Αχαΐα: Σε δύο μήνες παρουσιάζεται το Αναπτυξιακό Σχέδιο της κυβέρνησης – Τι είπε ο Θ. Λουλούδης
«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα», δήλωσε στον Peloponnisos FM 103,9, υπογραμμίζοντας ότι η εισήγηση προς την Κυβέρνηση εντάσσεται στη διαβούλευση που συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Κοντογεώργης

Σαφές και αιχμηρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η Αχαΐα χρειάζεται ένα στοχευμένο, μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και όχι γενικές λύσεις, έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θόδωρος Λουλούδης, λίγες ημέρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα η πρόταση του φορέα για το αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον νομό, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σε δύο μήνες.
«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα», δήλωσε στον Peloponnisos FM 103,9, υπογραμμίζοντας ότι η εισήγηση προς την Κυβέρνηση εντάσσεται στη διαβούλευση που συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Κοντογεώργης. «Δεν είναι πρωτοβουλία δική μας, αλλά της Κυβέρνησης, που ζήτησε από όλους τους τοπικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους» εξηγεί. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι αν η Αχαΐα λάβει μόνο λύσεις που αφορούν όλη τη χώρα, όπως μειώσεις στο κόστος ενέργειας ή μικρές δράσεις, δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει» τονίζει με έμφαση. Ο ίδιος αναδεικνύει, με έμφαση, και την ανισότητα στις δημόσιες επενδύσεις. «Για 30 χρόνια η Αχαΐα έχει μείνει εκτός μεγάλων κρατικών χρηματοδοτήσεων. Την ώρα που άλλες περιοχές, όπως η Κοζάνη, το Αγρίνιο και το Λαύριο, ανακοινώνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων, εμείς μένουμε θεατές. Αρα, το χάσμα μεγαλώνει και δεν πρόκειται να κλείσει με ημίμετρα. Δεν λύνεται το πρόβλημα με ασπιρίνες» υπογραμμίζει.
Ο Θόδωρος Λουλούδης εξηγεί ότι το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες. «Από τη δεκαετία του ’90 και μετά, η Αχαΐα υπέστη τεράστια ζημιά με την αποβιομηχάνιση. Χάθηκαν θέσεις εργασίας, αλλά για χρόνια αυτό δεν φαινόταν γιατί η περιοχή είχε μαξιλάρι, υπήρχαν αποταμιεύσεις και δημόσιες προσλήψεις που στήριζαν την κατανάλωση. Οι κάτοικοι της περιοχής και ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με το εμπόριο είχαν χρήματα, είχαν αποταμιεύσεις και κατανάλωναν» εξηγεί. «Ομως μετά το 2010, είχαμε τη μεγάλη οικονομική κρίση, στη συνέχεια ήρθε και η ακρίβεια, με αποτέλεσμα η περιοχή μας, που είναι κυρίως οικονομία μισθωτών, να έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα και το εισόδημα αυτό να μη φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες. Η πραγματική εικόνα φάνηκε: η περιοχή μας, που στηρίζεται κυρίως σε μισθωτούς, κατέρρευσε οικονομικά».
Το μήνυμα του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας είναι ξεκάθαρο: «Η Πάτρα και η Αχαΐα δεν έχουν μέλλον αν δεν δημιουργήσουμε νέες πηγές εισοδήματος και παραγωγής. Αν δεν έρθουν σοβαρές επενδύσεις και δεν τονωθεί η τοπική οικονομία, δεν υπάρχει προοπτική. Το λέμε καθαρά: η περιοχή χρειάζεται κάτι παραπάνω από απλές παρεμβάσεις».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News