Τι σημαίνει το μπλόκο Τραμπ στο Χάρβαρντ -Πόσους φοιτητές επηρεάζει
Το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 φοίτησαν στο Χάρβαρντ σχεδόν 6.800 αλλοδαποί φοιτητές, που αντιστοιχούσαν στο 27% του συνολικού αριθμού των φοιτητών, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου.

Είναι γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε διαμάχη με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, καθώς μετά το τέλος στις επιχορηγήσεις ανακάλεσε τη δυνατότητα του πανεπιστημίου να δέχεται αλλοδαπούς φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2025 – 2026.
Χιλιάδες φοιτητές θα αναγκαστούν να μετεγγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επεκτείνει το μέτρο και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ ζήτησε να ακυρωθεί η πιστοποίηση του προγράμματος Φοιτητών και Ανταλλαγών Επισκεπτών του (SEVIS) του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26.
Η Νόεμ κατηγόρησε το γνωστό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ότι «υποθάλπει τη βία, τον αντισημιτισμό και ότι συντονίζεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».
Το Χάρβαρντ απάντησε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Τραμπ – η οποία επηρεάζει χιλιάδες φοιτητές – είναι παράνομη και ισοδυναμεί με αντίποινα.
Η χθεσινή απόφαση αποτελεί σημαντική κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου και του περίβλεπτου πανεπιστημίου, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικότερους στόχους του Τραμπ, και ελήφθη αφού το Χάρβαρντ αρνήθηκε να δώσει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας τις πληροφορίες που ζήτησε σχετικά με τους αλλοδαπούς φοιτητές του.
6.800 ξένοι φοιτητές τον προηγούμενο χρόνο
Το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 φοίτησαν στο Χάρβαρντ σχεδόν 6.800 αλλοδαποί φοιτητές, που αντιστοιχούσαν στο 27% του συνολικού αριθμού των φοιτητών, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου.
Το 2022 οι Κινέζοι αποτελούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών φοιτητών – 1.016 – στο Χάρβαρντ. Ακολουθούσαν φοιτητές από τον Καναδά, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία.
«Είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα τα πανεπιστήμια να δέχονται αλλοδαπούς φοιτητές και να επωφελούνται από τα υψηλότερα δίδακτρα», τόνισε η Νόεμ.
Σε επιστολή της προς το πανεπιστήμιο η Αμερικανίδα υπουργός τού έδωσε «την ευκαιρία» να αποκαταστήσει την πιστοποίησή του, εφόσον παραδώσει μέσα στις επόμενες 72 ώρες τις πληροφορίες που του έχουν ζητηθεί για την «παράνομη» δραστηριότητα των αλλοδαπών φοιτητών του, περιλαμβανομένων βίντεο ή ηχητικών από τυχόν συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις τα τελευταία 5 χρόνια.
Όπως τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός, οι αλλοδαποί φοιτητές που έχουν ήδη κάνει την εγγραφή τους στο Χάρβαρντ θα πρέπει «να μεταφερθούν» σε άλλο πανεπιστήμιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τη βίζα τους.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News