Στην ΑΑΔΕ ο Μητσοτάκης: Νέο πλαίσιο στις φορολογικές δηλώσεις, πρόστιμα σε φορείς που καθυστερούν

Μήνυμα αυστηρής συμμόρφωσης και επιτάχυνσης της φορολογικής διαδικασίας στέλνει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται την ΑΑΔΕ εν μέσω μιας χρονιάς όπου για πρώτη φορά τίθενται σαφείς ημερομηνίες και επιβάλλονται κυρώσεις για καθυστερήσεις από δημόσιους φορείς.

ΑΑΔΕ

Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση στήριξης του νέου πλαισίου που έχει τεθεί για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η φετινή διαδικασία ξεχωρίζει για την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου, αυστηρού και σταθερού μηχανισμού, με προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα και για πρώτη φορά πρόστιμα σε δημόσιους φορείς που δεν διαβιβάζουν έγκαιρα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη διασταύρωση και την προσυμπλήρωση των δηλώσεων.



Η θέσπιση σταθερών ημερομηνιών – από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα και έως 30 Ιουλίου για τα νομικά – δημιουργεί, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μια πιο οργανωμένη, δίκαιη και φιλική διαδικασία, προς όφελος των πολιτών, των λογιστών και των επαγγελματιών.

Οι φετινές δηλώσεις συνοδεύονται από τρεις βασικές καινοτομίες:

  • Αύξηση προσυμπληρωμένων και προεκκαθαρισμένων δηλώσεων: Πάνω από 1,3 εκατ. δηλώσεις που αφορούν 1,5 εκατ. φορολογούμενους έχουν προ-επεξεργαστεί από την ΑΑΔΕ, σημειώνοντας αύξηση 100.000 δηλώσεων σε σχέση με πέρυσι.
  • Κίνητρα για έγκαιρη υποβολή: Προβλέπεται έκπτωση φόρου από 2% έως 4% για εφάπαξ πληρωμή, δίνοντας επιβράβευση στους συνεπείς φορολογούμενους.
  • Ρήτρα καθυστερήσεων: Δημόσιοι φορείς που δεν στέλνουν εγκαίρως τα απαιτούμενα στοιχεία υπόκεινται πλέον σε πρόστιμα, για πρώτη φορά.

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση στον ρυθμό υποβολής: μέχρι τις 7 Απριλίου, έχουν ήδη υποβληθεί 1.071.441 δηλώσεις φυσικών προσώπων και 21.637 δηλώσεις νομικών προσώπων. Αντίστοιχα, πέρυσι στο ίδιο χρονικό σημείο είχαν κατατεθεί μόλις 411.865 δηλώσεις φυσικών προσώπων.

Μέχρι στιγμής, από το σύνολο των 1.323.294 προσυμπληρωμένων δηλώσεων, οι 308.854 έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, γεγονός που επιβεβαιώνει τη λειτουργικότητα του νέου συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γενική απεργία σήμερα Τετάρτη: Ποιοι κατεβάζουν ρολά, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Αχαΐα: Δύο συλλήψεις για εμπρησμό σε μίνι μάρκετ στο Λάππα, τι βρήκε η Aστυνομία ΦΩΤΟ

Πάτρα – Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τα δευτερόλεπτα που σώζουν ζωές ΦΩΤΟ

Άστατος και σήμερα Τετάρτη ο καιρός: Πότε επιστρέφει η ανοιξιάτικη διάθεση, η πρόγνωση για την Πάτρα

Κλιμάκωση στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο: Δασμοί-σοκ από τον Τραμπ σε 60 χώρες, ρεκόρ 104% για κινεζικά προϊόντα

Τραγωδία στην Εύβοια: Πυροβόλησε πισώπλατα τον άνδρα που απέκτησε το σπίτι του και αυτοκτόνησε

Καμίνια: Σοβαρό τροχαίο, αυτοκίνητο σε …μάντρα!

Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας: Τραυματίας και συνοδός επιτέθηκαν σε γιατρό και νοσηλεύτρια

Πάτρα – Αγγελος Ρέζος: Χάθηκε ένας καινοτόμος και οραματιστής, σήμερα η κηδεία του

Πάσχα 2025: «Φωτιά» οι τιμές των σοκολατένιων αυγών, ανησυχία για τον οβελία