Μητσοτάκης από τη Χάγη: «Υπέρ της διπλωματίας, με άμυνα πάνω από 25 δισ. ευρώ και 3% του ΑΕΠ»

Ο Πρωθυπουργός χαιρετίζει την κατάπαυση πυρός Ιράν–Ισραήλ, ζητά ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και υπογραμμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθερού και συνεπούς συμμάχου του ΝΑΤΟ, με υψηλότατο επίπεδο αμυντικών δαπανών και στρατηγικό σχεδιασμό 20ετίας.

Μητσοτάκης από τη Χάγη: «Υπέρ της διπλωματίας, με άμυνα πάνω από 25 δισ. ευρώ και 3% του ΑΕΠ»

Με σαφή τοποθέτηση υπέρ της διπλωματικής οδού και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, δηλώνοντας πως η Ελλάδα καλωσορίζει την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ, πρωτοβουλία που απέδωσε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, κάλεσε για επείγουσα ανθρωπιστική αποκλιμάκωση στη Γάζα, με διανομή βοήθειας και άμεση εκεχειρία.

Ο Πρωθυπουργός επικεντρώθηκε και στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας εντός της Συμμαχίας, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας όχι μόνο τηρεί, αλλά ξεπερνά τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, δαπανώντας ήδη πάνω από 3% και σχεδιάζοντας μακροπρόθεσμα εξοπλιστικό πρόγραμμα άνω των 25 δισ. ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια.

«Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της και σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 20ετίας. Αυτό δείχνει πόσο σοβαρά λαμβάνουμε τον ρόλο μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία πρέπει να έχει δίκαιη κατανομή ευθυνών: «Ελπίζω ότι όλοι θα αναλάβουν το μερίδιό τους. Η Συμμαχία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην ισότιμη συμμετοχή. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες δύο ταχυτήτων».

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συνέχισε τις στρατιωτικές της επενδύσεις ακόμα και την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αποδεικνύοντας σταθερή προσήλωση στον διατλαντικό πυρήνα της άμυνας. «Η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει τις δυνατότητες της συλλογικής άμυνας και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας», υπογράμμισε.