Πάτρα – Εστίαση: Σαμποτάζ από τον εχθρό… «Εστίαση»

Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας βλέπει ότι στη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία του, αρκετά καταστήματα έμειναν ανοικτά, γιατί «υποκινήθηκαν από διάφορα κέντρα αποφάσεων και ανθρώπους στην Πάτρα.

Πάτρα Η εικόνα της Δευτεριάτικης κινητοποίησης που, όχι αναίτια, οδηγήθηκε σε φιάσκο

Το ρήγμα στον κλάδο της εστίασης στην Πάτρα είναι πλέον γεγονός, μετά την απεργία της Δευτέρας όπου πολλές επιχειρήσεις του κέντρου (Ρήγα Φεραίου και αλλού) δεν ανταποκρίθηκαν στις αποφάσεις και στο κάλεσμα του ΣΚΕΑΝΑ και λειτούργησαν κανονικά.

Πάτρα: Πορεία στο κέντρο της πόλης – Η εστίαση διαμαρτύρεται για τα νέα μέτρα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ΣΚΕΑΝΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή του, άφησε προς το παρόν στην άκρη τις διαφορές, κάνοντας αμαφορά σε μεγαλειώδη κινητοποίηση, όμως μέλη του συλλόγου μιλούν ανοικτά για σαμποντάρισμα από την «Εστίαση Πάτρας», δηλαδή της κίνησης επιχειρηματιών που έχουν αποστασιοποιηθεί και ακολουθούν μια διαφορετική στάση στα ζητήματα του κλάδου.

Ο ΣΚΕΑΝΑ επιμένει να τονίζει πως τα μέτρα για την πανδημία είναι σκληρά και ανεφάρμοστα και οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας πλέον είναι μονόδρομος, ενώ ο σύλλογος θα συνεχίσει να λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση φέροντας την ευθύνη της εκπροσώπησης χιλιάδων μελών του.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος προτιμά να κρατά χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, όμως υπάρχουν μέλη της διοίκησης που δείχνουν διατεθειμένοι να ανοίξουν «πόλεμο».

Πάτρα

Ο Γ. Σπυρόπουλος με το ΔΣ του ΣΚΕΑΝΑ παρέδωσαν στον περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη ψήφισμα με αιτήματα

ΕΧΘΡΟΙ

Πάτρα

O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΚΕΑΝΑ Κωνσταντίνος Σακκής

O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΚΕΑΝΑ Κωνσταντίνος Σακκής δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του Best TV, ότι ο σύλλογος έκανε την μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία του, όμως αρκετά καταστήματα επέλεξαν να μείνουν ανοικτά, γιατί «υποκινήθηκαν από διάφορα κέντρα αποφάσεων και ανθρώπους στην πόλη, που ενώ έβγαιναν έξω και έλεγαν ότι στήριζαν την απεργία, από πίσω έκαναν άλλη δουλειά και σαμποτάριζαν, για να οδηγήσουν την κινητοποίηση σε φιάσκο». Ο κ. Σακκής αναφερόμενος σαφώς στην «Εστίαση Πάτρας» πρόσθεσε ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν εχθρό, που έχουμε εντοπίσει. Εχει όνομα και βγαίνει επωνύμως, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι σύλλογος, αν έχει προεδρείο, από ποιυς διοικείται, εξ ονόματος ποιων μιλάνε; Είναι κίνηση ή ομάδα; Εχουν κάνει κάποιες εκλογές; Τους έχει ψηφίσει κόσμος από την Εστίαση; Είναι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, τουλάχιστον αυτοί που γνωρίζουμε εμείς ή κρύβονται και κάποιοι άλλοι;».

Δημήτρης Φάκαλος:«Παρορμητική, άνευ ουσίας η απεργία, αλλά δεν τη σαμποτάραμε»

Πάτρα

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Φάκαλος, μέλος της «Εστίασης Πάτρας»

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Φάκαλος, μέλος της «Εστίασης Πάτρας» απάντησε με σκληρό τρόπο στην «Π», για τη μομφή των μελών του ΣΚΕΑΝΑ. Τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν σαμποτάραμε την απεργία. Ομως, επικοινωνήθηκε μια λάθος εικόνα της εστίασης. Και αυτό είναι λυπηρό. Πολύ. Αν η κινητοποίηση είχε επιτυχία, δεν έχει νόημα να ασχολείται κανείς με τα μαγαζιά που δεν έκλεισαν, γιατί η διαφωνία είναι επιλογή. Αν όμως η απεργία ήταν ανεπιτυχής, τότε δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε από την μία ήταν ανεπαρκής η οργάνωση και η απεργία κρίθηκε ως άκαιρη και άσκοπη, είτε η ‘’Εστίαση Πάτρας’’, τελικά επηρεάζει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Εμείς είπαμε δύο απλά πράγματα. Η απόφαση να παρθεί από τη γενική συνέλευση, με συντονισμό και συμπόρευση με μεγάλες αλυσίδες, αρτοποιούς και ζαχαροπλαστεία, συμμετοχή από την ‘’περιφέρεια’’ της Πάτρας (τα μαγειρεία στο Ρίο ήταν ανοιχτά!), με αποστολή στο Αίγιο, κ.ά. Προς τι αυτή η βιασύνη; Για λόγους ευκαιριακού εντυπωσιασμού; Ή από λάθος εκτίμηση της κατάστασης; Πώς θεωρείται σαμποτάζ μια επίσημη θέση της ‘’Εστίασης Πάτρας’’, που λέει στα μέλη της να πράξουν κατά συνείδηση. Επρεπε δηλαδή να δεχθούμε μια ‘’ετσιθελική’’ απόφαση ενός 6μελούς συμβουλίου επιλαχόντων, που δεν αποφάσισε καν ομόφωνα, χωρίς συνέλευση; Και φταίει το σαμποτάζ από την ‘’Εστίαση Πάτρας’’; Αλήθεια, κατάλαβε κάνεις γιατί δεν έκαναν μια ανάλογη κίνηση οι έμποροι; Γιατί, πολύ απλά, μια τέτοια κίνηση θεωρήθηκε βεβιασμένη, παρορμητική και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος».

15 Νοεμβρίου: Κλείσιμο καταστημάτων

Την ίδια στιγμή, μπαράζ κινητοποιήσεων σχεδιάζουν οι επαγγελματίες της εστίασης, με κλείσιμο καταστημάτων, μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και συμμετοχή από όλη την Ελλάδα. Αντιπροσωπείες των Σωματείων Εστίασης, που συμμετείχαν στο διήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία «Estiasi Greece» στην Τρίπολη, κατέληξαν σε πρόταση για κλείσιμο των καταστημάτων τους τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα.

Οριστικές αποφάσεις για το πρόγραμμα, τα αιτήματα και την ατζέντα στις επιδιωκόμενες επαφές με το Μαξίμου αναμένονται, αλλά ο κύβος ερρίφθη για μαζική συμμετοχή, αφού οι απώλειες τζίρου, από τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής των μέτρων, ξεπερνούν το 30%. Ο επιχειρηματίας και μέλος της «Εστίασης Πάτρας» Τάσος Γιατράς συμμετείχε μαζί με τον Τάκη Ματθαιόπουλο στο Συνέδριο της Τρίπολης και αναφορικά με την κινητοποίηση του ΣΚΕΑΝΑ, περιορίστηκε να σχολιάσει στην «Π» ότι «τα χθεσινά δυστυχώς πλήγωσαν την τοπική εστίαση ανεπανόρθωτα».