Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και τα μηνύματα των Φορέων

Ώρα

Πολλά είναι τα μηνύματα αλλά και οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου που τιμάμε αύριο.

Η Δημοτική Αρχή, θα συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και φορείς της πόλης, αύριο Τετάρτη 17 Νοέμβρη, για την 48η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τιμώντας τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, που βγήκαν στο προσκήνιο, σήκωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα στην χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και ξένα στηρίγματά τους, στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ. Απέδειξαν ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Ο λαός όταν παλεύει μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Όπως σημειώνεται: «Τα συνθήματα έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ που είχαν γραφτεί στις πύλες του Πολυτεχνείου και στα πανό που είχαν αναρτήσει στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου οι φοιτητές της Πάτρας, παραμένουν επίκαιρα».

-Η Δημοτική Αρχή τιμώντας την εξέγερση των φοιτητών και του λαού της Πάτρας, τον Νοέμβρη του 1973, θα καταθέσει αυριο Τετάρτη 17 Νοέμβρη, στις 10.30 στεφάνι στο πρώην Παράρτημα του Πανεπιστημίου και στη συνέχει στην παλαιά Ασφάλεια.

-Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και συγκεκριμένα στις 5 μ.μ., θα συμμετάσχει, στη συγκέντρωση και την πορεία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

 

Η Ώρα Πατρών σε μήνυμά της αναφέρει: «Η Ελευθερία δεν χαρίστηκε ποτέ στο λαό μας, την κατάκτησε με αίμα και αγώνες.

Ο Αγώνας για τη Δημοκρατία συνεχής πάλη για τη συμμετοχή του πολίτη στα κέντρα των αποφάσεων.

Ο Αγώνας για δουλειά, μόρφωση στις καθημερινές διεκδικήσεις μας.

Αποδίδουμε τιμή και δόξα στους γνωστούς και άγνωστους υπερασπιστές των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου καθήκον και οδηγός μας για μία καλύτερη κοινωνία».

 

Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πλ. Όλγας) και σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Απέναντι στην αντεργατική πολιτική, που πάει χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα οφείλουμε να αντλούμε πείρα και συμπεράσματα από τους αγώνες μας, σύγχρονους και παλαιότερους. Όπως και τότε που οι αγώνες του λαού μας επιβεβαίωσαν ότι η Χούντα δεν είναι ανίκητη, έτσι και σήμερα η μεγάλη νίκη των εργαζομένων της COSCO, η νίκη των εργαζομένων της E-FOOD επιβεβαιώνουν ότι το δίκιο κατακτιέται με οργάνωση και αγώνα. Ότι κανένας μηχανισμός κράτους και εργοδοσίας, καμία κυβέρνηση δεν είναι ανίκητοι απέναντι στην αποφασισμένη και οργανωμένη εργατική τάξη.

Προχωράμε μπροστά με αισιοδοξία, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την υλοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας από την πανδημία, δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.

Η αυριανή συγκέντρωση των συνδικάτων και της νεολαίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι καθημερινές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των συνδικάτων μπορούν να αποτελέσουν σήμερα σταθμούς στην κλιμάκωση του αγώνα μας, βήμα κλιμάκωσης και προετοιμασίας ενός μεγάλου απεργιακού μετώπου».

Από την πλευρά της, η Ανυπότακτη Πολιτεία σε μακροσκελή ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή» και  μεταξύ άλλων αναφέρει: «Τιμούμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος. Μας εμπνέει και μας οδηγεί η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα, ενός ανθρώπου που έδειξε ότι οι αγώνες του λαού και της νεολαίας σήμερα μπορούν να είναι νικηφόροι. Είναι χρέος μας να διαδηλώσουμε απέναντι στην κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από τον ιό. Με τους αγώνες της νεολαίας να μας οδηγούν σήμερα όπως και τότε η Ανυπότακτη Πολιτεία θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης στο Παράρτημα, στο οποίο θα καταθέσει στεφάνι την Τετάρτη 17 Νοέμβρη στις 11.00. Συμμετέχουμε στην επέτειο της 17η Νοέμβρη λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας. Δε δεχόμαστε καμία απαγόρευση των λαϊκών διεκδικήσεων από μια κυβέρνηση που στέκεται απέναντι στο λαό, που είναι υπεύθυνη για τα δεινά του. Καλούμε τους φίλους μας και το λαό της Πάτρας σε μια πορεία για την εκκίνηση νέων αγώνων, ελπίδας και διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο, την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, στις 17.00, από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας».