Σκέρτσος για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν κρύφτηκε κανείς – Πήραμε το πρόβλημα πάνω μας για να το λύσουμε»

Σαφές πολιτικό στίγμα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις ευθύνες και τη στάση της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Από την κριτική για το δημοψήφισμα του 2015 μέχρι την αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον μόνο ηγέτη που αναγνωρίζει τα λάθη του, ο υπουργός υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών και εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκέρτσος για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν κρύφτηκε κανείς – Πήραμε το πρόβλημα πάνω μας για να το λύσουμε»

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μιλώντας για το «μνημόνιο» εξυγίανσης που εφαρμόζεται από το 2024, τα 45 σημεία του σχεδίου δράσης, αλλά και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των παράνομων επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ευθύνη και διαφάνεια, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα και έχει ήδη προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων και η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «κανένας δεν κρύφτηκε, το πρόβλημα το πήραμε πάνω μας».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, όπως υποστήριξε, ενέκρινε τις διαδικασίες που οδήγησαν στις επίμαχες ενισχύσεις, ενώ επεσήμανε την έλλειψη βασικών εργαλείων –κτηματολογίου, σχεδίων βόσκησης, δασικών χαρτών και ψηφιακών μητρώων– ως βασική αιτία του προβλήματος.

Επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο για «απελπισμένη εργαλειοποίηση» του ζητήματος, ενώ χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος» την προσπάθεια να συνδεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός με το σκάνδαλο. «Το να λένε ότι ο πρωθυπουργός είναι αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης είναι δείγμα αντιπολιτευτικής αδυναμίας», σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, κάνοντας αναδρομή στο δημοψήφισμα του 2015 και μιλώντας για την ανάγκη μετάβασης «από την κοινωνία των κολλητών στην κοινωνία των πολιτών». Επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει φόρους, αύξησε τα έσοδα και θωράκισε την αγορά εργασίας με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ενώ δεν δίστασε να ασκήσει έμμεση κριτική και στην Άνγκελα Μέρκελ για την απουσία αυτοκριτικής.

Τέλος, στο ενδεχόμενο προανακριτικής επιτροπής απάντησε πως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί «στην ώρα της», με βάση τη σοβαρότητα της υπόθεσης και όχι με όρους δημαγωγίας.