάστηκε!

Αγρίνιο: 14χρονος έπεσε σε φρεάτιο ασανσέρ, στο Καραμανδάνειο με μερική αμνησία

Επιτέθηκαν και λήστεψαν 17χρονο στην Πάτρα, συνελήφθησαν αδέλφια

Πάτρα: Απολογείται την Πέμπτη ο αδελφός της Μουρτζούκου

Διαδικασίες «εξπρές» για 7.000 «ορφανές» κληρονομιές: Το σχέδιο του υπουργείου και η τεχνητή νοημοσύνη

Ποιοι παίρνουν τα vouchers έως 1.600 ευρώ για αγορά Laptop, δείτε τα αποτελέσματα