Δώδεκα χρόνια σιωπής και σπατάλης: Η καταδίκη για τις υπερ-προμήθειες στο Ιπποκράτειο

Έπειτα από δώδεκα χρόνια ερευνών και δικαστικών διαδικασιών, η υπόθεση των υπερ-προμηθειών αντιδραστηρίων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έφτασε στην ετυμηγορία της, με καταδίκες για τρεις εκ των συνολικά 21 κατηγορούμενων.

Δικαστήριο

Δώδεκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τις υπερ-προμήθειες αντιδραστηρίων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που φέρεται να προκάλεσε ζημιά άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο για το διάστημα 2007–2012, η Δικαιοσύνη κατέληξε στην τελική της ετυμηγορία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τρία πρόσωπα: την τότε 72χρονη διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του Ιπποκρατείου, τον σύζυγό της και έναν 56χρονο υπάλληλο φαρμακευτικής εταιρείας που συνεργαζόταν επί 15 χρόνια με το εργαστήριο, χωρίς να έχει συμβατική σχέση εργασίας με το νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, στη διευθύντρια επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7 ετών με κατ’ οίκον έκτιση, στον σύζυγό της κάθειρξη 5 ετών για νομιμοποίηση εσόδων ύψους 1,1 εκατ. ευρώ και στον υπάλληλο φυλάκιση 4 ετών. Σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, ενώ οι ποινές του συζύγου και του υπαλλήλου ανεστάλησαν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από επώνυμες καταγγελίες και έρευνες των ΣΕΥΥΠ και ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τις οποίες, κατά την επίμαχη περίοδο, οι ποσότητες αντιδραστηρίων που προμηθεύτηκε το «Ιπποκράτειο» ήταν υπερπολλαπλάσιες του πραγματικού αριθμού που απαιτούνταν για τις εξετάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το 2007 προμηθεύτηκαν 3.040 αντιδραστήρια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μόλις 21.

Η ακροαματική διαδικασία κράτησε μήνες, με αποτέλεσμα την καταδίκη για υπηρεσιακή απιστία, συνέργεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Με την ίδια απόφαση, αθωώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι εταιρειών εμπορίας ιατρικών υλικών που είχαν παραπεμφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Ναυτικό δυστύχημα: Ο «νεκρός τομέας στον καταπέλτη», τι υποστήριξε ο οδηγός της νταλίκας ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Συμφωνία για τα τραπεζοκαθίσματα, στην «Π» Πλέσας – Ματθαιόπουλος

BINTEO από την επίθεση τρόμου στα Εξάρχεια: Την έριξε κάτω και φώναζε «σεξ» μπροστά στην αδερφή και τη φίλη της

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κερατέα: Μάχη με τις φλόγες τη νύχτα, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια ηλικιωμένοι κάτοικοι ΒΙΝΤΕΟ

Δυτική Ελλάδα: Η δημογραφική κατάρρευση φαίνεται στα σχολεία – Λιγότερα κατά 40% τα πρωτάκια

Κρέστενα: Συνελήφθη άνδρας για τη φωτιά, μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πάτρα – Υπόθεση Κρεμλίδου: Νέα αναβολή για τη διαρροή φωτογραφιών από Αστυνομικό