Τι μου έμαθε η φωτιά στην Πάτρα… ή μήπως στην Αχαΐα;
Δύο μέρες η πόλη ζούσε μέσα στον καπνό και τον ήχο των σειρήνων, αλλά, αν άκουγες τα δελτία, η φωτιά δεν ήταν στην Πάτρα. Ήταν «στην Αχαΐα». Μια ιστορία για φλόγες που έφτασαν ως την πόρτα μας, για αριθμούς που δεν βγαίνουν και για δηλώσεις που μοιάζουν να ανήκουν σε άλλη γεωγραφία.

Η φωτιά που έκαιγε δύο μέρες στην πόρτα μας, μέσα στον καύσωνα και τον καπνό, μου έμαθε πολλά. Για παράδειγμα, ότι μπορεί να βλέπεις τις φλόγες από το μπαλκόνι σου, αλλά στην πραγματικότητα… δεν καίγεται η Πάτρα. Καίγεται η Αχαΐα. Το λένε οι τίτλοι των ειδήσεων, το επαναλαμβάνουν οι ρεπόρτερ από την Αθήνα, κι όταν τους λες “μα, είναι μέσα στην πόλη», σε ρωτούν απορημένοι: «Μπήκε τελικά η φωτιά στην Πάτρα;».
Έμαθα επίσης ότι η Πάτρα δεν κινδύνευσε ποτέ – μόνο τα «χωριά» γύρω-γύρω. Μόνο που αυτά τα «χωριά» είναι περιοχές του αστικού ιστού, με σπίτια, δρόμους, μαγαζιά, και ανθρώπους που έβλεπαν τα ελικόπτερα να περνούν από πάνω τους (ή και όχι). Γιατί, όπως μάθαμε, είχαν σταλεί 16 εναέρια μέσα. Εμείς, βέβαια, τα μετρούσαμε στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ίσως τα υπόλοιπα να πέταξαν σε… παράλληλο ουρανό.
Και ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν να λένε «Συχαινά Αχαΐας», λες και μιλάμε για κάποιο απομακρυσμένο χωριουδάκι, ενώ με ένα γρήγορο ψάξιμο, ή έστω μια βόλτα, θα έβλεπαν ότι πρόκειται για συνοικία της Πάτρας.
Κι ενώ ζούσαμε με τις αναζωπυρώσεις, τις εκκενώσεις και την κυκλοφορία κλειστή στην Περιμετρική, είδα σήμερα το πρωί κυβερνητικό βουλευτή να ερωτάται για την «φωτιά της Αχαΐας» και να κάνει αναφορά στις φωτιές στη… Χαβάη. Αν και, να πω την αλήθεια, θα ήθελα κι εγώ λίγη θάλασσα του Ειρηνικού για να δροσίσω τον καπνό που μυρίζω τρεις μέρες. Έμαθα ότι η τοπική κοινωνία ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να παλεύεις με τη φωτιά, αλλά η πληροφόρηση μπορεί να καεί πιο γρήγορα κι από πευκοδάσος.
Έμαθα ακόμη ότι όταν η φωτιά είναι μέσα στα όρια της πόλης σου, η ορολογία είναι θέμα… δημοσίων σχέσεων. Ότι το να πεις «καίγεται η Πάτρα» έχει άλλο βάρος από το “καίγεται η Αχαΐα». Κι έτσι, το γεωγραφικό λεξικό αλλάζει ανάλογα με το ποιος μιλάει και σε ποιο δελτίο βγαίνει.
Και, τέλος, έμαθα ότι όταν έρθει η ώρα του απολογισμού, κάποιοι θα μιλήσουν για «γρήγορη κινητοποίηση” και «αποτελεσματική διαχείριση», κι εμείς θα κοιτάμε τα αποκαΐδια, προσπαθώντας να θυμηθούμε πότε ακριβώς η πραγματικότητα ταίριαξε με αυτά που ακούγαμε στις δηλώσεις.
- Φωτογραφία: Μενέλαος Μιχαλάτος
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News