Ναυπακτία: 94 από 154 ανεμογεννήτριες της Αιτωλοακαρνανίας, «όχι» σε άλλες 141!

Υπόμνημα 46 Συλλόγων και Τοπικών Προέδρων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες

Ναυπακτία: 94 από 154 ανεμογεννήτριες της Αιτωλοακαρνανίας, «όχι» σε άλλες 141!

Η Ναυπακτία είναι ο Δήμος με τις περισσότερες εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην Αιτωλοακαρνανία, αφού εκεί βρίσκονται οι 94 από τις συνολικά 154 ανεμογεννήτριες σε λειτουργία, συνεισφέροντας σημαντικά από το 2008 έως και σήμερα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με όλες τις προαναφερθείσες ανεμογεννήτριες, συνολικής ονομαστικής ισχύος 217,1 MW. Παρ’ όλα αυτά, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 141 επιπλέον ανεμογεννήτριες σε λόφους και βουνά της Ναυπακτίας, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) εντός δασικών περιοχών, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί στα ποτάμια και σταθμός αντλησιοταμίευσης στην τεχνητή λίμνη του Εύηνου (στοιχεία Γεωπληροφοριακού Χάρτη της ΡΑΑΕΥ, Απρίλιος 2025: https://geo.rae.gr/), με ότι αυτό συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, την τοπική οικονομία-κοινωνία και κατ’ επέκτασιν, την οικονομία της χώρας.

Ναυπακτία: 94 από 154 ανεμογεννήτριες της Αιτωλοακαρνανίας, «όχι» σε άλλες 141!

Επιπρόσθετα, στο βόρειο τμήμα της Ναυπακτίας, στα σύνορα με τους Δήμους Καρπενησίου και Μακρακώμης, υπάρχουν άδειες για αιολικούς σταθμούς με δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Επίσης, εκτός από το ισοπέδωμα των λόφων, των βουνών, των δασών και των ποταμών της περιοχής, σχεδιάζεται να καλυφθεί με παράκτιες ανεμογεννήτριες το 1/3 του Πατραϊκού κόλπου και σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ναυπακτίας!

Σωρεία δημόσιων διαβουλεύσεων δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών σταθμών Κατηγορίας A΄ (με ισχύ μεγαλύτερη των 5 MW) με συνολικά 90 ανεμογεννήτριες στην Ναυπακτία -πέραν από τις 94 ήδη εγκατεστημένες- και συγκεκριμένα:

α) το έτος 2025, 5 δημόσιες διαβουλεύσεις για 32 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων κάποιες με ενσωματωμένη αποθήκευση,

β) το έτος 2024, 3 δημόσιες διαβουλεύσεις για 17 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων κάποιες με ενσωματωμένη αποθήκευση,

γ) το έτος 2023, δημόσια διαβούλευση για 13 ανεμογεννήτριες,

δ) το έτος 2022, 4 δημόσιες διαβουλεύσεις για 24 ανεμογεννήτριες,

ε) το έτος 2021, δημόσια διαβούλευση για 4 ανεμογεννήτριες,
από τις οποίες, 18 ανεμογεννήτριες αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά και θα τοποθετηθούν στο άμεσο μέλλον, αφού λάβουν την άδεια εγκατάστασης, για τις 52, εκκρεμεί η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, ενώ μόνο οι 20 δεν αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά. Επιπλέον, το έτος 2022 περιβαλλοντική αδειοδότηση έλαβαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αιολικοί σταθμοί Κατηγορίας Β΄ (με ισχύ μικρότερη των 5 MW) σε βουνά της Ναυπακτίας, με συνολικά 7 ανεμογεννήτριες.

Ναυπακτία: 94 από 154 ανεμογεννήτριες της Αιτωλοακαρνανίας, «όχι» σε άλλες 141!

Όλη αυτή η κατάσταση φυσικά έχει θορυβήσει τους κατοίκους του Δήμου Ναυπακτίας, και ιδιαίτερα από το φθινόπωρο του 2024 έως και σήμερα έχουν απευθυνθεί σε πληρεξούσιο δικηγόρο για την κατάθεση τεκμηριωμένων απόψεων-ενστάσεων σε δημόσιες διαβουλεύσεις κατά των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αιολικών σταθμών στην περιοχή τους, καλύπτοντας οι ίδιοι, με ιδιωτικές πρωτοβουλίες τα έξοδα πληρωμής του δικηγόρου, προβαίνοντας παράλληλα στην συλλογή υπογραφών (δείτε περισσότερα εδώ: https://forms.gle/xWMuym9s5x7CkSzY9)

Επιπρόσθετα, από τις 15 Μαΐου 2025 απεστάλη στον Δήμο Ναυπακτίας και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες το υπόμνημα 46 συλλόγων και Τοπικών Προέδρων της περιοχής της Ναυπακτίας, με θέμα: «Υπόμνημα για τις βιομηχανικές ΑΠΕ στην Ναυπακτία – Κάλυψη δαπάνης για σύνταξη τεκμηριωμένων από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), στα πλαίσια 3 δημόσιων διαβουλεύσεων για έργα ΑΠΕ στον Δήμο Ναυπακτίας και στα σύνορα των Δήμων Ναυπακτίας-Καρπενησίου-Μακρακώμης και συνεργασία Δήμων-Περιφερειών για επιστημονική τεκμηρίωση στα πλαίσια των δημόσιων διαβουλεύσεων» (δείτε το υπόμνημα εδώ).

Χαρακτηριστικά το Υπόμνημα καταλήγει στα εξής:
«Έχοντας εκφράσει την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση βιομηχανικών σταθμών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και επιθυμώντας να κατατεθούν στις 3 τρέχουσες δημόσιες διαβουλεύσεις επαρκώς τεκμηριωμένες απόψεις-αντιρρήσεις επί των ΜΠΕ των εν λόγω έργων, αιτούμαστε, σε συνέχεια των πρόσφατων, αλλά και παλαιότερων αρνητικών γνωμοδοτήσεων-αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Ναυπακτίας, Καρπενησίου και Μακρακώμης και των Περιφερειακών Συμβουλίων Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας για διάφορα έργα ΑΠΕ, όπως:

Καλυφθεί από τους Δήμους Ναυπακτίας, Καρπενησίου και Μακρακώμης η δαπάνη για την σύνταξη τεκμηριωμένων ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, κατά της εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ «Κοκκινιάς-Πατήματα» στα σύνορα των 3 Δήμων.

Καλυφθεί από τον Δήμο Ναυπακτίας η δαπάνη για την σύνταξη τεκμηριωμένων ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, κατά της εγκατάστασης των 3 ΑΣΠΗΕ στις θέσεις «Κλόκοβα» & «Στρογγυλόραχη» και του ΜΥΗΕ στην θέση «Ρωμιά».

Καλύπτονται από τον Δήμο Ναυπακτίας οι δαπάνες για την σύνταξη τεκμηριωμένων ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο κατά της μελλοντικής εγκατάστασης οποιουδήποτε βιομηχανικο σταθμού παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή της Ναυπακτίας.

Υπάρξει μέριμνα, έτσι ώστε να υπάρχει επικοινωνία-συνεργασία των 3 Δήμων και των 2 Περιφερειών με φορείς (περιβαλλοντικές οργανώσεις-σωματεία, πανεπιστήμια κλπ) για την παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών απόψεων και συνεργασία των 3 Δήμων για την από κοινού κάλυψη εξόδων για την νομικές ενέργειες επί των εκάστοτε επικείμενων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των βιομηχανικών σταθμών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, στην περιοχή των 3 Δήμων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απόρριψη των περιβαλλοντικών όρων των ανωτέρω έργων από εδώ και στο εξης, συμπορευόμενοι με τις προσπάθειες και τα αιτήματα των πολιτών.

Ναυπακτία: 94 από 154 ανεμογεννήτριες της Αιτωλοακαρνανίας, «όχι» σε άλλες 141!

Τα Δασαρχεία Ναυπάκτου, Καρπενησίου, Σπερχειάδας και οι οικείες Διευθύνσεις Δασών να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την έντονη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και την υπάρχουσα υποβάθμιση της περιοχής με τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες. Οφείλουν να εξετάζουν ενδελεχώς τα στοιχεία τα οποία κατατίθενται προς περιβαλλοντική αδειοδότηση και να μην γνωμοδοτούν θετικά για καμία απολύτως εγκατάσταση αιολικών σταθμών και έτερων μονάδων ΑΠΕ & αποθήκευσης ενέργειας εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους, προστατεύοντας τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής.

Οι αδειοδοτούσες αρχές για έργα ΑΠΕ στην περιοχή μας (ήτοι: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας) όπως και οι αντίστοιχες για την Ευρυτανία και Φθιώτιδα, οφείλουν να μην υπογράψουν την περαιτέρω υποβάθμιση του τόπου μας, να σεβαστούν απόλυτα το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας να ζει μέσα σε ένα αδιατάρακτο φυσικό περιβάλλον και όχι να την υποχρεώνουν να συμβιώνει ες αεί με βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Για τον λόγο αυτό, καλούνται να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση οποιουδήποτε αιολικού σταθμού και έτερων μονάδων ΑΠΕ & αποθήκευσης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας. Επίσης, να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις των πολιτών αλλά και τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών/εκπροσώπων των πολιτών, οι οποίες κατατίθενται στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.»

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο Υπόμνημα είναι το δεύτερο, που αποστέλλετε από Συλλόγους και Προέδρους συγκεκριμένης περιοχής στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς από τον Μάρτιο του 2024 απεστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, υπόμνημα 46 Συλλόγων και Τοπικών Προέδρων της περιοχής του Αγρινίου αλλά και της Ευρυτανίας, με κύριο αίτημα την μη αδειοδότηση καμίας μονάδας παραγωγής & αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου.

Οι εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης και εγκατάστασης οποιασδήποτε μονάδας παραγωγής & αποθήκευσης ενέργειας από βιομηχανικές ΑΠΕ, είναι ραγδαίες σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία -όπως συμβαίνει άλλωστε και στην πλειοψηφία των περιοχών της Ελλάδας- και καλούμε την εκάστοτε τοπική κοινωνία από τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, να συσπειρωθεί και να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προβαίνοντας σε αποφασιστικές και ουσιαστικές κινήσεις για την αποτροπή αυτής της λαίλαπας της εγκατάστασης των βιομηχανικών ΑΠΕ (συνεχής παρακολούθηση των αδειοδοτήσεων των έργων ΑΠΕ, συμμετοχή στις δημόσιες διαβουλεύσεις με εμπεριστατωμένες απόψεις, αποστολή εγγράφων-υπομνημάτων προς τους δήμους και τις υπηρεσίες, νομικές κινήσεις για την αποτροπή των διαφόρων αδειοδοτήσεων, κλπ).

Kίνημα «ΟΧΙ Αιολικά στην Ναυπακτία»,
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας