Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής στην «Π»: «Η Πολιτεία δεν έδειξε αντανακλαστικά»

Οι προτάσεις του δραστήριου δημάρχου ήταν πολλές και σημαντικές, από την αποκατάσταση των πληγέντων, μέχρι το αίτημα για νέα οδική παράκαμψη του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και από την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας έως την αξιοποίηση των σημαντικών προσκυνηματικών προορισμών της περιοχής.

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής στην «Π»: «Η Πολιτεία δεν έδειξε αντανακλαστικά»

Σε εποχές που το δημογραφικό εξελίσσεται σε βόμβα μεγατόνων για την Ελλάδα, το να παραμείνουν ζωντανές οι ορεινές περιοχές της χώρας επιβάλλεται να αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Αυτό ακριβώς επισημαίνει και ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής στη συζήτηση που κάναμε μαζί του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου και ενός μήνα από την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή. Οι προτάσεις του δραστήριου δημάρχου ήταν πολλές και σημαντικές, από την αποκατάσταση των πληγέντων, μέχρι το αίτημα για νέα οδική παράκαμψη του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και από την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας έως την αξιοποίηση των σημαντικών προσκυνηματικών προορισμών της περιοχής.

-Πριν από έναν χρόνο ο Δήμος Ερυμάνθου αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε από πλευράς επανορθώσεων;
Η 21η Ιουνίου 2024 ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα, όπως και οι ημέρες που ακολούθησαν. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε κατέκαψε, μαζί με την Ηλιδα, 40.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 30.000 ήταν στον δικό μας Δήμο. Η φωτιά πέρασε μέσα από πολλούς οικισμούς και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Αυτό οφείλεται και στην εμπειρία που αποκτούν οι άνθρωποι από τη διαμονή τους στα χωριά. Δυστυχώς, όμως, είχαμε απώλειες σε ζωικό και φυτικό βασίλειο και σε εξοπλισμούς εγκαταστάσεων. Σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, καταφέραμε και εξοπλίσαμε και πάλι κάποιες εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουν και προχώρησαν οι αποζημιώσεις και για το ζωικό κεφάλαιο, ενώ εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για καλλιέργειες κι ελιές. Δυστυχώς τα πράγματα προχωρούν με ρυθμούς Δημοσίου και όχι όπως θα έπρεπε. Οι κάτοικοι επιθυμούσαν την άμεση υποστήριξη για να παραμείνουν στον τόπο μας. Κάποιοι -λίγοι ευτυχώς- εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους. Τα αντανακλαστικά της Πολιτείας δεν ήταν αυτά που έπρεπε. Βλέπουμε την ερήμωση της υπαίθρου. Ορεινοί δήμοι, αλλά και νησιωτικές περιοχές αφήνονται στην εγκατάλειψη. Αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Σίγουρα αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση. Ας ελπίσουμε έστω και τώρα, να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Την ίδια περίοδο με τη φωτιά στον Ερύμανθο, υπήρχε άμεση ανταπόκριση σε αντίστοιχη πυρκαγιά στην Αττική. Αυτό κάτι δείχνει. Παρόλα αυτά, εμείς ωριμάσαμε μελέτες για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές. Εχουμε χρηματοδότηση και βρισκόμαστε σε διαγωνιστικές διαδικασίες. Θέλουμε να επιδιορθώσουμε βλάβες στο αγροτικό δίκτυο, να λύσουμε προβλήματα στην ύδρευση και στην αποκομιδή απορριμμάτων και να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για να προλάβουμε άλλες καταστάσεις.

-Περιγράψτε μας τα έργα και τις δράσεις που έχετε στο μυαλό σας για την αναβάθμιση του Ερυμάνθου;
Από το 2019, όταν αναλάβαμε τη δημοτική αρχή, προσπαθούμε να έχουμε τις πολιτικές καταβολές στην άκρη. Η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Στην τοπική αυτοδιοίκηση τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουν χρώμα. Οι κομματικές ταυτότητες μπαίνουν στην άκρη. Αναλάβαμε σε μια δύσκολη συγκυρία, με τα πράγματα να επιδεινώνονται κατά τη διετία της πανδημίας. Στόχος μας παραμένει η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μέσα από έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Μια πολύ ισχυρή ομάδα εργάζεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Παρά το λιγοστό προσωπικό του Δήμου μας, αξιοποιήσαμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε πρόγραμμα που μας αφορούσε. Δεν μας ξέφυγε τίποτα. Εργα αγροτικής οδοποιίας και ύδρευσης εκτελούνται και ωριμάζουν, παλιά δίκτυα εκσυγχρονίζονται και είναι σε εξέλιξη αναπλάσεις για να ομορφύνουμε τα χωριά μας, προκειμένου να πάρουν ζωή. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στο κοινωνικό κομμάτι, στην εκπαίδευση και στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρόσφατα εγκρίθηκε πρόταση για παιδικό σταθμό στο Βασιλικό. Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα οδικά δίκτυα. Η «111» δεν είναι δρόμος. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη μη παράκαμψη του φράγματος Πείρου-Παραπείρου. Η όδευση επάνω από το φράγμα αποτελεί παραφωνία και παράδοξο γεγονός. Πιέζουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνει μια μελέτη παράκαμψης. Είναι δύσκολος ο δρόμος στην «111» μέχρι του Πανόπουλου και τη διασταύρωση για Αρχαία Ολυμπία. Αλλά και η Πατρών-Καλαβρύτων σε κάποια σημεία χρειάζεται πιο δυναμικές παρεμβάσεις. Θέλουμε να βελτιωθεί και η όδευση στα μοναστήρια μας, όπως των Νοτενών και των Αγίων Πάντων στο Βελιμάχι. Εχουμε σημαντικούς προσκυνηματικούς προορισμούς, όπως η Μονή Χρυσοποδαρίτισσας στη Χρυσοπηγή και το Πάτημα του Αγίου Ανδρέα στο Λεόντιο. Τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί σε διαβούλευση και το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου μας. Καλούμε όλους τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες να συμμετάσχουν για να διαμορφώσουμε μαζί την επόμενη ημέρα για τον Ερύμανθο.

«Τα στοιχήματα που κερδίζονται…»

Ο Θόδωρος Μπαρής αναφέρθηκε και στη συνεργασία του Δήμου Ερυμάνθου με την κυβέρνηση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη έλευση του υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου στα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου στη Χαλανδρίτσα. «Η ολοκλήρωση του νέου μας Δημαρχείου ήταν μέσα στα στοιχήματα που είχαμε θέσει. Ηταν ένα έργο που είχε ξεκινήσει από πολύ παλιά. Οταν κάτι δεν ολοκληρώνεται στην ώρα του είναι δύσκολο να τελειώσει μετά, όμως εμείς τα καταφέραμε» σχολίασε ο Θόδωρος Μπαρής και πρόσθεσε: «Δημιουργήσαμε έναν χώρο όμορφο και λειτουργικό, στον οποίον οι υπηρεσίας μας λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να προωθήσουμε τα θέματα της περιοχής μας. Μιλάμε με την κυβέρνηση, με τον υπουργό και τους βουλευτές μας, με την ΠΔΕ. Ενας Δήμος δεν είναι πάντα αυτόνομος στο να ωριμάζει μόνος του μελέτες και σχέδια. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο οι πολίτες μας, μας εμπιστεύονται. Αυτό κάνουμε και στην υπόθεση με το λύκειό μας. Συναντηθήκαμε με την υπουργό και με τον γενικό γραμματέα. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποβαθμιστεί το σχολείο. Περιοχές σαν τη δική μας πρέπει να ενισχυθούν στις δομές Υγείας και στην Παιδεία».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Τέλος, ο Θόδωρος Μπαρής απεύθυνε και ένα κάλεσμα για την έκθεση που θα φιλοξενηθεί και φέτος στη Χαλανδρίτσα το διάστημα 28-31 Αυγούστου: «Κάθε χρόνο κερδίζουμε το στοίχημα να είμαστε καλύτεροι από την προηγούμενη χρονιά. Φέτος μεταφέραμε την έκθεση μια εβδομάδα νωρίτερα για να μη συμπίπτει με τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και για να αποφύγουμε πιθανή βροχή, επειδή η έκθεση είναι ανοικτή. Και φέτος θα έχουμε πολλές δράσεις, θα παρουσιαστούν γεωργικά μηχανήματα και παρελκόμενα και τα τοπικά μας προϊόντα. Ηδη έχει ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να γίνουν κρατήσεις περιπτέρων και ένα μεγάλο μέρος, περίπου το 60% έχει ήδη καλυφθεί. Λαμβάνουμε μέτρα για τη στάθμευση, την αστυνόμευση και την ασφάλεια της έκθεσης».